Ønsker flere parsellhager

Lokalmat er i vinden, og nå ønsker Østfold Fylkeskommune at enda flere skal få et forhold til å dyrke maten sin selv. I tirsdagens møte i Opplæringskomiteen vedtok de 200 000,- til utvikling av parsellhager i byene i Østfold.

I sakspapirene peker Rådmannen på flere positive virkninger av parsellhager i bysentrum, som for eksempel at man bringer naturen og byen sammen.
– Natur, friluft og hagearbeid har positive effekter på den psykiske helsen, står det i saken.
I Østfold er det allerede flere prosjekter med parsellhager. Blant annet ”Åpen Hage” i Halden, nytt prosjekt i østre bydel i Sarpsborg og Trosvik Hagepark i Fredrikstad er i utviklingsfasen.

Fylkeskommunen ønsker å fordele potten på 200 000,- på maks to kommuner, siden det påløper en rekke kostnader i arbeidet med parsellhager.
Kommunene som søker vil bli vurdert ut i fra en rekke kriterier. Kriteriene er nærhet til utsatt boligområde, definert målgruppe, strategier for brukermedvirkning, strategier for kompetanseutvikling, strategier for vedlikehold og langsiktig perspektiv på arbeidet. I tillegg må kommunen inn med en egenandel på 50 % av summen.

Leder i Opplæringskomiteen, Elin Johanne Tvete, er begeistret over ideen og vedtaket.
– Mulighetene med parsellhager er nesten som et kinderegg med tre positive ting. Byutvikling, folkehelse og integrering. Jeg gleder meg til å se hva vi kan få til, sier hun.
Satsingen i Østfold er helt fersk, og hun har troen på at parsellhager kan utgjøre en forskjell.
– Vi har store utfordringer knyttet til folkehelse i Østfold, kanskje dette vil bevisstgjøre enda flere. I tillegg får enda flere muligheten til å lære mer om å dyrke selv med fokus på ”fra jord til bord”.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer