The Picture of Dorian Gray

De flinke ansatte ved Halden bibliotek fortsetter med å anbefale bøker til KanDusis lesere! Her forteller ekstrahjelp ved biblioteket, Alva Svenhard, om Oscar Wildes klassiker: The Picture of Dorian Gray.

Alva går første året på videregående, og tilbringer mandagskveldene pluss annenhver lørdag på biblioteket som ekstrahjelp.

– Jeg elsker å jobbe her, forteller Alva. Hver gang jeg er på jobb, tar jeg med meg en ny bok hjem!

Boka Alva ønsker å anbefale til KanDusis lesere, fant hun imidlertid i bokhylla hjemme. The picture of Dorian Gray er en roman av Oscar Wilde.

– Jeg leser egentlig mest science fiction, forteller Alva, men jeg har lenge hatt lyst til å begynne å lese klassikere. Jeg tenkte at dette var et fint sted å starte.

På slutten av 1800-tallet, i viktoriatidens London en varm sommerdag, møter vi Dorian Gray. Han er en ung, vakker mann som poserer for et portrett hos en maler ved navn Basil. Basils venn, den amoralske aristokraten Lord Henry Wotton, som morer seg ved å korrumpere andre, ser et nytt offer i den vakre Dorian Gray.

Basil og Lord Henry Wotton betrakter maleriet av Dorian Gray. Illustrasjon: Eugène Dété.

– Det Dorian ikke vet er at Henry endrer Dorians mening om seg selv, forteller Alva. Henry viser ham en side av seg selv han aldri har sett før, og ikke nødvendigvis på en positiv måte.

Henry forgifter Dorians sinn, og lurer ham inn i en hedonistisk og umoralsk livsstil. I takt med Dorians stadig mer utsvevende liv, blir portrettet hans styggere og styggere. Dorian selv forblir imidlertid like vakker som før.

– Portrettet viser hvem Dorian egentlig er, forteller Alva. Sakte men sikkert viser bildet hvordan han har blitt på innsiden.

Alva har lest boka på engelsk, men det finnes flere norske oversettelser av romanen.

Er boka spennende?

– Ja, det er den, og man blir veldig investert i handlingen, forteller Alva. Boka er veldig fengende, den er vanskelig å legge fra seg. Hvis du har lyst til å begynne å lese klassikere, er dette en fin bok å starte med.

Oscar Wilde (1854-1900) var en irsk dramatiker, dikter og forfatter som hadde sitt virke i London på slutten av 1800-tallet. The picture of Dorian Gray var Wildes eneste roman, og utgivelsen fikk kraftig kritikk i sin samtid, blant annet for å være svært umoralsk. I dag leses The picture of Dorian Gray som en kritikk mot menneskets evige skjønnhetsjag, et mennesketrekk som jo er like fremtredende i dag som i viktoriatidens London. En evig aktuell roman altså!

– Denne boka finnes også som Penguin Classic, forteller Alva, det vil si en litt lettere versjon enn den originale. Den kan du få lånt her på biblioteket.

 


Vil du lese flere bokanbefalinger? Sjekk ut disse:

Aya fra Yopougon

«Septologien» av Jon Fosse

«Overleverne» av Alex Schulman

Kommentarer

kommentarer