Torsken i Strømstad

Før i verden, dengang jeg var ung eller ungdom, likte Frua og Pappa å reise til Strømstad. De hadde for mange år siden forelsket seg i byen. Det var dit vi dro for å bade – og dit vi reiste for å kjøpe appelsinmarmelade på pappburk – og russisk krabbe – eller hermetisk slikkasparges. Strømstad var stedet for hverdagslige sysler og mer luksusbetonte handlinger.
Så var det en sak som overgikk det meste: Nemlig det å kjøpe pinnfersk torsk. Begge var glade fiskespisere. Og jeg også ble lært opp til å fatte hvilken opplevelse en god torskemiddag er.
Og så fersk skulle fisken være at den gikk levende i fiskehandlerens kum. I tillegg skulle både pappa og jeg ha med et ekstra torskehode hver!
Det var tider. Så hørte det ofte med til historien – at mens Frua stelte istand middagen, så fikk jeg narret Pappa til en speedy tur med Skræggen. Han elsket å kjøre fort! Det hadde han i blodet fra dengang Prestebakke var hans hjem – og han kappkjørte med toget.
Enten ble det en rask seanse på Iddesletta eller Viksletta for far og sønn. Det var ikke lenge vi var borte, men nok til at min lekne Pappa, født 1888, hadde det moro.  Han hadde alltid gamle biler i min tid. Den siste var en Kaiser, en amerikansk flåte – som kunne være med på en speed.
Og fisken, den var alltid utsøkt. Servert i spisestuen – med Bestemamma som gjest. Pappa halte frem en flaske rødvin, gjerne en Spahi fra Algerie.
Til dessert var det gjerne Fruas spesielle eplekake – alltid servert lunken og karamellisert. Det var snadder så det holdt for alle generasjoner!

Jeg har sjekket: Strømstad har fortsatt sin fantastiske torsk. Trolig må jeg brått sjekke gehalten i akkurat det.

La oss ikke glemme å nyte de gode opplevelser.

Artie Schock

Artie Schock – hvem er det?
Det er meg! Jeg har stjålet min egen signatur fra en glad og arbeidssom epoke  – fra dengang jeg skrev ukentlig matspalte i Morgenbladet på 1970-tallet.Det hendte at disse epistlene ble lange. Det er ikke meningen – når Artie Schock nå er nyfødt. 
Artie er altså Sverre – noen ganger med etternavn Stang, sønn til Frua.

(Illustrasjon: Håkon Holm Breda)


 

 

Her kan du lese flere av Arties oppskrifter:

Min venn rødkålen

Fiskepuddingen i Halden!

Artie Schocks eggerøre

 


Kommentarer

kommentarer