Endelig har den store keramikkutstillingen til Foreningen Haldenkeramikk blitt en realitet! Galleri Rød er fylt til randen av vakre keramikkgjenstander som forteller historien om vår lokale keramikkproduksjon.
De har jobbet i flere år nå, ildsjelene bak Foreningen Haldenkeramikk. De har reist land og strand rundt og samlet inn keramikk, og historier om keramikk. De har fotografert, katalogisert og organisert. Og skrevet en fantastisk bok. På kun et par år har foreningen skapt interesse og spredd kunnskap om lokal keramikkproduksjon, og en av drømmene underveis har vært å lage en stor utstilling med keramikk fra de ulike keramikkfabrikkene. Nå er utstillingen endelig et faktum! I sommer kan du besøke Haldenkeramikks flotte utstilling i idylliske omgivelser på Galleri Rød.
– Det har vært en veldig fin uke, forteller Marianne Andreassen fra foreningen. Det har vært mange fine tilbakemeldinger, og den gjenkjennelseseffekten som vi håpet skulle dukke opp – den kom med en gang. Mange ser gjenstander de har vokst opp med i utstillingen, og sier nå skal jeg hjem og finne frem! Har dere en oversikt over stempel og signaturer?
Og det har naturligvis foreningen. Både i den nye keramikkboka Frodig Fajanse og Kjærlig Keramikk, og på nettsiden til foreningen. Forfatteren bak boka er Marianne, hun sitter vakt i dag utenfor utstillingen. Hun blir gjerne med besøkende inn og forteller og forklarer hvis det er interesse for det.
– Det er kjempegodt å være i gang, sier Terje Vidar Høvik i foreningen Haldenkeramikk, dette har vi jo ventet på ganske lenge!
Utstillingen på Galleri Rød er et prosjekt foreningen gjør i samarbeid med Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger (HhS). Brita Flor er en av museumsvertene som skal holde omvisning i galleriet i sommer. Omvisningen starter på Herregården, og siden går turen over gårdsplassen og inn i galleriet.
– Vi starter i Herregårdens ballsal på 1700-tallet, forteller Brita, der har vi stilt ut fajanse og porselen fra den tiden. Så krysser vi over gårdsplassen, og hopper frem i tid. Det er jo derfor vi har kalt dette prosjektet for Keramikksommer på Rød, vi knytter vår egen utstilling i Herregården inn mot utstillingen i Galleri Rød.
Keramikkboka foreningen ga ut i våres har vært veldig viktig for de ansatte i Østfoldmuseene HhS, som brukt boka til å lese seg opp på lokal keramikkhistorie.
– Vi er kjempeglade for samarbeidet med Østfoldmuseene, sier Marianne, det er en stor trygghet for oss å ha dem i ryggen. De har jo et stort apparat, og har mye kunnskap om både utstillinger og katalogisering.
– Vi setter også stor pris på dette samarbeidet, sier Brita, vi har jo satt inn store ressurser på dette i sommer. Vi har laget kataloger, og satt inn ekstra personell i sommer for å kunne tilby folk et kjempegodt produkt.
Les om den flotte keramikkboka Frodig Fajanse og Kjærlig Keramikk her:
Samarbeidet mellom foreningen og Østfoldmuseene HhS oppsto lenge før utstillingen var et faktum. I over to år har Haldenkeramikks engasjerte medlemmer fotografert og registrert keramikk i et registreringsskjema som er utarbeidet av Østfoldmuseene HhS.
– Vi er godt på vei til å katalogisere hele samlingen vår, sier Terje Vidar Høvik i Haldenkeramikk, over 1400 gjenstander er registrert. Og det er flott at Østfoldmuseene har engasjert seg i dette sånn at vi får gjort dette arbeidet etter museal standard.
– Haldenkeramikk gjør en kjempejobb med dette, sier Brita. Det er en omfattende jobb de har tatt på seg, det vet vi i museumsverdenen alt om!
Inne i galleriet er vegger og montere fylt med vakre gjenstander. Plattene har fått en egen vegg!
Utstillingen er åpen frem til september, og foreningens medlemmer bytter på å ha vakt i sommer. Det skal alltid sitte noen på utsiden som kan ta i mot, og bli med inn og fortelle hvis det er interesse for det.
Man kan velge å delta på Østfoldmuseenes omvisning med guide, den inkluderer altså en tur innom Herregården også. Utstillingen er åpen tirsdag-søndag i hele sommer.
Marianne er et oppkomme av keramikkhistorie! Det er så gøy å høre henne fortelle.
– Her har vi et godt eksempel på Majolicamåten å glasere på, forteller hun og peker på et monter med blomstrede vaser. Disse er typiske for 40-tallet. Hvit glasur; og fargede blomster. Det var moten den gangen. Men denne stilen fikk jo litt kritikk fra eliten i blant annet Oslo, det var jo blomster på alt! De mente nok at formen burde definere godset, ikke blomstene man malte på etterpå. Her i neste monter ser du at formen er det essensielle, så her er det startet en ny trend. Her leker Larholm med formen, her ser man en tydelig utviklingen i trenden.
Terje Vidar Høvik sitter også på mye kunnskap om lokal keramikk.
– Disse gjenstandene er ganske fine, sier Terje Vidar og åpner et av montrene forsiktig. I 1951 hadde Norge sin første utstilling i USA med norsk design. Det var faktisk Einar Gerhardsen som åpnet utstillingen. Da presenterte Larholm disse:
Det er flere askebegre utstilt i montrene, blant annet flere kuvertaskebegre.
– Alle disse askebegrene som ble laget er jo kuriositeter i dag, sier Terje. Dette askebegeret med isbjørn på er det mange som har kjent igjen. På Finn har jeg nylig sett et slikt til salgs under betegnelse «nøtteskål». Men dette er altså et askebeger.
– Hvis man skulle dekke et festbord på 50 og 60-tallet skulle det helst være et kuvertaskebeger til hver gjest, forteller Terje, for alle røket jo! AWF har til og med laget et sett med kuvertaskebeger til et julebord, det kan du se her i utstillingen.
Keramikkboken er kanskje ferdig skrevet, men den lokale keramikkhistorien er ennå ikke ferdig fortalt! I foreningen samler man fremdeles inn historier, og håper det kommer mange besøkende med historier i løpet av sommeren. Alt blir nedfelt i foreningens notatbok, og skal fylle spalter på deres egne nettside.
Utstillingen er åpen frem til 5. september, tirsdag-søndag 11-16. Herregårdskaféen er åpen i samme tidsrom!
Østfoldmuseene HhS tilbyr guidede visninger hver hele time i åpningstiden ( kr. 80 voksen, kr. 33 barn) For billett, og mer informasjon, klikk her.
Her finner du foreningen Haldenkeramikk på nett, og her er deres Facebookside.
Her finner du Østfoldmuseene på nett, og her er deres Facebookside.
Kommentarer