En kunstners innlegg i debatten

Foto: Guri Dahl

Da Guri Dahl fikk høre at Vognalliansen skulle kastes ut av Industrimuseets lokaler kreerte hun sin egen, fotografiske protest.

400 bilder i glassbrikker

Billedkunstner Guri Dahl har lenge holdt hus på Industrimuseet i Tistedalen. Som nabo har hun Vognalliansen, som har leid lokaler i Industrimuseet i snart tjue år. Denne våren ble det klart at Østfoldmuseene ikke lenger ønsker å leie ut lokalene sine til Vognalliansen. Lokalene skal benyttes til lagring av gjenstander, og Vognalliansen må forlate Industrimuseet innen juni 2018. Dette gjorde inntrykk på Guri Dahl. Hun fant frem kameraet sitt, tok 400 bilder av Vognalliansens verktøy, pakninger, muttere og skruer, og overførte bildene til glassbrikker på 7 x 7 centimeter.

Fotoinstallasjonen «Museum» ved Guri Dahl. Foto: Guri Dahl.

Vognalliansen er en veteranbilklubb med 17 medlemmer. Klubben vier sin tid til å restaurere og fikse veteranbiler i Spinderiets gamle lokaler i Tistedal. Vognalliansen har en av Norges største veteranbilsamling med biler fra perioden 1905 – 1930.

En anmodning til Østfoldmuseene

Dette ble til en fotoinstallasjon med navnet Museum. Glassbrikkene ble Guris innlegg i debatten, og dette er hennes anmodning til Østfoldsmuseene om å betenke seg. Poenget med installasjonen er at uten den verdifulle kunnskapen som Vognalliansens medlemmer besitter, blir dette bare verdiløse gjenstander. Det er kunnskapen som er de immaterielle kulturminnene og dette vil gå tapt om miljøet oppløses.

Museum er til beskuelse på Galleri Rød Herregård. Installasjonen er et av fem lokale kunstneres bidrag til Galleri Røds utstilling i forbindelse med Kunstforeningens 70-årsjubileum.

Aktserier og flyfoto

Utstilt på Galleri Rød denne uken er også fotograf Raymond Mosken. Mosken har tatt bilder fra helikopter og småfly i en periode på over 26 år, og alle hans fotografier er analoge. Meningen med å fotografere på denne måten er å betrakte menneskenes aktivitet på jordoverflaten, og på denne måten si noe om vår tilværelse her på jorden. Prosjektet handler om mennesker, landskap og humanitet.

Raymond Mosken foran et av sine utstilte fotografier. Foto: Hilde Kristin Gustavsen.

En tredje utstiller på Rød i forbindelse med Kunstforeningens 70-årsjubileum er haldenkunstner Karl Orud. I anledning jubiléet har Orud utstilt to aktserier fra åtti- og nittitallet, disse bildene har aldri vært vist på galleri før. Karl Orud jobber innenfor feltene fotografi, grafiske trykk og maling/tegning.

Utstiller Karl Orud foran to av sine åtte bilder på Galleri Rød. Foto: Hilde Kristin Gustavsen.

Schröder og kunstnerlivet

Stefan Schröder er den fjerde utstilleren på Galleri Rød denne uken. Schröders bilder henger i den midtre gallerigangen på Rød, der hele ni av hans fotografier er utstilt. Stefan Schröder er kunstutdannet på Akademiet i Dresden, og har jobbet både som billedkunstner og kurator i Norge siden han flyttet hit i 2001. Schröder jobber blant annet aktivt for at samtidskunst skal få større plass i den norske skolen.

Stefans bilder er en rekke selfies. Det er få som kan leve av å være kunstner i Norge i dag. Stefan setter fokus på dette ved å ta en rekke fotografier av seg selv når han jobber med andre ting for å tjene penger.

Stefan Schröders selfie-serie setter fokus livet som kunstner. Foto: Hilde Kristin Gustavsen.

Plaster

Kunstner Trond Arne Vangen har tre bilder utstilt på Galleri Rød i forbindelse med jubiléet, Fotografiene han har utstilt på Rød er betraktninger over gammel industri, og veien mot et mer miljøbevisst samfunn. Fotografiet «Plaster» viser furua på Kokkehaugen i Tistedal, som ble skadet av en lastebil for mange år siden. Furua ble en gren mindre, men fikk en stålplate over såret.

Trond Arne Vangens bilde av den berømte furua på Kokkehaugen. Foto: Hilde Kristin Gustavsen.

Utstillingen på Galleri Rød er åpen lørdag 9. og søndag 10. september fra 12 – 16.

Halden Kunstforening fyller 70 år i 2017. I anledning jubiléet prydes bybrua av Kunstforeningens flagg.

Les mer om jubileumsutstillingene til Halden Kunstforening på deres Facebookside.

Kommentarer

kommentarer