Silje forteller om hotellet

KanDusi har satt seg som mål å utforske Fredriksten festnings bygg i en artikkelserie. Som guide har vi fått låne den kunnskapsrike og sprudlende Silje Hansen, som brenner for festningen og dens historie.

Truende regnskyer henger over festningen når og Silje kjører inn på parkeringsplassen foran Fredriksten hotell denne kalde novembertorsdagen. I Forsvarsbyggs katalog over festningens mange bygg er hotellet opptegnet som Nye Kaserne. Mens vi går fra parkeringsplassen og rundt hotellet forteller Silje.

– Det er ikke så mye å finne av historie om Nye Kaserne, sier hun, det er jo et av de nyere byggene her oppe. Kaserna var tegnet og klar til å bygges i 1939, det skulle bli ny kaserne for befalskolen. Arkitekten som tegna bygget er den samme som tegnet Rådhuset i Oslo; Arnstein Arneberg. Den nye kaserna skulle erstatte Nedre Kaserne i Borgerskansen, som var i elendig forfatning. Men så invaderte jo tyskerne Norge i april 1940, så de tok over bygginga og fullførte kaserna samme år.

Gjennom krigen var det dermed tyskerne som holdt hus i kaserna, de brukte bygget som kurssted og forlegning i krigsårene. Flere medlemmer av den norske hirden ble utdannet her. I 1945 kapitulerte tyskerne, og den norske befalsutdanningen ble gjenopptatt. Kaserna ble stående slik tyskerne hadde bygd den.

Tyske soldater utenfor kaserna under 2. verdenskrig.

– Vi går og finner Marianne, sier Silje, så kan hun bli med oss rundt.

Marianne Olsen er hotellsjef på Fredriksten Hotell. Kontoret hennes ligger i det flate tilbygget ved siden av hotellet. Jeg og Silje rusler gjennom gangen med glassvegger som binder hotell og kontorbygg sammen. Mens Marianne gjør seg ferdig med en telefonsamtale rusler vi rundt i gangene.

Silje på vei fra hotellet og over i kontoravdelingen på Fredriksten hotell.
Inne i kontorgangene finner vi noen ålreite folk. Opera Østfold har nemlig kontorer her, og jammen finner vi ikke operasjefen sjøl, Pål Scott Hagen, og en av hans trofaste undersåtter Pernille Jørgensen.

Vi rusler videre. Silje forteller.

– Etter krigen ble Nye Kaserne tatt i bruk til det bygget opprinnelig var ment som, nemlig internat for elevene ved de militære skolene ved Fredriksten. Det har vært mange skoler her, blant annet befalskole, underoffisersskole, forskole, gymnas, forvaltningsskole.

Det skulle ta førti år før kaserna ble bygd om igjen.

– Det var først da Hærens forvaltningsskole tok over bygget på 1980-tallet at kaserna ble bygd om, forteller Silje. Da ble det gjort mye her. Det ble bygd hybler, messe, fritidsrom for 75 personer og mye mer.

Resepsjonen på Fredriksten hotell er den gamle baren i fritidsmessa på forvaltningsskolen.

– Magne Rannestad bodde her, visste du det? sier Silje. Han gikk jo på Hærens forvaltningsskole på 80- og 90-tallet. Han har bodd her i til sammen 13 måneder. Det er litt moro å tenke på at det var her Magnes Fredriksten-eventyr begynte.

I 2005 ble forvaltningsskolen på festningen lagt ned, og all militær virksomhet opphørte. Siden den gang har bygget kun blitt brukt som overnattingssted for sivile, og i mange år fungerte kaserna som vandrerhjem. I 2012 startet prosessen med å bygge om Nye Kaserne til et moderne hotell!

Marianne er ferdig i telefonen, og vi går en runde i hotellet hennes. På Fredriksten Hotell skal man føle historien i veggene, gjestene skal vite at de overnatter på historisk grunn.

– Det er veldig morsomt å fortelle gjestene våre om byggets historie, forteller Marianne. Det ligger jo rett ved siden av festningen! Vi oppfordrer gjestene til å ta seg en tur bort til festningen for å se. Og så har vi sørget for at man finner spor av historien også her inne på hotellet. Alle rommene på dette hotellet har sitt eget årstall, med historiske fakta skrevet på veggen. Det har Magne Rannestad hjulpet oss med.

Alle rommene på hotellet er dedikert til et årstall. Rom 313 er dedikert til 1802. Inne i rommet finner man en historisk tekst fra dette årstallet. Er det ikke morsomt?

Festningens historie finner du også i detaljer i interiøret.

– Her for eksempel, forteller Marianne, har vi gjenskapt den berømte kula som drepte Karl XII. Og her er hatten.

Lampa over senga er formet som ei kule.
Den andre lampa over senga skal illudere en soldathatt.

Vi går inn i en av suitene. Også her er det historisk tekst på veggen.

Det er ikke så lett å ta bilde i et speil uten å få med fotografen. Men sånn har det seg altså med Fredriksten festning; ofte beleiret – aldri beseiret.
Ganske fin utsikt fra sengen under soldathatten, eller hva?
Man kan bestille sovesal også på Fredriksten hotell! Det er ikke lov med sengetepper i dagens koronaklima, og Marianne synes det ser vel klinisk ut på hotellet om dagen. Men dette er altså et tiltak for å begrense antall berøringspunkter for personalet! Denne sovesalen er tilknyttet et dobbeltrom og et oppholdsrom, pluss et bad. Fint for et idrettslag for eksempel!

Silje vil opp på loftet. Naturligvis. Hun vil jo lete etter spor fra fortiden. Vi går opp trappene til loftet.

Silje må alltid ta en tur på loftet når vi er på guide-runder på festningen. Her er hun i trappa opp til hotellets loft.
Loftet er uinnredet, men skuffende fritt for historiske spor. Silje leter, men finner ikke noe.

Vi finner ikke så mange spor fra fortiden på loftet, kun spor fra nåtiden. Julepynt for eksempel. Men ingen signaturer i bjelkelaget, sånn som Silje elsker å lete frem. Silje må gå slukøret ned trappa igjen, kunne det ikke i det minste ha vært én skarve signatur etter en tysk soldat der oppe? Vi går videre nedover trappene, helt ned til kjelleren. Nå skal vi gå og se på hotellets escape room! Escaperommet på Fredriksten hotell åpnet i februar i fjor.

Vet du ikke hva et escape room er kanskje? Vel, det er rett og slett et slags spill! Man blir låst inne i et rom, og poenget er å komme seg ut innen et gitt tidsrom. For å få låst opp døren må man løse gåter og finne diverse gjenstander som skal hjelpe deg på vei. Escape rooms er blitt en stor industri verden over.

Silje og Marianne utenfor hotellets escape room.

– I vårt escape room har vi én historielinje som tar for seg Karl XII, og én som tar for seg historien om Den hvite dame, forteller Marianne når hun låser opp døren til escaperommet. Det var viktig for oss at escaperommet her på hotellet tok for seg den lokale historien.

Vi må hjelpe den hvite dame, ellers kan vi bli hjemsøkte for alltid…
Escape room på hotellet.

Her kan du lese mer om escaperommet på Fredriksten Hotell.

Så er vi ferdige for i dag. Hvilket hus blir det neste vi skal utforske, mon tro?

Takk for i dag!

 

Her kan du lese noen av de andre sakene om våre turer rundt i Fredriksten festnings bygg:

Sebastian og Silje forteller om Losjementsbygningen

Silje forteller om Gyldenløve fort

Silje forteller om Stortårnet

Silje forteller om Kongshallene

Kommentarer

kommentarer