Sebastian og Silje forteller om Losjementsbygningen

KanDusi har satt seg som mål å utforske Fredriksten festnings bygg i en artikkelserie. Som guide har vi fått låne den kunnskapsrike og sprudlende Silje Hansen, som for anledningen har med seg Sebastian Engh som støtteguide. Denne gangen tar hun for seg det som på forsvarsbyggspråk kalles Losjementsbygningen. I dag kjenner vi bygget best ved navnet på restauranten som holder hus der i disse tider; nemlig Curtisen.

I indre festning troner den, som en kulinarisk perle i festningens kjerne. Omgitt av tykke festningsmurer og bygg med masse historie i veggene. Curtisen er som en liten skatt i indre festning. Jeg skal møte Silje i restauranten, men når jeg ankommer Curtisen har hun ikke kommet ennå. Men det har kjøkkensjef Sebastian Engh! Han står på kjøkkenet og stråler, like blid og energisk som alltid, og i ferd med å forberede kveldens måltider.

– Prøv dette, sier Sebastian og setter en skål med ris og kylling foran nesa mi.

Jeg får alltid tilbud om en matbit hvis jeg stikker nesa innom Curtisen på dagtid. Det smaker naturligvis fortreffelig også denne gangen. Etter noen få minutter kommer Silje heseblesende opp trappa. Hun rekker så vidt å sette seg ned før det står en skål med mat foran henne også. Vi spiser. Silje snakker.

– Curtisen het losjementbygningen før, forteller hun. Vi er ganske sikre på at bygget ble satt opp samtidig som kommandantboligen i 1754, siden dette var uthuset til kommandanten. Den gangen var det bare én etasje her.

Her kan du lese om den turen vi tok til den opprinnelige kommandantboligen:  

Silje forteller om Den gamle kommandant

Curtisen, eller losjementsbygningen, var altså et enetasjes uthus i sin tid. I bygget var det utedo. Og fjøs.

–Det er ikke skrevet så mye om bruken av bygningen siden den bare var et uthus, sier Silje, men den brant ned 18. juni 1826 sammen med alt treverk på festningen i den store bybrannen.

Restauranten på byens tak! Silje og Sebastian foran et av restaurantens vinduer. Man har ganske fin utsikt når man spiser på Curtisen.

Etter brannen ble et to-etasjers huset bygget på samme stedet i 1831.

– Det var Garben som tegnet den nye losjementbygningen, forteller Silje. Huset ble brukt som markententeri for slavene på festningen frem til 1842.

Markententeri, spør du kanskje nå, hva er det? Vel, markententeri er en plass der handel ble utført, eksempelvis en kiosk, gjerne inne på et kaserneområde. Det er altså et militært uttrykk. Markententeriet i losjementbygningen var altså en liten butikk for slavene som bodde på festningen.

Balthazar Nicolai Garben var ingeniørmajor og arkitekt, kjent for å ha tegnet bygg som Fredrikshalds teater, Festningskroa, og både den gamle og nye kommandantboligen. Garben tegnet alle sine bygg i empirestilen, og er dermed en av bidragsyterne til at Halden senere har blitt kalt Empirebyen.

Balthazar Nicolai Garben. Foto: Thor Olsen.

I 1862 ble losjementbygningen omgjort til bolig med to kjøkken, bryggerhus og lager for festningens oppsynsmann. Siden ble bygget brukt til ymse formål, blant annet som lager for diverse. I 1928 ble bygget fredet.

– Losjementbygningen ble oppgradert på slutten av femtitallet, forteller Silje, da ble det satt inn toalett her blant annet. I 1978 ble kjelleren innredet. Bygningen var lenge oppholdsrom for soldatene som jobbet ved Forsvarets gymnas og senere ved Hærens forvaltningsskole. De bodde i nabobygningen, og hadde TV-stue og biljardrom her.

18. november 2004 åpnet Kurt Øraas dørene til Curtisen Vertshus for første gang.

– Jeg husker veldig godt at Kurt fortalte om hvordan Curtisen ble til, forteller Sebastian.

En fin sommerdag satt Kurt Øraas ute i badestampen foran huset sitt på Refne og så mot festningen.

– Kurt satt og tenkte på hvor heldig han var som hadde vokst opp her i Halden, forteller Sebastian, med flotte Fredriksten festning midt i byen. Og så tenkte han at dette måtte være et fantastisk sted å starte et vertshus.

Kurt tok kontakt med Forsvarsbygg. Egentlig ville han starte vertshus i det gamle kommandanthuset, men da fikk han nei fra Forsvarsbygg. Det lille hvite murhuset på den andre siden av brosteinsgata ble løsningen, det kunne han få leie til restauranten sin.

– Kurt så for seg en tradisjonelt vertshus, det skulle ose av surkål over hele festningen, ler Sebastian. Det skulle ikke være en gourmetrestaurant, det skulle være vanlig norsk kost, og alle råvarene skulle være kortreiste. Det var grunnfilosofien til Kurt.

Men så begynte Sebastian å jobbe på Curtisen. Han var opptatt av fine dining, og så mot Bagatelle, mot Oro. Kunne Curtisen servere slik mat mon tro? Og sånn ble det. Haldenserne tok både Curtisen, Kurt og Sebastian til sitt hjerte.

Sebastian driver stadig og utvider horisontene sine. Nå har han tatt sommelier-kurs også.

Den 6. desember 2012 døde plutselig Kurt Øraas. Sebastian og Curtisen sørget, og hele Halden med dem. Tre år senere hadde Curtisen byttet både eier og daglig leder, denne sto Sebastian selv ved roret, og det har han gjort siden. Resten er historie, som det heter. Har du ikke spist på Curtisen ennå er det på tide, for det er nemlig en opplevelse ut av en annen verden.

– Vi som driver her nå driver stedet videre i Kurts ånd, forteller Sebastian. Det skal være kortreiste matvarer, og vi har fokus på god mat og god vin.

Vil du lese mer om Curtisen? Se mer på deres nettsider da vel!

Vil du lese om noen av de andre byggene på Fredriksten festning? Under finner du andre bygg som Silje har hatt omvisning i:

Silje forteller om Gyldenløve fort

Silje forteller om Arresten

Silje forteller om Kongshallene

Silje forteller om bakeriet

Kommentarer

kommentarer