Pernille Sørensen er morsom i kultursalen

Lørdag kveld kommer sjølvaste Pernille Sørensen til Brygga kultursal for å være morsom. Det må dere få med dere. 

Alle som har en TV, eller øyne og ører, har hørt om Pernille Sørensen. Pernille er morsom på Latter, hun er morsom på Nytt på Nytt, og hun er morsom på NRK-serien Side om Side. På lørdag skal hun være morsom her i Halden. Da kommer hun nemlig til kultursalen med standupforestillingen Kultur. Det blir gøy! I kveld skal Pernille stå på scenen i Mandal. Jeg får snakket (litt) med henne mens hun sitter på toget til Mandal, på den strekningen er det nemlig innmari mange tuneller.

Hvordan går det på turné?

-Det går veldig fint! Det kommer mange for å se forestillingen, det er utrolig hyggelig. Det er jo ikke gitt at folk har lyst til å komme og se noe man har sittet og kokt i hop fra eget hode.

Kultursnobberi og vernissage

Forestillingen Kultur hadde premiere på Latter i august i fjor. Etter ett helt år med Kultur på Latter tok Pernille kofferten fatt og la ut på en omfattende Norges-turné. Siden august har hun fartet Norge på kryss og tvers med standup-showet sitt.

Kan du fortelle litt om forestillingen?

-Ja, det handler jo om kultur da! Jeg synes det er gøy å pirke litt i det her med høykultur og lavkultur. Hva er det som gjør at de som liker harpe virker mer intelligente enn de som liker synthesizer? Det synes jeg er utrolig interessant. Folk flest synes jo at de selv har god smak, men ofte er vi allikevel uenige om hva som er god og dårlig smak – og høy og lav kultur.  Jeg vil få folk til å tenke litt rundt dette med hva som er høykultur og hva som er lavkultur – er det egentlig så nødvendig med de skillene?

Synes du det er mye kultursnobberi?

-Det er jo en del av det. Det er jo kultursnobbene jeg vil til livs, blant annet, i denne forestillingen. Det er gøy å filleriste de som går på litt for mange vernissager for eksempel. Men dette showet er for alle, her skal det være noe for alle uavhengig om de foretrekker harpe eller satanrock.

Kulturbegrepet

Selve kulturbegrepet skal også vrenges og vris på når Pernille tar for seg kulturens verden. For hva er egentlig definisjonen på kultur?

-Det er kjempevanskelig å definere kultur! Hvis man googler kultur så får man masse treff, og du finner utrolig mange ulike definisjoner. Kultur kan være mange mennesker som lever på samme plass og samhandler, men så kan det også være en teaterforestilling.

Blir det sang i forestillingen også?

-Nei, hehe, det skal jeg spare folk for. Dette er en ganske rein forestilling. Men jeg kan tease med at det kommer noen små overraskelser. Jeg har med meg noen ting jeg skal bruke i forestillingen.

Pernille håper kulturforbrukere i alle former og farger kommer for å se forestillingen.

-Når jeg reiser rundt på turne er jeg innom små og store kulturhus over hele landet. Noen kommer for å se forestillingen min fordi de pleier å gå på det deres lokale kulturhus har å by på. Hvis det dukker opp noen som kanskje egentlig foretrekker opera, og ikke har tatt sjansen på standup før fordi de er redde for at det bare er rølp, så er det jo kjempefint. Hvis man får lokket et nytt publikum inn til sjangeren standup er det veldig gøy. Og mitt show er en myk start sånn sett.

Mitt bittelille hjem og Livsfarlig hogst

Selv vokste Pernille opp i en familie som var storforbrukere av kultur, men uten nevneverdig grad av kultursnobberi. Der var alt fra TV til ballett innafor.

-Vi så jo masse på TV, men selvfølgelig under ordnede forhold så man ikke fikk firkantede øyne. Det fikk man jo av å se på TV på åttitallet. Men vi var jo både i operaen og i teateret også. Min mor var nok aller lykkeligst når hun fikk oss med i teateret.

Har du noen gang kjent på kulturskammen?

-Ja, alle har vel kjent på den en gang eller to, men det var kanskje enda mer viktig da jeg var student og usikker på hvor klok jeg selv var eller ønsket å virke. Men jeg kjenner at etterhvert som jeg er blitt en 42 år gammel dame så gir jeg litt mer beng. Jeg har null problem med å si at jeg elsker å se på TV og at favorittprogrammet mitt er ‘’Mitt bittelille hjem’ der folk bygger bittesmå hus på hjul, eller ‘Livsfarlig hogst’’, som handler om folk som hogger store trær. Men jeg syns det er så gøy å se om de får det til! Jeg burde jo sikkert ha sagt ‘Dagsnytt 18’ eller ‘Bokbadet’ eller no sånt, for at folk skulle tro at jeg var litt smartere, men men. Jeg klarer fint å leve med at folk syns jeg har lavkulturell smak. For jeg har jo det.

Pernille Sørensen altså dere, hun kommer på lørdag! 19-forestillingen er utsolgt, men det er fremdeles ledige billetter til 21-forestillingen. Billetter finner du her.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer