Starter egen kulturskole i Halden

Har du drømt om å lære deg å spille et instrument? Eller har du et barn som har en musikerspire i magen? Den nyoppstartede kulturskolen Buckholm Musikk tilbyr undervisning for store og små i både piano, ukulele og gitar. Musikerparet Thea og Jonas Buckholm står bak.

Man kan ikke annet enn å bli varm i hjertet av unge mennesker som reiser ut av byen for å tilegne seg musikalsk kunnskap og erfaring, for siden å ta med seg sin nyervervede kompetanse tilbake til hjembyen for å spre musikkglede her. Thea og Jonas Buckholm gjør nettopp det. Etter videregående reiste de begge ut i Norge for å utdanne seg i musikkfaget, og med seg hjem til Halden har de både bachelor, master og praktisk-pedagogisk utdannelse. Og masse erfaring. Nå har de startet en privat kulturskole her i Halden.

– Vi har bodd i Bergen de siste årene, forteller Thea, men vi har snakket om å flytte tilbake til Halden en stund nå. Til slutt ble vi enige om at hvis vi skulle flytte tilbake hit måtte det bli nå. Men det er ikke så lett å få seg jobb, så dermed må vi skape vår egen arbeidsplass!

I Bergen jobbet Thea som daglig leder på den private kulturskulen Salt i Bergen, med 140 elever og fjorten lærere. Samtidig med at hun jobbet på Salt fortsatte hun å utdanne seg innen musikk. Og det er ikke småtteri dette ekteparet har i musikkutdannelse til sammen:

Thea har tatt et årsstudium i klassisk piano på Universitet i Stavanger, og så har hun en fireårig bachelor i piano fra Griegakademiet i Bergen. I tillegg har hun tatt praktisk pedagogisk utdannelse (PPU) i utøvende musikk – også dette fra Universitetet i Bergen. Jonas startet sin utdanning på Tonheim folkehøgskole, og fortsatte videre på Norges Musikkhøgskole i Oslo der han tok en bachelor i gitar. Siden ble det en master i gitar på Griegakademiet i Bergen også, samt PPU på samme sted.

Det er ingen tilfeldighet at begge valgte å bygge på utdannelsen sin med pedagogikk.

– Vi er veldig glad i å undervise i musikk, forteller Jonas. Det er det vi har gjort de siste årene, og det er det vi ønsker å holde på med i fremtiden også.

Jonas har også jobbet ved siden av studiene, blant annet som gitarlærer på kulturskolen som Thea ledet i Bergen.

Denne uka åpnet ekteparet altså kulturskolen Buckholm Musikk. Undervisningen foregår på Metodistkirken i Busterudgata 6, og Thea og Jonas tar i mot elevere i alle aldre, og på alle nivåer. Hit kan du sende barneskolebarn, og hit kan du komme om du er enten tretti eller seksti og har et ønske om å lære et instrument. Thea anbefaler at barna har nådd skolealder før de starter med musikkundervisning.

– Det finnes naturligvis unntak, forsikrer hun, er det yngre barn som er supermotiverte og har evnen til å konsentrere seg så blir det jo litt annerledes. Men de fleste kan nok med fordel vente til første eller andre klasse.

Thea og Jonas valgte begge klassisk musikk som studieretning, men de er veldig klare på at de ønsker å tilby breddeundervisning på sin kulturskole. Her kan man få innføring i enhver sjanger, tilpasset ønsker fra elevene.

– Hva undervisningen går ut på kommer litt an på hva elevene ønsker seg, sier Jonas. Har eleven et stort ønske om å lære seg å spille country så jobber vi naturligvis med det. Det er viktig at man spiller noe man synes er gøy, det må jo være en indre driv der for at man skal orke å øve.

– Vi har veldig fokus på bredde begge to, legger Thea til, jeg kjører også på med både akkorder og notelære fra elevene er små. Og så er det viktig å ikke være for avhengig av noter, det jobber jeg også litt med.

Når koronasituasjonen forhåpentligvis roer seg håper Thea og Jonas at de kan få innpass hos de ulike Haldenskolene i tillegg til hovedbasen de har nede i sentrum. Den geniale planen er nemlig å reise rundt på skolene og tilby undervisning i musikkrommene eller grupperom der etter skoletid.

– Vi gjorde det sånn i Bergen også, forteller Jonas, og det fungerte veldig fint. Da reiser vi jo til barnas nærmiljø og underviser der. De fleste bor i nærheten av skolen sin, så da blir det ikke så lang reisevei. Og de som går på SFO kan jo bare gå til undervisningen selv på ettermiddagen.

– Vi har vært i kontakt med noen skoler i Halden allerede, forteller Thea, og de er superpositive. Men akkurat sånn situasjonen er med korona i dag så går det ikke. Vi håper vi får det til på sikt.

Jonas og Thea tar gjerne spilleoppdrag også. De har spilt i bryllup, og de akkompagnerer gjerne på sine respektive instrumenter der det trengs.

Hvordan er det å være tilbake i Halden?

– Det er rart! sier Thea. Men veldig koselig!

– Vi har alltid lengta litt hjem, sier Jonas. Halden er bra.

Det er kanskje mest vanlig at gitar- og pianoelever går én og én for å lære seg å spille instrumentet sitt. Men Jonas bjuder gjerne på gruppeundervisning også:

– Jeg kan undervise i grupper på to og to i gitar, forteller Jonas, dersom det er noen som ønsker å begynne å spille to sammen for eksempel. Det funker veldig fint, da kan man pushe hverandre litt, utviklingsmessig har det vist seg å være veldig bra.

Jonas og Thea har allerede fått flere elever på sin nye kulturskole, og blant elevene finner vi både barneskoleelever og godt voksne folk. Nå gleder ekteparet seg til å komme i gang med undervisningen

– Musikk har du glede av hele livet, sier Thea. Derfor er også bredden viktig, at man ikke bare lærer det klassiske. Det er en fin tanke at det jeg og Jonas lærer bort kan gi glede til enda flere. At morgendagens musikere kommer til oss, og at vi bidrar til at de på sin side kan dele musikk videre med andre.

Kunne du tenke deg å lære deg piano, ukulele eller gitar? Sjekk ut Buckholm Musikks nettside da vel!

Her finner du Buckholm Musikk på Facebook.

 

Kommentarer

kommentarer