Morfar pustet med havet

De flinke ansatte ved Halden bibliotek fortsetter å anbefale bøker til KanDusis lesere. Denne gangen anbefaler Ingrid Margrethe Davidsen Trude Teiges historiske roman Morfar pustet med havet.

 Morfar pustet med havet handler om brødrene Konrad og Sverre, som vokser opp på Sørlandet på tjuetallet, og mister foreldrene sine i tidlig alder.

– Sverre er eldst, forteller Margrethe, og når moren ligger på dødsleiet, lover han henne at han skal ta vare på lillebroren sin.

Mens 2. verdenskrig herjer Europa, tar Sverre og Konrad hyre på oljeskipet Anitra, som skal levere 13000 tonn dieselolje til Australia. Brødrene tror at de er trygge så langt unna Hitlers krig, men plutselig kommer krigen veldig nærme.

– I 1941 kommer jo Japan med i krigen, forteller Ingrid. Og dessuten er det jo allerede en krig mellom Kina og Japan. Keiser Hirohito ville drive alle europeerne ut av Sør-Østasia for å bygge et nytt imperium. Anitra blir torpedert av en japansk ubåt.

Sverre og Konrad er blant de få på Anitra som overlever. Men brødrene kommer bort fra hverandre, og havner i hver sin japanske fangeleir på Java i Indonesia.

– Det blir hardt for brødrene, det er noen brutale skildringer av livet i fangeleirene. Men så dukker det selvfølgelig opp en dame!

Den norske sykepleieren Sigrid bor i samme fangeleir som Konrad, hun må jobbe på leirens sykehus. Konrad blir lagt inn på sykehuset etter å ha blitt mishandlet, og søt musikk oppstår mellom Sigrid og Konrad.

Japan kapitulerer i 1945, men det betyr ikke at Konrad, Sverre og Sigrid er reddet. En vanskelig fremtid venter dem. Og får de to brødrene noen sinne se hverandre igjen?

– Det er en trist bok, men den er også veldig gripende og spennende. I tillegg er det jo en lærerik bok, siden det er så mye historie i den.

Morfar pustet med havet er en frittstående oppfølger etter Trude Teiges Mormor danset i regnet (2015).

– Den boken er også helt fantastisk, forteller Ingrid Margrethe, dette er også en historisk roman om kjærlighet.

«Når vi sover, puster vi i takt med bølgene, som slår mot land. Uansett om det er stille eller storm, treffer de land med samme rytme (..) om du blir redd eller lei deg, skal du puste med havet.»

                                                                                             Morfar pustet med havet

 


Vil du lese andre bokanbefalinger fra Halden bibliotek?

Se her da vel!

«Septologien» av Jon Fosse

«Overleverne» av Alex Schulman

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer