Kidnappet av Stephen King

De flinke ansatte ved Halden bibliotek fortsetter å anbefale bøker til KanDusis lesere. Denne gangen anbefaler Annett Svendsen spenningsklassikeren Kidnappet, av Stephen King.

Annett Svendsen ved Halden bibliotek leser ikke så mye krim til vanlig.

– Stephen King skriver fantasy, science fiction og mye spenningslitteratur, forteller Annett. Jeg er egentlig ikke så interessert i denne type litteratur, jeg leser mest Kulturfondbøker om vanlige, kjedelige liv. Det er ikke herregårdsromaner med store ballkjoler eller fantasy som fascinerer meg, jeg trekkes mer mot skildringene av det vanlige livet.

Allikevel har Annett festet seg ved et par bøker av spenningsforfatteren Stephen King.

– Det jeg liker med King er at han er veldig god på miljøskildringer. Som eksempelvis i Cujo, som var en av de første bøkene jeg leste av denne forfatteren. Han skriver så levende at man nesten tror man er der.

Kidnappet handler om den berømte forfatteren Paul Sheldon, som er på vei hjem fra et hotell der han har skrevet ferdig sitt siste bokmanus. Underveis treffer han på en snøstorm, kjører av veien, og mister bevisstheten.

– Da kommer det en dame kjørende, Annie Wilkes. Hun ser bilen i grøfta. Og når hun trekker Paul ut av bilen, drar hun kjensel på ham. Hun er nemlig veldig fan av bøkene hans. Annie tar Paul med seg hjem for å pleie ham. Hun er sykepleier, med en mørk bakgrunn.

Paul våkner opp i en seng i Annies hus. Og det viser seg snart at redningskvinnen hans viser seg å ha noen skumle sider. Hun er fanatisk når det kommer til Pauls romaner og persongalleri. Når hun oppdager Paul har tatt livet av hennes heltinne Misery i den siste romanen, blir hun rasende.

– Annie krever at Paul skriver et nytt manus, der Misery gjenoppstår. Og hun tar ikke nei for et svar. Paul skadet beinet i utforkjørselen, han er lenket til senga. Han har ikke noe valg, så han begynner å skrive.

Når Annie drar ut av huset, forsøker Paul å rømme. Men han på grunn av skadene han har, kommer han seg ikke noe sted. Dessuten voktes huset av den store husgrisen Misery – oppkalt etter Annies heltinne i bøkene til Paul. Paul er rett og slett fanget i Annies hus.

 – Dette er en ekstremt spennende bok, det er en krypende spenning hele veien. Jeg satt nesten på nåler gjennom hele boka. Stephen King er veldig god på å klare å holde på spenningen hele veien gjennom boka, det er spennende helt til siste slutt.

Vil Paul noen sinne komme seg unna sin gale sykepleier? Det må du låne boka for å finne ut!

Og for ordens skyld; den som kjenner igjen handlingen har kanskje sett filmen Misery? Den er også ganske spennende! Men det er noe helt eget ved spenningsbøker, filmen blir aldri helt det samme….

 

Boka Kidnappet av Stephen King kan du låne ved Halden bibliotek.
Her finner du bibliotekets nettside, der finner du åpningstider og annen informasjon.

Vil du lese tidligere bokanbefalinger? Her kommer det et knippe:

The Picture of Dorian Gray

«Septologien» av Jon Fosse

«Overleverne» av Alex Schulman

Morfar pustet med havet

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer