Frodig Fajanse og Kjærlig Keramikk

Nå er endelig den store boken om Haldens keramikkhistorie her. Frodig fajanse og kjærlig keramikk er en vakker og fengslende bok, fylt til randen med spennende lokalhistorie og betagende bilder. 

Noen må fortelle byens historier. Ellers blir de glemt. Noen må fortelle om menneskene som har bodd her, kulturen de omga seg med og industrien som bygde byen. Innimellom glipper noen kapitler av historien litt, det er ingen som forteller dem. Sånn har det vært med Haldens keramikkhistorie. En gang var keramikkproduksjonen i Halden en industri som sysselsatte mange byboere, mettet mange munner og satte spor langt utenfor byens grenser. Endelig har noen tatt på seg oppgaven å sammenfatte og fortelle historien om Haldens keramikkindustri, og resultatet er en velskrevet og vakker lokalhistorisk juvel av en bok.

Bildene i «Frodig fajanse og kjærlig keramikk» er små skatter man rett og slett må sette av litt tid til å nyte. Her ser dere tre vakre vaser fra Larholm. Foto: Marianne Andreassen.

Det hele startet med at Hanne Røed oppdaget en interessant vase på loftet. Fire år senere har funnet på loftet blitt til en keramikkforening under den selvsamme Hannes ledelse, en forening som knytter sammen en stadig voksende skare av keramikkentusiaster. Parallelt med at keramikkentusiastene kjøpte inn lokalt produsert keramikk til foreningens egne samling ble ideen om en bok om byens keramikkindustri født. Nå er den endelig her, den store boken om Haldens keramikkeventyr: Frodig fajanse og kjærlig keramikk – Haldenkeramikk 1940 – 1980. Utgitt på selveste Museumsforlaget, en fjær i hatten alene!

Med Frodig fajanse og kjærlig keramikk søker forfatter Marianne Andreassen å besvare et knippe spørsmål om Haldens keramikkindustri, som for eksempel; hvem var produsentene av byens keramikk, og hva slags gjenstander ble produsert? Hvem designet, formet og dekorerte all keramikken?

Høgskolelektor på Høgskolen i Østfold Marianne Andreassen. Foto: Ellen Midtfjeld.

Haldens keramikkeventyr hadde neppe blitt en historie å fortelle hadde det ikke vært for to elementer: Krig, og tilgang på lokal leire. Frodig fajanse og kjærlig keramikk forteller historien om en verdenskrig som førte til tomme butikkhyller, og en genial utnyttelse av leira på elveslettene som omkranser Halden by. Vi får en innføring i begreper som fajanse, flint og majolika før forfatteren tar oss gjennom produksjonsprosesser og teknikker, og videre til en gjennomgang av byens keramikkprodusenter.

To sider fra boka.

Forfatteren dveler litt ekstra ved de fire største keramikkprodusentene i Halden. Produsentene Arol, Arnold Wiigs Fabrikker, Larholm og Nybo får tildelt nærmere hundre sider i boken. Hele veien er historien krydret med en mengde vakre bilder, de fleste tatt av forfatteren selv.  Men selv om «de fire store» får mest oppmerksomhet i boken, er på ingen måte de små produsentene glemt. Alle tildeles både spalteplass og generøst med bildeillustrasjoner. Det er lagt mye omtanke i det estetiske uttrykket i boken, noe som gjør den totale leseopplevelsen til en ren fryd! Grafisk designer for bokprosjektet Ingunn Cecilie Jensen har gjort formidabel jobb med bokens layout.

En bolle fra Arnold Wiigs Fabrikker. Foto: Marianne Andreassen.

Marianne Andreassen er høgskolelektor i kunst og håndverk, og underviser bachelorstudenter i kunst- og designhistorie. Hennes tilnærming til stoffet tilfører boken en etter min mening helt nødvendig, kunstfaglig dimensjon. Bildene er mange, og de er alle tatt med en kunstners blikk. Forfatteren lar bildene fortelle en stor del av historien. Keramikkens linjer og former, dekor, fargevalg, glasurtyper og stilarter er rikelig illustrert via en mengde flotte bilder. Marianne har fotografert urner, vaser, fat, platter, boller, skåler, tekanner og pyntegjenstander. Boken tar seg god tid til å dvele ved form og farge, eksempelvis ved å vie en dobbeltside til ulike varianter av Larholms vakre, dreide vaser.

Seksten Larholm-vaser. Men dette er ikke de eneste Larholm-vasene i boka, det er mange, mange flere!

Forfatteren velger også å spandere et helt kapittel på et knippe formgivere og kunstneriske ledere hos de ulike produsentene, og her får vi spennende møter med personer som har vært toneangivende i den lokale keramikkbransjen. Mange flyttet hit fra utlandet og satte sitt preg på produksjon, design og form. For eksempel den dyktige kunstneren Ruth Mäkelä, som ble headhuntet til Halden fra Finland i 1948 og bidro til AWFs vekst på femtitallet med sitt unike og elegante design.

Vi blir bedre kjente med kunstneren Ruth Mäkelä i den store keramikkboken.

En annen kunstner som blir dratt frem er Eva Haase, maleren fra Danmark som jobbet som dekoratør for Kähler under krigen. Man har naturligvis også satt av noen sider til Otto Mulders; den nederlandske keramikeren som også ble headhuntet til Halden og kom til å sette et stort avtrykk i bransjen. Vi får også møte den sprell levende og høyst aktuelle keramikeren Britt Johansen Hauge, som gikk i lære hos Mulders på 70-tallet og i dag har eget verksted med utstillingslokale på familiegården i Rokke.

Den lokale keramikeren Britt Johansen Hauge har gått i lære hos Otto Mulders. Bilde fra boka.

I tillegg til at Frodig fajanse og kjærlig keramikk er estetisk spennende reise, er den grundig. Marianne har trålet Nasjonalbiblioteket og Riksarkivet, avisarkiver og lokalhistoriske bøker. I tillegg har forfatteren gjort en rekke intervjuer med haldensere med tilknytning til bransjen. Boken er krydret med faksimiler av avisannonser, reklamer, bestillingssedler og visittkort, samt historiske fotografier av både fabrikker og mennesker.

Det er nesten så man ikke tør tenke på hvor mange timer forfatteren har spandert på research, for ikke å snakke om antall timer hun har brukt på å ta bilder av 800 (!) gjenstander. Innsamlingen av nevnte gjenstander bør også nevnes, her er det Foreningen Haldenkeramikk som har brukt helger og fritid på å tråle bruktmarkeder og nettsider for å hanke inn Haldenkeramikk fra hele Norge. For en innsats!

Marianne Andreassen har fotografert 800 gjenstander som Foreningen Haldenkeramikk har katalogisert i samarbeid med Østfoldmuseene. Alle 800 bildene er naturligvis ikke med i boken, men en god del av dem har fått bli med. Foto: Ellen Midtfjeld.

Denne innsatsen, og denne boken er en gave til Halden by. Frodig fajanse og kjærlig keramikk er rett og slett en helstøpt og vakker bok til glede for hele byen.

Boken fås kjøpt på ARK på Tista senter og Norli Køhn på nordsiden. Den kan også kjøpes direkte fra Foreningen Haldenkeramikk, ta kontakt via foreningens Facebookside. Du finner den også på nett, blant annet hos både Haugenbok og Museumsforlaget.

 

Vil du lese mer? I dette intervjuet med forfatteren Marianne Andreassen kan du lese mer om hvordan boken ble til: 

Marianne skriver bok om Haldenkeramikkens historie

Her kan du lese om det spennende keramikkprosjektet den lokale kulturelle skolesekken arrangerte i samarbeid med Tistedal skole: 

Tørker støv av glemt industrihistorie

Her finner du Foreningen Haldenkeramikk på Facebook….

… og her finner du nettsiden deres.

Kommentarer

kommentarer