– Vi tar med publikum på reisen

Fredag 8. september kommer Vertavokvartetten til Brygga Kultursal. – Vi pleier å ta godt vare på publikum, sier bratsjist i den suksessrike strykekvartetten, Berit Cardas.

Folk bak instrumentene

– Vi har forsøkt å senke terskelen for hvor skummelt det skal være å rote seg inn i en konsertsal og høre klassisk musikk, sier Berit Cardas.

Musikerne i Vertavokvartetten vil gjerne at publikummet skal senke skuldrene og slappe av på konsert. Når de holder konserter liker de å kåsere lett mellom stykkene, komme med fun facts om seg selv og komponisten og utdype litt om hva de liker ved det de spiller.

– Nesten uansett hvor stort rommet er merker vi at folk setter pris på å høre stemmen til de som spiller, sier Berit.

Kvartetten er opptatt av at folk skal skjønne at det er folk som sitter der bak instrumentene, de ønsker å ta publikum med på veien.

– Sikkerhetsselen trenger ikke være fastspent, sier Berit, du skal kunne slappe av og ikke være redd for å klappe feil.

Kvartettspill av verdensklasse

Vertavokvartetten ble dannet i 1984, og har siden fått svært god mottakelse både her til lands og i utlandet. Kvartetten har utgitt en rekke kritikerroste soloplater og har deltatt på mer enn 50 albuminnspillinger med andre artister. Vertavokvartetten er også godt kjent for sine suksessrike samarbeidsprosjekter med andre musikere, som blant annet Hot Club de Norvége, A-ha og Anne Grete Preus, for å nevne noen.

Kvartetten spiller på konserthus og festivaler verden over, og superlativene hagler rundt damene hvor enn de reiser med instrumentene sine.

Et luksusproblem

Strykekvartetten er meget samstemt også når det kommer til repertoar.

-Vi har aldri kranglet om repertoaret, sier Berit, og vi er ganske altetende. Vi er veldig glade i all slags kammermusikk.

Hun forteller at det kan være vanskelig å velge når det kommer til repertoar, så kvartetten synes det er fint når arrangører kommer med ønsker.

– Som ensemble har vi desidert det største og rikeste repertoaret å ta av, det er mye større enn for kammerorkestre, klavértrioer og andre typer ensembler, sier hun videre. Strykekvartetten har jo hundre ganger mer å velge mellom.

– Det er jo et luksusproblem, men det å ha det helt frie valget når det kommer til repertoar kan faktisk være ganske vanskelig, sier hun.

På programmet fredag står Haydn Op.71, Karlsen no. 3 og Schubert; Døden og Piken.

Vertavokvartetten er:

Øyvor Volle – fiolin

Annabelle Meare – fiolin

Berit –  Cardas bratsj

Bjørg Lewis – cello

Vertavokvartetten spiller på Brygga Kultursal førstkommende fredag klokken 20.00, billetter finner du her.

Følg Vertavokvartetten på deres facebookside eller på deres hjemmeside.

 

 

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer