Inviterer kvinner i skogbruket til Halden

I september skal organisasjonen Kvinner i skogbruket ha landsmøte og temakonferanse i Halden. En av de som skal forberede arrangementet er Nadja Stumberg fra Nybøle gård på Ør. 

Nadja Stumberg er leder av fylkeslaget for Akershus/Oslo/Østfold i Kvinner i Skogbruket, og jobber som rådgiver i Østfold fylkeskommune. Hun er for tiden hjemme i barselpermisjon med barn nummer to.

I september blir det både landsmøte og temakonferanse i Halden.
Nadja håper flere haldensere og østfoldinger finner interesse for temakonferansen. I løpet av konferansen blir det tur til både Borregaard og Norske Skog Saubrugs, samt til Ytre Hvaler Nasjonalpark.
Mer informasjon om konferansen finner du her. 

Vi presenterer intervjuet med henne som nylig ble sendt ut i det siste nyhetsbrevet fra Kvinner i Skogbruket. 

Dere har lagt opp til et interessant program for temakonferansen i forbindelse med landsmøtet 2. til 4. september i Halden. Kan du fortelle leserne litt om programmet?
Vi har laget et program som har en litt annen innfallsvinkel enn vi har hatt før. De siste årene har det har vært mye informasjon om skog og skogbruk mens treet fortsatt står i skogen. Så nå tenkte vi at det hadde vært interessant med fokus på det som skjer når treet er hogd. I Østfold er vi så heldige at vi har to store bedrifter som lever av tømmerstokken, Borregaard i Sarpsborg og Norske Skog Saugbrugs i Halden som vi skal besøke på lørdagen. På søndag drar vi til Hvaler som er ganske unik med tanke på biologisk mangfold. Vi skal bli kjent med kystskogbruket der, og dessuten få informasjon om villsvinproblematikken i Østfold. Har du god tid på søndagen så kan du også være med på en tur til Ytre Hvaler Nasjonalpark etter at det offisielle programmet er avsluttet.

Dessuten feirer vi at KiS har 30-årsjubileum! Derfor valgte vi intet mindre enn ærverdige Fredriksten festning i Halden som utgangspunkt. Vi skal bo på festningen og feire jubileet vårt bak tykke murer og på 1700-talls vis.

13472346_10154174520146031_1622018221_n

Påmeldingsfristen nærmer seg! Hvor mange deltakere håper dere på?
Vi håper på å kunne fylle opp hele hotellet som har 57 dobbeltrom! Ambisiøst?! Ja, kanskje?!

Er det bare medlemmer av Kvinner i Skogbruket som er invitert?
Nei! Vi har også sendt invitasjoner til videregående skoler i området som har skogbruk/landbruk på agendaen og så har vi invitert flere svenske søsterorganisasjoner. Det passer bra når landsmøtet holdes så nærme svenskegrensa. Ingenting er bedre enn nettverksbygging på tvers av landegrensene!

Hva håper du deltakerne skal huske etter arrangementet?
Jeg som østfolding (selv om jeg bare er innflytter) håper jo på at deltakerne husker mangfoldet vårt fylke har å by på. Og som arrangør, at det faktisk finnes industri i Norge som ikke bare videreforedler tømmerstokken men også driver med massiv forskning på dette området slik Borregaard og Saubrugs gjør.

Kan du komme med en oppfordring slik at folk melder seg på?
Vi har lagt opp til et «bælgodt» program og en «ille bra» jubileumsfeiring på Østfolds tusenårssted. Fredriksten festning ble aldri ble inntatt av svenskene – men nå har «døm» fått invitasjon og kan komme likevel.

Så litt om deg Nadja:
Hva fikk deg til å velge skogbruk?
Det var mer eller mindre tilfeldig siden jeg er utdannet kartograf. Men kart og geografiske informasjonssystemer kan brukes til så mangt og da de lyste ut en stipendiatstilling på NMBU på Ås der skog og kartlegging skulle kombineres var det bare å sende en søknad. Det må da vel også sies at jeg har en del skogbrukere og planteskoleeiere i min familie. Så det ligger nok også litt i genene.

13460883_10154174520186031_1635345286_o

Hvorfor bør unge jenter velge skogutdanning?
Fordi det er kjempespennende! Og ikke minst en utdanning som aldri går ut av dato. Som man ser av min bakgrunn så kan denne utdanningen vinkles på mange måter og man kan velge blant et mangfold av forskjellige jobber.

Hvordan kan man øke aksepten og forståelsen for skognæringa i befolkningen generelt, og den urbane befolkningen spesielt?
Godt spørsmål. Jeg har jo som sagt vokst opp i byen og hadde nok et litt annet syn på skogbruk før jeg begynte på Ås. Så det som gjelder, er rett og slett informasjon. Vi må bli flinkere til å formidle på en enkel måte hvordan skognæringen jobber og hvorfor ting blir gjort på en bestemt måte. Da er det kanskje lettere for noen å akseptere at den gamle skogen til tante Lotte plutselig er blitt til en hogstflate.

Når du snakker hører vi så vidt en liten aksent. Hvor kommer du fra?
Jeg kommer opprinnelig fra Tyskland og er født og oppvokst i en storby på størrelse med Oslo.

Hva fikk deg til Norge?
Jeg har bodd i Norge ved flere anledninger før jeg flyttet hit for godt i 2008 da jeg fikk jobb.

Du har tatt skogutdannelse og har en doktorgrad med hvilket tema?
«Detection of small single trees in the forest- tundra ecotone using airborne laser scanning»

Har du en kjepphest?
Klem et tre!

Hva mener du er de viktigste utfordringene for skogbruket framover?
I norsk sammenheng er det nok spørsmål om skogbruket fortsatt greier å være konkurransedyktig, både nasjonalt og internasjonalt.

Har du en spesiell hobby?
Det blir litt strikking innimellom, men ellers bruker jeg det meste av fritida mi på familien, hunden vår, de to kattene og de 24 sauene.

Er det et menneske du beundrer spesielt?
Mannen min. Han er bonde av hele sitt hjerte og ved siden av gården engasjerer han seg i bl.a. Bondelaget, Skogeierlaget og forskjellige utvalg i hjemkommunen vår. Han står for det han sier og er en flink formidler når det gjelder forskjellige spørsmål innenfor land- og skogbruk. Og ikke minst fordi han holder ut med meg.

Hvor, eller med hva slapper du best av?
Utenfor huset hjemme på gården med utsikt over tjernet, sauer som breker og en kaffekopp i hånda.

Les også: 
Spennende program på Stenhoggerfestivalen
Grill i Busterudparken?
Marked i gågata på lørdager
Det spirer og gror i Åpen Hage
Ønsker flere parsellhager

Lurer du på hva som skjer i Halden de nærmeste dagene?
Svaret finner du i kulturkalenderen på kandusi.no.

Kommentarer

kommentarer