Silje forteller om Fredrik IIIs hall

KanDusi har satt seg som mål å utforske Fredriksten festnings bygg i en artikkelserie. Som guide har vi fått låne den kunnskapsrike og sprudlende Silje Hansen, som brenner for festningen og dens historie. Denne gangen besøker vi Fredrik IIIs hall – Dronningens kruttårn.

En kald vind rusker i luggen når jeg og Silje trasker gjennom indre festning i retning Fredrik IIIs hall. Ute på Dronningens bastion, der salutten går hver 17. mai, og ved andre høytidelige anledninger, blåser det ekstra surt. Til gjengjeld har man en vanvittig flott utsikt fra denne plassen!

-Dette er det eldste bygget på Fredriksten festning, forteller Silje mens hun finner frem nøklene. Det ble påbegynt 1666, og sto ferdig ca 1670. Det ble endelig tatt i bruk som hovedlager for ammunisjon i 1675. Mange tonn med krutt ble stablet inn her.

Silje låser opp den ytterste døra til Fredrik IIIs hall.

Fredrik IIIs hall har huset mangt et høytidelig arrangement. Bryllup, konfirmasjoner og lag legges til den flotte steinhallen.

Silje holder en tale, for de tykke og de smale.

– På 1800-tallet ble det bygget en liten hvelving ved siden av, forteller Silje, altså der toalettene og garderoben er i dag.

Oppå hvelvet ble lagt et tykt lag av sand for å dempe effekten av fiendens bomber og kuler som måtte treffe her. I alle fredsårene var det et stort tre-tak over det hele for å beskytte hvelvene mot fuktighet.

Silje foran den vesle gangen inn til toalettene og garderoben.

– Det var også en forberedt kanonstilling der oppe, forteller Silje. Tretaket ble fjernet i krigstid, og noe av sanden flyttet for å danne en voll foran kanonene.

Silje på vei opp til tretaket over Fredrik IIIs hall.

Da bygget ble satt opp, var det bare èn solid jerndør i inngangen. Dette visste man var et svakt punkt mot fiendtlig beskytning, men det skulle allikevel gå helt til 1802 før det ble bygget et solid vindfang foran den gamle døren, og satt inn en ekstra jerndør her.

To tunge jerndører beskyttet kruttlageret innenfor.

– I 1814 var festningen omringet, og ble bombardert av svenskene i ca to uker, forteller Silje, og det forårsaket en del skader på takene her. En spesiell historie fra den beleiringen: En stor svensk bombe skutt opp nede fra Sauøya, traff like inntil den nye døren og sprengte opp både den og den gamle døra innenfor. Men da var det ikke mer kraft i eksplosjonen, og rester fra bomben landet bare 1,5 m ifra 30 tonn krutt!!! Hadde ikke den ekstra døra blitt satt opp 12 år tidligere, så hadde hele ammunisjonslageret gått i luften. Festningen hadde blitt sprengt åpen denne veien, og svenskene kunne lett tatt den. Hadde det skjedd så hadde vi kanskje snakket svensk i dag!

Tre-taket brant opp i den store bybrannen i 1826, men brannen nådde ikke inn til kruttet da heller.

– I 1905 ble den store hallen innredet til innkvartering med sengeplass opptil 147 kæll, forteller Silje. Tyskerne brukte Fredriksten og denne hallen under 2. verdenskrig. De gjorde mye skadeverk. Noe av det var akkurat her. Det var viktig for dem å ha flere inn- og utganger, og derfor slo de hull innerst i begge langveggene. Dette ble etter krigen murt igjen med firkantede steiner. Derfor synes det godt.

Her hugget tyskerne seg gjennom veggen under andre verdenskrig, de firkantede stenene viser godt hvor skaden ble gjort.

I 1965 ble Fredrik IIIs hall gjort om til selskapslokale slik vi kjenner det i dag. I 1982 tallet kom toalettene og garderoben. Hallen brukes mye til ulike typer selskap og andre arrangement. I mange åpninger for utlufting, og inne under tretaket, har kaier og duer funnet egnede steder for reder og opphold.

Under det store tretaket holder kaiene og duene hoff.

 


Vil du lese om flere av festningens bygg? Det kan du gjøre her:

Silje forteller om Den gamle kommandant

Sebastian og Silje forteller om Losjementsbygningen

Silje forteller om hotellet

Silje forteller om Arresten

Silje, Svein og Andreas forteller om Bombarakken

 

 

 

Kommentarer

kommentarer