-Vi er ihuga feminister!

Fredag 8. mars skal Kvinnedagen feires med trippel punk-konsert på Vannvogna i gågata. Dit kommer Lucky Malice, Heksa og Dark Times for å spille kompromissløs punkrock med feministisk budskap.

Jeg tar en tur innom øvingslokalene til Lucky Malice i Violgata uka før Kvinnedagen for å høre litt mer om konserten de skal arrangere på Vannvogna fredag 8. mars. Der møter jeg trommis og gitarist i Lucky Malice; Karine Brække og Linda Haug. Bassist Hanna Fauske har emigrert til Trondheim, og kommer nedover først til uka.

Hva slags musikk spiller Lucky Malice?

-Lucky Malice spiller melodiøs punkrock, forteller Linda. Vi er glade i catchy musikk, så selv om det er kjapp punk vi spiller så er det mye pop i musikken vår også. Og så synger vi alle tre, det er gøy. Vi bytter på å synge.

-En konsertopplevelse med oss er ganske energifylt, legger Karine til, mange sier at det ser ut som vi koser oss veldig på scena. Og det gjør vi jo.

Lucky Malice så dagens lys i 2004. Siden den gang har bandet gitt ut albumene Homme fatale (2012), Lucky Malice (2013), Misfit (2017), pluss flere EPer. Lucky Malice gir ut platene sine på eget plateselskap; Tonehjulet Kräftpest. Bandet har spilt Europa rundt, men de har også spilt mye i Norge og her i byen. Blant annet spilte de på Huth under Tons of Rock 2015.

Lucky Malice-sceneglede. Foto: Boris Shcöppner

Bandmedlemmene i Lucky Malice har feira 8. mars i mange år, og reiser ofte til Oslo for å gå i 8. mars-tog der. De har også spilt på ulike 8. mars-arrangementer i Oslo på Kvinnedagen. Men i år blir altså dagen markert i hjembyen.

-Vi er veldig glad i 8. mars, forteller Linda, den dagen er viktig for oss. Vi er ihuga feminister. Når vi oppdaga at 8. mars falt på en fredag i år så tenkte vi: i år må vi markere dagen her i byen. Vi kasta oss rundt, og fikk med oss to andre kjempekule punkband: Heksa og Dark Times. 

Heksa er Karines andre punkbandprosjekt, der spiller hun med de tre spanjolene María, Esther og Klara. Oslotrioen Dark Times spiller også en slags melodisk punkrock. Bandet består av Rikke Fjell Jørgensen, Andrea Barsnes Undset og Ann Kristin Traaen , og de har holdt på siden 2010.

Heksa. Foto: Heksa.
Dark Times. Foto: Christian Medaas.

Er du i skikkelig 8. mars-humør på Kvinnedagen kan du starte dagen allerede klokka fem med å gå i tog fra torget og opp til Busterudparken. Les mer om toget og parolene her. Etterpå kan du bli med på foredrag og paneldebatt på Vannvogna mellom 18 og 20. Og så avsluttes Kvinnedagen med trippel punk-konsert på samme sted fra klokka 22.

Hvorfor skal vi feire 8. mars?

-8.mars er fremdeles en viktig dag, sier Karine. Vi kan for eksempel bruke denne dagen til å snakke om hvordan damer har det i andre land. Det er jo mange kampsaker der ute. Men også her i Norge er det mye som ikke er bra. Det er mange som ikke er så bevisste på det, de tenker kanskje «vi har det vel fint her i Norge«. Men det er fremdeles mye vi må jobbe med.

-Vi må feire 8. mars fordi kampen ikke er ferdig, sier Linda. For eksempel er det fortsatt en gjengs holdning at det er kvinners egen feil når de blir voldtatt. Kvinner og menn får ennå ikke lik lønn for likt arbeid. Og det er fremdeles store mørketall på vold i hjemmet og temaet er fortsatt tabubelagt.

Linda mener likestillingsproblemene stammer fra gamle strukturer som fremdeles preger det moderne, norske samfunnet.

-Jeg tenker at det er patriarkatet som har satt en standard for det samfunnet vi har i dag, sier Linda, det ligger i bunnen fremdeles. Det medfører mange problemer for kvinner også i dag. Men denne strukturen har vært dårlig for både kvinner og menn! Menn har jo blitt pålagt å være machofiguren i det her; den som ikke skal føle noe og alltid være den sterke. Men det har gått mest ut over kvinner. Etter at vi har hatt en utvikling i riktig retning i mange år så virker det som det har snudd litt nå, og mange menn vil ta tilbake makta nå som damene begynner å stå litt sterkere. Mange menn virker redde for det, å miste makta til sterke kvinner. Det ser vi jo i kommentarfeltene for eksempel. Det er mange menn som gjerne skulle ha jekka oss ned et par hakk.

Lager dere bare musikk med feministisk budskap?

-En del av tekstene er feministiske, sier Karine. Vi lager jo låter med mer allmenne temaer også, men veldig mange av dem har en eller annen feministisk vinkling.

Lucky Malice= Karine, Hanna og Linda. Foto: Daniel BC.

-Det første albumet vårt, Homme fatale, har en del låter som handler om hvordan mannfolk påvirker oss på forskjellige måter, forteller Linda. Der har vi noen låter som handler om noen tematisk vanskelige kvinnesaker, vi har for eksempel en låt om voldtekt på den plata. Den siste plata vår har en låt om vold i hjemmet. Nå har vi laga noen flere låter som er enda mer feministiske.

Karine og Linda vil at 8. mars skal være mer enn en kampdag.

– Vi vil gjerne at 8. mars skal være en feiring også, sier Linda, og en tribute til de damene som har kjempa før oss. Vi skal ikke bare sitte her og nyte resultatet av de kampene som de kjempa for oss på 70-tallet, vi bør hedre dem som måtte blø for saken. De har ofra blod svette og tårer for rettigheter som vi tar som en selvfølge i dag, men som vi nå ser like gjerne kan bli tatt fra oss!

I tillegg til hardtslående, feministisk punk i en heftig trippelpakke får du høre trommis i The Astronomies Amalie Lund holde en appell i løpet av kvelden på Vannvogna. Det er mye å se frem til altså.

Menn er også velkomne eller?

-Selvfølgelig, sier Linda, vi trenger jo dem i kampen!

Vil du høre punkrock på Vannvogna på Kvinnedagen? Konserten starter i 22-tiden, og varer ut i de små timer. Konsertbilletter finner du her.

Les mer om arrangementet på Vannvogna her

Forsidefoto: Daniel BC.

Kommentarer

kommentarer