Maler kulissene til Figaros Bryllup

Onsdag neste uke er det premiere på Fredrikshald Theaterselskabs oppsetning av Figaros Bryllup! Tvillingene Pontus og Ola Berglund har nok en gang tatt på seg den store oppgaven å lage kulissene til stykket.

Fredrikshalds Theaterselskab er blitt en institusjon i Halden. Ildsjelene bak teaterselskapet har som mål å sette opp klassikere som kler det ærverdige Fredrikshalds Teater, og i siden starten i 2017 har de bydd på både Ibsen og Holberg i teateret. Nå gir de seg i kast med Beaumarchais! Og mens ensemblet øver inn de siste replikkene til Figaros Bryllup, bruker de kunstneriske tvillingene Pontus og Ola sine dager på å ferdigstille kulissene til stykket.

Pontus og Ola foran de flotte kulissene til Figaros Bryllup.

Tre uker har de brukt. De har planlagt, tegnet og snekret og malt. Onsdag skal kulissene hentes og kjøres til teateret, så innen den tid må alt være ferdig og tørt. Akkurat som forrige gang bruker brødrene eggoljetempora til kulissene.

– Folk spør meg om jeg maler med akryl, forteller Ola, men jeg kan ikke bruke plastmaling i et teater fra 1838. Så jeg fant frem til den eldste malingstypen jeg fant, og det var eggoljetempera. Oppskriftene til malingen er fra 1600-tallet.

– Jeg fant de oppskriftene nede i pyramidene i Egypt, skyter Pontus inn.

Ola ler.

Eggoljetempera består av kokt linolje, eggehvite, vann, og litt terpentin. Og fargepulver da, selvfølgelig.

Ola viser hvordan han blander farge.

Fargevalgene tas med stykket i bakhodet. En forviklingskomedie som Figaros Bryllup kan ikke ha fargeløse og triste kulisser, mener Ola og Pontus.

– Derfor har vi valgt glade og klare farger, sier Ola.

Fargepaletten Pontus og Ola tar utgangspunkt i.

Handlingen til Figaros Bryllup utspiller seg ved grev Almavivas slott, i det herrens år 1770. Grevens tjener Figaro vil gifte seg med sin utkårede; Susanna, men dette skal by på noen problemer. Ikke bare vil greven innkreve sin rett som godseier og få den første natten med bruden, men den aldrende husholdersken Marcellina sitter på en kontrakt som sier at siden Figaro skylder henne penger, plikter han å gifte seg med henne i stedet! Det ligger an til trøbbel.

Her ser du gjengen som skal sette opp Figaros Bryllup! Midt i bildet, helt bakerst, står hovedrolleinnehaver Ketil Ravneng.

Ola maler interiøret på grevens slott, mens Pontus står i et annet rom og maler et lysthus.

Pontus har malt et lite lysthus.
En liten skummel figur kikker ut av lysthusets møkkete vinduer.

De nylagede kulissene skal akkompagneres av Pontus og Olas flotte kulisser fra Jeppe på Berget, datert oktober 2017. Den gangen laget brødrene både skog og slott til teaterstykket.

Skogskulissene til Jeppe på Berget. Ola og Pontus laget en liten modell av scenen som de jobbet ut fra. Flott, eller hva?

Som vanlig når Fredrikshald Theaterselskab setter opp et stykke, overlates ingen ting til tilfeldighetene. Her er det kvalitet i alle ledd! Og dere, det er Merethe Brække som syr kostymene, og da vet vi jo hvor flott det blir! Se bare på Merethes kreasjoner fra Jeppe på Berget:

Johnny Nilsen spilte Baron i Jeppe på Berget, og sjekk så staselig han var! Det blir ikke mindre staselig denne gangen har jeg hørt…

Dette er vel ikke noe å lure på folkens? Finn frem Ticketmaster og sikre deg en billett med det samme!

Forestillingen spilles onsdag, fredag, lørdag og søndag i uke 11 og 12.

Billetter finner du her!

 

 

 


 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer