Det spirer og gror i Åpen Hage

I den ene enden av Os Kirkegård spirer og gror det både salat, kål, fennikel, gresskar og mais. To ganger i uken møtes engasjerte og nysgjerrige mennesker i Åpen Hage for å pleie sine grønnsaker, utvikle hagen videre og utveksle tips.

Åpen Hage ble etablert for omtrent ett år siden. Noen ivrige mennesker ønsket å lage parsellhage. De tok kontakt med kommunen, og det ble gjort en avtale om å låne området på Os for 3 år fremover.
Et år senere spirer og gror det, og foreningen Åpen Hage er etablert.

Vi tar turen innom dem onsdag kveld, og da er det omtrent 10 personer der.
To av de som tar oss blidt i mot er Ragne Størseth og Kläre Poelchau. De byr gjerne på en omvisning.
– Vi er her to ganger i uka, og det er veldig sosialt og hyggelig i tillegg til at vi tar vare på det vi dyrker og utvikler hagen videre i felleskap, forklarer Ragne.
Alle har tilgang på kasser de kan dyrke i. Noen har kassen alene, mens andre deler på plassen.
– Vi har også noen fellesområder. Nytt av året er et ”indianerbedd”, og her dyrker vi mais, bønner og gresskar. De kalles de tre søstre. Maisen vokser, bønnene vokser på maisen og gresskaret dekker jorden. Dermed hindrer vi også ugress, forklarer Kläre. Det er ingen tvil om at hun har mye kunnskap om å dyrke grønnsaker og drive en velstelt hage.

De er også i ferd med å bygge opp en urtespiral midt i hagen.
– Den er bygget opp av stein og forskjellige typer jord. Poenget er at alle urter trenger forskjellige jordblandinger, i tillegg til forskjellige klimasoner. Det skal de få i spiralen. Det blir veldig spennende å se hva vi får til med denne, sier Kläre.

Halden kommune har støttet opp om prosjektet, i tillegg har de fått tilskudd fra Sparebankstiftelsen til å kjøpe en redskapsbod. I fjor fikk de Nærmiljøprisen av Berg Sparebank.

Det er spennende å se hva de forskjellige dyrker, og det er ikke vanskelig å se at det er et internasjonalt miljø i hagen. Dessuten blir alt dyrket økologisk.
– Det er ikke så mange her som er fra Halden opprinnelig, så det er et spennende prosjekt for å samle mange forskjellige kulturer og bakgrunner, sier Ragne. Hun snakker varmt om alle erfaringene de utveksler og ideer som kommer på kryss og tvers.

Ønsker du å vite mer om Åpen Hage? De har egen facebookside her.

Les gjerne også:
Fylkeskommunen søker kommuner som vil satse på parsellhager 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer