– Kom deg ut på søndag

Førstkommende søndag er det Kom deg ut-dagen. Tar du utfordringen fra Den norske turistforening om å ta deg en tur?
Foto: Turer i Halden og omegn

Søndag 5.februar oppfordres alle til å komme seg en tur ut i skog og mark. Bak initiativet står Den Norske Turistforening som har arrangementer på 146 forskjellige steder i hele landet.
I Halden arrangerer Barnas Turlag Tistedal/Halden tur til jettegrytene i Ertemarka.

Passer det ikke med en tur til jettegrytene er det nok andre steder å dra til i Halden-distriktet. Halden, som er Østfolds største skogkommune, har mange fine turalternativer så vi håper denne artikkelen kan gi deg litt inspirasjon.

Sportshyttene i Halden
Idrettslagene i Halden som sørger for at sportshyttene er åpne og godt vedlikehold fortjener honnør for jobben de gjør. En av de fineste måtene man kan gi honnør til dem på er ved å bruke hyttene.

I Halden er det fire hytter som er åpne hver søndag gjennom hele høsten og vinteren, nesten uten unntak. Gimle IF driver Venås, TTIF driver Ormtjern, Tistedalen FL driver Ertehytta og Halden SK driver Høiås.

Felles for alle hyttene er at de ligger i naturskjønne omgivelser med kort vei til alle skogens utfordringer for både små og store. Ormtjern og Venås kan man kjøre så godt som helt frem til med bil, mens for å komme fram til de to andre hyttene må man ta beina fatt for en kort tur.

Pakk sekken med noen vedkubber og grillmat eller ta med deg lommeboka og kjøp deg en deilig vaffel!

12898202_1152371131469773_7270591554651131801_o
Foto: Ormtjernhytta

Gapahuker
Noen ganger er det fint å legge skogsturen til et sted hvor det allerede finnes en etablert bål-plass og gjerne en gapahuk. I Halden-distriktet finnes det mange fine små og store gapahuker. En grei kjøreregel er at man må ha med seg alt utstyr man trenger selv og forlate stedet slik man vil det skal se ut neste gang man kommer. (Så husk søppelpose!)

På facebooksiden Turer i Halden og omegn (link) finnes det mange flotte turtips som innebærer at man kan gå innom en gapahuk. Der er det bare å velge og vrake i tips og inspirasjon!

12309975_932054506873341_4493241272625445946_o
Gapahuk ved Angerstjern. 
Foto: Nils Otto Økern Klevmo

Geocaching
Du har kanskje sett dem, de mystiske menneskene som sniker rundt og kikker oppe i skiltstolper og under flaggstenger? De driver ikke med noe ulovlig, de driver med en teknologisk orienteringslek.

Geocaching begynner å bli godt kjent blant mange haldensere og det er mange cach’er å velge mellom i Halden-distriktet. Det finnes både barnevogn-vennlige løyper og cach’er som utfordrer høydeskrekk og utholdenhet.

Geocaching er en flott utendørsaktivitet som egner seg for de aller fleste i alle aldre og det er i utgangspunktet helt gratis. Man kan selvfølgelig oppgradere så man får tilgang til alle cach’er og investere i bedre utstyr, men det er ikke noe som trengs i begynnelsen.
Sjekk geocaching.com for mer informasjon og kart over cach’er.

Lokale turbøker
Det gis stadig ut nye lokalbøker i Halden og flere av dem er i kategorien Turbøker. En av de siste som kom er Morten Paulsen sin  ”25 nye opplevelsesturer I Halden og Aremark”. Denne selges blant annet hos Notabene Tista Senter og der forteller de at den har vært veldig populær og inspirert mange haldensere ut på tur.
– Det er mye god helse å finne i Haldenmarka. Mange har for lengst oppdaget hvor flott turterreng byen vår er velsignet med, og hundrevis av unge og gamle går regelmessig tur året rundt. De får nå hjelp av Morten Paulsen til å finne enda flere turmuligheter. Turene går både i bynære omgivelser og langt til skogs og gir utfordringer for turgåere i alle alder, skriver forlaget Fredrikshalds bokforlag på sine hjemmesider.
I tillegg til denne boken er det flere andre turbøker som finnes fra Halden-regionen. Vi anbefaler at du tar turen innom en av byens bokhandlere for å finne en bok som passer dine ønsker.

i284852689445226702._szw565h2600_
Foto: Fredrikshals bokforlag

Mat på bål

Det er få ting som er mer koselig på skogstur enn et skikkelig godt bål med god mat.
Her er mulighetene uendelige, det er egentlig bare fantasi, råvarer og utstyr som setter grenser.
På Matprat sine sider finner du mange gode oppskrifter som egner seg for et bål.

God tur!

Skjermbilde 2017-02-04 kl. 09.48.59
Foto: Matprat.no

***

Konkurranse!

I samarbeid med
Notabene Tista vil vi gi bort turboken ”25 nye opplevelsesturer I Halden og Aremark” av Morten Paulsen til to personer.

Vil du være med i trekningen?
Fortell oss om ditt favoritt-turmål i Halden-distriktet 🙂
Vi trekker to vinnere søndag 5.februar kl. 21.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer