Neste Uddaspill på vei

Onsdag samlet aktørene i Uddaspillet seg i Fredrikshalds Teater for å lese gjennom manus til neste episode av den gripende historien om skogskjempen Alv Udda, og menneskene i hans liv. 

Endelig er det på vei: andre og siste kapittel av Uddaspillet! Det føles ikke lenge siden vi satt i Vadet og småfrøs mens vi ble grepet av historien om Alv Udda. Alv, hogstmannen som til sin store lykke fikk gifte seg med sin store kjærlighet, Kirsten. Kirsten, som viste seg å bære en annen manns barn under hjertet da hun gikk ned kirkegulvet med Alv. Dette var utgangspunktet for det første Uddaspillet i Vadet i juni 2022. Da teppet gikk ned for Uddaspillet den gangen, hadde Alv rømt til skogs og Kirsten fått returnere til sin store kjærlighet: Bernt. I juni 2024 får vi vite hvordan det går med dem alle sammen.

Alv Udda (Morten Milde) diskuterer med sin indre Beelzebub (Samuel Fröling) på Uddaspillet i juni 2022. Foto: Veronica Van Groningen.

I teaterets ballsal sitter hele ensemblet, ja bortsett fra hovedpersonen selv da, som ikke kunne komme denne kvelden. På storskjermen snakker Eva Narten Høgberg til forsamlingen. Eva er barnebarn til tistedalsforfatteren bak Alv Udda-trilogien: Frithjof Bye. Dessuten er hun en av initiativtagerne til Uddaspillet, sammen med sin bror Ola Narten Svendsen. Begge brenner for å fremme Byes forfatterskap, og en av måtene å hedre farfarens trilogi er altså å lage to spill av den. Fint, ikke sant?

Eva og Ola på første leseprøve for Uddaspillet i 2020.

Den nye produsenten for Uddaspillet, Heidi Ottesen Sandmo, får også presentere seg.

Flinke Heidi tar over som produsent!

Kristin Søhoel har gjort jobben med å transformere roman til manus. Byes trilogi har blitt delt opp i to spill, så dette blir som nevnt andre og siste kapittel i Uddaspillet.

– Det har vært veldig morsomt å videreutvikle og spinne videre på denne fortellingen, sier Kristin.

Manusforfatter Kristin Søhoel.

Det første Uddaspillet handlet først og fremst om Alv, Kirsten og Bernt.

Alv og Kirsten (Malin Solli) i Uddaspillet i Vadet, juni 2022. Foto: Veronica van Groningen.

– Nå skifter vi fokus, forteller Kristin. Dette stykket handler mest om Alv og Ragnhild. Men også om Kirsten og Bernt og alle de andre. Stykkene er ganske forskjellige. Dette er mørkere, og mer dramatisk enn det første. Det er tortur og fangenskap og litt av hvert. Mer skal jeg egentlig ikke si, værsågod Morten, nå får du overta. Nå har jeg gjort min jobb så langt.

Morten Milde er regissør for Uddaspillet. Det var han forrige gang også, helt til han måtte hoppe inn i hovedrollen som Alv Udda når hovedrolleinnehaveren ble sykmeldt. Ganske sporty i grunnen.

– Vi setter i gang, sier Morten, og blar opp på side én i manuset.

Skuespillerne har fått hvert sitt, blodferske manus i hende, og så begynner de å lese replikker.

Johnny Nilsen har vasket håret og blitt representabel igjen etter noen uker som narkis og Verdiløs Mann i Brygga kultursal. Nå skal han snart trekke i en litt mer fasjonabel habitt, og spille en høybåren kar.
Veronica Mittet og Ketil Ravneng har også nylig gått av Verdiløse menn-toget, og burde naturligvis hvile på sine velfortjente laurbær. Men nå er de klare for kostymedrama!
Dyktige Malin Solli er tilbake som Kirsten Gustsdotter.
Monica Hjelle og Jon Arne Arnseth spiller henholdsvis Mette Meng og Bernt Thorkeldsson.
Frank Skovrand spiller rådmann Willum.

Dette er rett og slett litt av et stjernelag! Nå skal de møtes jevnlig for å øve, og i juni rigger de seg til i Vadet for å spille for oss. Det gledes!

Her kan du lese om det første Uddaspillet:

Helstøpt og fengende om skogkjempen Alv

 

 

 


 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer