-Det er på tide med et 8. mars-tog i Halden nå

I år skal Linn Elisabeth Andersen børste støv av en gammel tradisjon når den internasjonale kvinnedagen skal markeres i sentrum fredag 8. mars. Etter mange års opphold blir det nå 8. mars-tog i Halden på kvinnedagen.

Linn Elisabeth Andersen har lurt på det lenge: Hvorfor har vi ikke 8. mars-tog i Halden lenger?

-De går i tog i de andre Østfoldbyene, sier Linn, og på mindre tettsteder enn Halden, det må jo gå an å få til her i byen også! Det har ikke vært noe tog her i byen siden på slutten av åttitallet!

Linn er leder for Ungdomshuset Domino og Rockehuset, og har jobbet med ungdommer i snart 10 år. Hun er klar på at det trengs holdningsarbeid, både hos barn og voksne. Men inspirasjonen til å arrangere 8. mars-tog kom ikke på jobb, men hjemme i sofaen foran TV-skjermen.

-Jeg satt og så på partilederdebatten på NRK i januar, forteller Linn, og fikk med meg Ropstads famøse abortutspill live.

«Klarer du å bære frem ett foster, så klarer du å bære frem to», sa Ropstad den gangen. Kommentaren fikk nettet til å koke, og debatten raste i lang tid etterpå. Linn satt sjokkert tilbake.

-Jeg tenkte: Sa han virkelig det? sier Linn. Da ble det klart for meg, vi må ta opp kampen. Vi har nå flere kvinnelige partiledere som velger å hive kvinners rettigheter i potten, bare for å beholde makta. Og én av dem er statsministeren vår! Jeg tror ikke dette kunne skjedd med menns rettigheter, vi hadde aldri fjernet en rett som menn hadde kjempet lenge for å få. Man kan være enig eller uenig i det etiske rundt tvillingabort, men jeg mener at dette etiske valget må være opp til den enkelte. Alle kvinner må få bestemme over egen kropp.

Etter debatten tok Linn kontakt med styret i Rødt, der hun er førstekandidat. Så begynte hun å sende mail til aktuelle samarbeidspartnere, og legge inn de nødvendige søknadene. Ballen begynte snart å rulle, og brått var toget et faktum. Toget skal gå fra torget klokka 17.00 den 8. mars, og målet er Busterudparken. Der blir det paroler ved Linn Laupsa, Silje Sørby, Rød Ungdom og Wenche Erichsen – samt allsang med Malin Möller som forsanger. Appeller og sang skal være ferdig til klokka 18.00, og da kan tog-gjengerne eventuelt gå rett inn på Vannvogna og delta på årets 8. mars-arrangement som starter klokken 18. Se programmet for arrangementet på Vannvogna her. Etterpå blir det konsert på Vannvogna, les om den her.

Linn har alltid kalt seg feminist.

-Jeg har alltid blitt kalt rødstrømpe, sier Linn, kanskje fordi jeg alltid har stilt spørsmål rundt dette med likestilling. Patriarkatets struktur råder på mange måter fremdeles, men både kvinner og menn er så vant til mønstrene at de ikke helt ser dem. Vi må bryte de mønstrene. Når jeg kaller meg feminist er det det jeg kjenner mest på. At systemene er lagt opp til at menn skal sitte med makta. Mange mener at vi er helt likestilte nå, men det er jeg ikke enig i. Det er mye å gå på, og selv om det er små kamper sammenlikna med det folk må slite med i andre land betyr det ikke at kampene er mindre viktige. Vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig.

For Linn er 8. mars på ingen måte utdatert.

-8. mars handler om solidaritet mellom alle kvinner, sier hun. Jeg tror det blir viktigere og viktigere å markere denne dagen. Om ikke annet for å ha en anledning til å snakke om hvordan kvinner i andre land har det, det er mange kamper igjen å kjempe der ute.

På fredag blir det paroleverksted. Årets hovedparole er Retten til selvbestemt abort; fjern nemdene. Eksempler på andre paroler er Stopp voldtektene – døm overgriperne. Samtykkelov nå! og Vi krever hele faste stillinger.

Er du enig med dem som sier at venstresiden har «tatt» begrepet feminisme og kuppa 8. mars?

-Nei. Jeg tenker at de andre partiene alltid har hatt muligheten til å melde seg på, og det har de fremdeles. Jeg skulle ønske av kvinner på tvers av partigrensene kunne enes om at dette er viktig. Selv om jeg som er medlem av Rødt har tatt initiativet, håper jeg å se folk fra alle partier gå i toget 8. mars. Både kvinner og menn!

-Vi er jo litt sent ute med dette, siden jeg kom på tanken først i januar. Men blir vi femti stykker er jeg kjempefornøyd, så håper jeg det kommer flere og flere for hvert år. Jeg håper virkelig at den eldre generasjonen med feminister også kommer og går i toget, for nå er den abortloven de kjempet så hardt for på 70-tallet i ferd med å glippe.

For du tenker at du har starta en ny tradisjon nå?

-Absolutt. Det er jo ikke noe å lure på. Det skal bli tog hvert år!

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer