Mer fra Guttane på Gutteskolen

Reidar Nordsjø og Kai Andersen gjorde stor suksess da de slapp sin bok om Halden gutteskole i fjor høst. Et snaut år senere er de ute med oppfølgeren Da klokka klang på Gutteskolen.

I november i fjor slapp Reidar Nordsjø og Kai Andersen boksuksessen Vi – Guttane på Gutteskolen. Før boka en gang var ute i bokhandlerhyllene hadde guttane fra gutteskolen solgt hunder eksemplarer. Ett år senere har de solgt over syv hundre bøker.

-Det var stor interesse for boka, forteller Reidar, den skapte stort engasjement.

Guttane på Gutteskolen ble altså en stor suksess.

Planla dere oppfølgeren allerede i fjor høst?

-Overhodet ikke, ler Kai, det var ikke i tankene våre en gang!

Det var responsen som kom etter at folk hadde lest boka som sørga for at det ble en oppfølger.

-Vi fikk mange henvendelser fra folk som hadde lest boka, forteller Reidar, de hadde historier å fortelle – eller bilder de synes burde ha vært med i boka. Noen ringte med navn vi ikke hadde fått med. Men da var jo boka allerede trykt.

Her kan du lese om Reidar og Kais forrige bokprosjekt; Vi – Guttane på Gutteskolen.

Guttane på Gutteskolen

Da klokka klang på Gutteskolen

Siden det kom så mange henvendelser med bilder og historier ble Reidar og Kai enige om at det måtte bli en ny bok. Men den nye boka inneholder ikke bare rettelser og nyoppdagede bilder, langt i fra. Dette er en historiebok.

-I denne boka har jeg tatt for meg veien frem til gutteskolen, forteller Reidar, og mye av historien etter. Den forrige boka handlet kun om dagene på gutteskolen, men i denne boka har vi inkludert den omkringliggende historien. Det er 317 års skolehistorie i denne boka.

-Dette er historien om selve skoleverket, legger Kai til.

Reidar har tråklet seg helt tilbake til den første offentlige skolen i Halden. Eller rettere sagt; Fredrikshalds første offentlige skole. Den kom nemlig i 1665, det samme året som Fredrikshald fikk bystatus. Alle byer skulle ha offentlige skoler, det var et krav fra staten. Dermed så Fredrikshald latinskole så dagens lys, og her starter Haldens skolehistorie. Reidar har gravd i historiebøker og årsberetninger, det har vært et omfattende research-arbeide.

-Jeg leste for eksempel årsberetningene fra krigsårene, forteller Reidar, det var ganske spennende. Lærere som protesterte mot tyskerne ble avsatt, noen ble også sendt på straffeleir i Nord-Norge. Jeg forteller også historien om en lærer som drepte rektoren sin her i Halden, det skjedde på slutten av 1700-tallet. Læreren endte opp med å ta sitt eget liv. Det er mye dramatisk historie her.

Flere bilder

I tillegg til å ta for seg Haldenskolens historie har Reidar og Kai inkludert flere historiske bilder i sitt nye bokprosjekt. De gjorde et massivt arbeid med å samle inn bilder og historier til den forrige boka, de holdt møter på biblioteket, og brukte Facebook og fikk samlet nærmere 170 bilder. Bakerst i den første boka er over tretti sider satt av til historiske klassebilder fra gutteskolen. Men etter at boka var gått i trykken kom det altså enda flere bilder! I tillegg ble Reidar og Kai opplyst om navn de ikke hadde klart å grave seg frem til, og rettelser på navn som var feil.

-Mange av bildene var mangelfulle når det kom til navn under bildene, sier Reidar, så det fikk vi mange henvendelser på etter at boka kom ut. Så vi har lagt til både nye bilder og flere navn i denne boka.

Vi lesere kan altså glede oss over nyoppdagede historiske bilder i den nyslupne Da klokka klang på Gutteskolen. 

Det blir mange nyoppdagede bilder å se i «Da klokka klang på Gutteskolen»! Foto: privat.

Arbeidsfordelingen mellom samarbeidspartnerne er som før: Reidar graver og skriver, og Kai setter sammen boka. Det er en god arbeidsfordeling synes de. Som forrige gang vi tok en bokprat er både Reidar og Kai fulle av historier om gutteskoledagene. Hverdagen på gutteskole var jammen ikke for pyser!

Reidar og Kai avbildet i hine hårde dage. Foto: Privat.

Vil du lese mer om gutteskolen, og Haldens skolehistorie? Både Vi – Guttane på Gutteskolen og Da klokka klang på gutteskolen er å få kjøpt hos Køhn i Storgata og på Narvesen på Tista senter.

 

Kommentarer

kommentarer