De flinke ansatte ved Halden bibliotek anbefaler stadig nye, spennende bøker til KanDusis lesere. Denne gangen anbefaler bibliotekar Hedvig Grønlund Moen den kloke og gripende romanen Jeg heter Lucy Barton, av Elisabeth Strout.
Elisabeth Strout har skrevet fire bøker om Lucy Barton: Jeg heter Lucy Barton (2017), Hva som helst er mulig (2018), Åh, William (2022), og Lucy ved havet (2023). Oversatt av Hilde Rød-Larsen.
Brorparten av handlingen i den første boken om Lucy er satt til et sykehus sentralt i New York, på åttitallet.
– Lucy har fått noen komplikasjoner etter en operasjon, forteller Hedvig. Hun må ligge på sykehus i mange uker. Historien veksler mellom opplevelser fra sykehusoppholdet, tanker rundt ekteskapet hennes, forholdet til døtrene, og erindringer fra barndommen.
Leseren forstår raskt at Lucys barndom har vært alt annet enn idyllisk.
– Hun har hatt en barndom preget av fattigdom og omsorgssvikt, forteller Hedvig.
Lucy vokste opp i den lille byen Amgash i Illinois, under svært fattigslige kår. De første elleve årene av sitt liv bodde hun og familien i en garasje, der Lucy og søsknene både frøs og sultet.
– Lucy bryter med familien når hun drar av gårde til college, hun har ikke sett dem på mange år. Hun klarer å få seg en utdanning, klarer å komme seg bort fra alt dette. Hun blir til slutt forfatter.
Under sykehusoppholdet skal imidlertid Lucy åpne døren til den triste barndommen sin igjen. Lucys mann William tar kontakt med Lucys mor, og spør om hun kan komme på besøk til datteren mens hun ligger på sykehuset.
– En dag når Lucy våkner, sitter moren der på en stol ved siden av senga og ser utover New York.
Mor- datterforholdet blir et sentralt tema i boken.
– Lucy har hatt en barndom uten kjærlighet. Men moren klarer ikke helt å snakke om akkurat det, så det er mye usagt her. Moren prater i stedet om personene i byen de kommer fra, og forteller Lucy om hvordan det har gått med dem. Det er ganske rørende. Lucy er jo glad i moren sin, tross alt. Det er mye som skjer mellom linjene i denne romanen.
Hedvig synes forfatteren skriver frem mennesker på en god måte.
– Man blir glad i personene i boka, også i moren til Lucy. Selv om hun kanskje ikke har vært en god mor for Lucy. Man får omtanke for alle i denne romanen, tross alt. Strout skriver veldig godt om det mellommenneskelige.
«Du vil bare ha én historie,» hadde hun sagt. «Du kommer til å skrive din ene historie på mange måter. Bekymre deg aldri for historien. Du har bare én.»
Sitat fra Jeg heter Lucy Barton
Ta deg en tur innom biblioteket og lån en bok da vel! Du er i så fall i godt selskap, Halden bibliotek har vært godt besøkt i 2023. Totalt ble det lånt ut 104 015 bøker i Halden i fjor!
Krim har ligget på utlånstoppen i Halden i mange år, men i 2023 skjedde det noe.
– Det var helt andre typer romaner som toppet listene i fjor, forteller Hedvig. Helt øverst på utlånsstatistikken ligger Abida Rajas Frihetens øyeblikk. Den er det nittifem haldensere som har lånt i 2023. Blant barna er det de grafiske romanene som er mest populære. Malin Falch, som har skrevet Nordlys-serien, ligger på utlånstoppen her.
Ved biblioteket ser de at utlånene henger sammen med arrangementene de tilbyr gjennom året. Forfattermøter via litteraturforeningen og bokprater i regi av biblioteket sørger for at bøkene fyker ut av bibliotekets hyller.
– Det er gøy å se at de bokpratene vi har her på biblioteket påvirker utlånene, sier Hedvig. Vi snakker bøkene ut av hyllene!
Lurer du på åpningstider, meråpent bibliotek, eller utvalget ved Halden bibliotek? Her finner du bibliotekets nettside!
Vil du lese flere bokanbefalinger fra Halden bibliotek?
Se her da vel:
Kommentarer