Aurora ble tildelt Drømmestipendet

Danser Aurora Itland ble tildelt et av Norsk Kulturskoleråd og Norsk Tippings Drømmestipender på 30 000 kroner!

Hvert år deler Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping ut femti Drømmestipender til unge, utøvende kunstnere. Formålet er å anerkjenne unge kunstnere, og ikke minst gi dem en økonomisk startpakke for å kunne igangsette sine drømmer. Danser Aurora Itland var en av de femti som fikk tildelt Drømmestipendet i 2021, plukket ut av en rekordstor søknadsbunke på mer enn 800 søkere!

– Det er en veldig fin bekreftelse, forteller Aurora. Det betyr jo at også folk som ikke kjenner meg ser at drømmen min, og karrieren min, høres levedyktig ut. Det betyr kjempemye.

Aurora Itland. Foto: Natalie Dahl.

Aurora startet sin dansekarriere allerede som fireåring, da begynte hun på barnedans på Halden danseskole. Da hun var seks år begynte hun på ballett.

– Jeg ble helt forelsket i dans! Etter hvert begynte jeg på flere kurs, for jeg syntes det var spennende med både jazz og moderne/ samtidsdans. Og det har vedvart, det har jeg holdt på med videre.

Det var meningen at Aurora skulle drive med dans. Men danselinja på Risum var borte da Aurora skulle begynne på videregående. Hun flyttet til Oslo for å gå på Fagerborg videregående som sekstenåring, og danset seg siden rett inn på Kunsthøgskolen i Oslo og tok en bachelor i jazzdans der. Siden har hun jobbet som frilanser, og skapt sin egen karriere. På merittlista finner vi blant annet The Phantom of the Opera på Folketeatret, TV- og filminnspillinger, flere dansefestivaler, og ikke minst Den Hvite Dame her i Halden – pluss egne danseoppsetninger.

– Man må hele tiden pushe på for å vise at man er der. Noen ting kommer av seg selv, men det meste må man jo jobbe målrettet for.

Aurora i Den Hvite Dame på festningen. Foto: Cliff James.
Palette Dance Collective! Ingrid S. Nyhus, Aurora Itland og Marte Golten. Foto: Palette Dance Collective.

Det seneste halvannet året har det naturlig nok vært vanskelig å leve av dans.

– Det er verst for selvfølelsen egentlig, for man føler at man ikke jobber som danser. Men jeg har fått gjort en del ting allikevel, så det har jo gått greit. Jeg har undervist mye, og det har hjulpet på økonomien. Men det var utrolig fin timing med denne prisen, den kom på et veldig riktig tidspunkt! Det gir en god motivasjon til å jobbe videre.

I søknaden til Drømmestipendet må man beskrive hva man har gjort som kunstner så langt, men man skal også fortelle om drømmer og visjoner for fremtiden. For Auroras del er drømmen todelt. Hun ønsker å gå på et dansekurs i Berlin, men en annen drøm hun har er å lage dansefilm!

–  Lockdownen det siste året har fått meg til å innse at dette med film er en fin måte å nå ut til enda flere med dans på. Jeg vil gjerne lære meg å bruke kameraet på en kreativ måte, og fremheve bevegelse på den måten jeg ønsker. Det synes jeg er veldig spennende. Jeg føler at jeg har fått en startsum til å begynne å jobbe med dette nå.

Glad prisvinner! Foto: Halden kulturskole.

 

For Aurora betyr prisen blant annet at hun kan satse enda mer på det å skape.

– Det å skape er like viktig for meg som det å utøve, men det er et litt større offer økonomisk sett. Det er litt utfordrende når man ikke er en anerkjent koreograf ennå. Man må jo produsere noe for å vise at man fortjener støtten man søker om, og det koster å leie studio og honorere både seg selv og andre dansere. Så dette hjelper veldig på!

I sommer kan du faktisk se Aurora danse her i byen! Sammen med Carl-André Johansson skal hun danse på en glassveranda på sydsiden i august, danserne er nemlig med på Aasmund Kaldestads pop up-sommer i Halden! Dessuten skal Auroras dansekompani i Oslo, Palette Dance Collective, sette opp en vandreforestilling i byen i september. Den skal du få lese mer om i høst!

 

Kommentarer

kommentarer