Gjør dere klare til å le

Gjør dere klare til å le folkens! Førstkommende onsdag går premiereteppet opp for forviklingskomedien Den Stundesløse på Fredrikshalds teater. 

Fredrikshald Theaterselskab gjorde stor suksess med sin oppsetning av Ludvig Holbergs Jeppe på Berget høsten 2017, og nå følger teaterselskapet opp med nok et Holberg-stykke. Jeg tok meg en tur i teateret under første kostymeprøve lørdag ettermiddag for å få en liten forsmak på årets Holberg-oppsetning, og det ga mersmak. Det er bare å begynne å varme opp lattermusklene, for dette kan bli veldig gøy!

Det er tyst som i graven i Fredrikshalds teater når jeg går forsiktig inn ytterdøra lørdag ettermiddag. Ingen løper frem og tilbake i foajeen, og ingen sitter ute i garderoben og drikker kaffe og skravler. Jeg smyger meg inn i teatersalen, der er det fullt av folk men ganske så stille. Alle i salen har oppmerksomheten rettet mot scenen, der Erling Günther står på en liten sokkel i full 1700-tallsmundur.

Erling Günther spiller Ludvig Holberg også i denne forestillingen.

I orkestergraven setter det lille orkesteret i gang med overturen. «Holberg» klatrer ned av podiet sitt, og fyrer av en liten monolog og en sangsnutt før han overlater scenen til «Pernille» – eller Gro Janet Haug Mo som vi kjenner henne som til daglig.

Den stundesløse er en av Holbergs komiske klassikere, skrevet i 1723 og fremført for første gang i 1725. Der Fredrikshalds Theaterselskabs forrige teateroppsetning Jeppe på Berget var en komedie med tragiske rammer er årets oppsetning en lattervekkende dør-farse av en forviklingskomedie. Den stundesløse skal åpne latterdøra snarere enn å vekke ettertanken, og det tipper jeg Theaterselskabet skal greie ganske godt skal man dømme etter lørdagens smaksprøve.

Den Stundesløse er en komedieintrige med klassiske forviklings-elementer og bøttevis med morsomme misforståelser. Siv Stang og Jonas Borge Stafsengen er begge troskyldige ofre for andres intriger i stykket. De spiller henholdsvis tjenestejenta Magdelone og bokholdersønnen Peder.

Den Stundesløse er en karakterkomedie sentrert rundt den rastløse og stressede hovedpersonen Vielgeschrey, som ikke er til stede i sitt eget liv. Vielgeschreys manglende tilstedeværelse utnyttes grovt av hans tjenestefolk og ansatte, han er omgitt av folk som lurer ham opp i stry – inkludert hans kjappe og småslue tjenestejente Pernille. Vielgeschreys datter Leonora er forelsket i Leander, men Vielgeschrey vil heller gifte bort sin datter til den pedantiske og kjedelige bokholdersønnen Peder. Pernille bestemmer seg for å hjelpe den ulykkelige Leonora, og legger en innviklet plan der mange detaljer må på plass for at Leonora og Leander skal få hverandre. Klar, ferdig: forvikling!

Det blir sang også i Den Stundesløse, og disse to synger ganske så fint sammen. Her ser dere Gro Janet Haug Mo og Veronica Mittet i en Bellmansk duett.

Som seg hør og bør i en god forviklingskomedie er det mye ut og inn på scenen, og replikkene går som kastanjetter mellom skuespillerne. Her gjelder det å følge med! Og følger med, det gjør selvfølgelig regissør Jan de Vibe:

Jan de Vibe, fem dager før premieren til Den Stundesløse. I bakgrunnen skimtes Ola Berglund, som spiller barberer i stykket.

Jan og Theaterselskabet setter opp en klassisk variant av Holbergs kjente komedie, både kostymer og kulisser holdes i barokkstil. Kostymemaker Merete Brække har kreert noen fantastiske drakter og kjoler, det er en fryd for øyet. Som i forrige oppsetning har Knut Henriksen fått jobben som musikkansvarlig, og han har satt sammen et lite orkester som skal spille tidsriktig musikk til stykket.

Knut Henriksens lille orkester.

Den som fikk med seg Jeppe på Berget i 2017 vil kjenne igjen mange ansikter på scenen. Johnny Nilsen spiller hovedpersonen Vielgeschrey, og hans plottmakerske av en tjenestejente Pernille spilles av Gro Janet Haug Mo. Foruten Nilsen og Haug Mo skal også Veronica Mittet, Siv Stang, Øyvind Høyem, Sverre Stang, Jonas Borge Stafsengen, Andreas Ebeltoft, Lars Georg Hammer, Erling Günther, Kristin Elida Veiulfsen Nielsen og Marcus Hannestad stå på scenen.

Det er vanskelig å gå fra teateret. Jeg vil jo gjerne bli sittende og se. Og le. Men for å beholde noe av spenningen før premieren på onsdag river jeg meg motvillig vekk. Når jeg går er skuespillerne i ferd med å avslutte første akt. Dette kan bli gøy dere, dette kan bli veldig gøy.

Har du lyst til å oppleve Den Stundesløse i Fredrikshald Theaterselskabs drakt på Fredrikshalds teater? Det spilles åtte forestillinger mellom onsdag 6. og søndag 17. mars. Oversikt over forestillinger, samt billetter finner du her.

Nøkkelroller i Fredrikshald Theaterselskabs oppsetning av Den Stundesløse

Regi og dramaturgi: Jan de Vibe.

Tilleggstekst: Erling Günther.

Scenografi: Ola Berglund.

Initiativtaker og mentor: Mogens Skovborg.

Musikkansvarlig: Knut Henriksen.

Musikere: Knut Henriksen, Ole Hermann Huth, Sven Lundestad, Anina Kristine Radotina.

Lysdesign: Joakim Johansen.

Kostymedesign: Merethe Brække.

Parykker og sminke: Lillian Thorbjørnsen Greni.

Grafisk design og webutvikling: Halvor Nome.

Rekvisittansvarlig: Trude Landsverk.

Rekvisitør: Kristin Nielsen

Inspisient: Synnøve Sørland.

Sufflør: Christin Abrahamsen.

Her finner dere Fredrikshald Theaterselskab på Facebook.

Kommentarer

kommentarer