Vi skal minnes Bamse med glede

Da Bamse Mork-Knutsen gikk bort i januar i fjor etterlot han seg tomrom over hele byen. Kinks-coverbandet Kinky Way har mistet en gitarist og en god venn. Lørdag 1. februar samles familie, venner og fans i kultursalen for å minnes og hedre Bamse og feire tiårsjubileet til Kinky Way.

Bamse var en av grunnpilarene i Haldens Kinks-coverband Kinky Way. Men det er ikke bare her den musikkelskende tannlegen har etterlatt seg dype avtrykk. Hvor enn han gikk var Bamse en ressurs, uavhengig om det var som tannlege, musiker eller medmenneske. Jeg blir invitert inn i Bamses hjem av kona Ellen og datteren Astrid, til en prat om Bamse og jubileums- og minnekonserten i februar.

I familien Mork-Knutsens hus er det instrumenter og musikkutstyr over alt. Det første rommet man ser når man går inn døren er fylt av gitarer og instrumentkasser. Musikken var en sentral del av Bamses liv. Bamses barn Ingeborg, Peer, Paal og Astrid vokste alle opp med en pappa som fylte livene deres med musikk.

-Det var alltid musikk i huset vårt, forteller Astrid. På søndagsmorgenene våknet jeg alltid av at pappa kom inn i rommet mitt og spilte gitar. Hvis pappa så på TV var det nesten alltid med gitaren i fanget. Noe av det første jeg merket da han ble syk var at det ble så stille i huset. Pappa orket ikke å spille gitar lenger, og han spilte jo vanligvis alltid på et instrument.

Familiens hus på Enerbakken var ofte fylt av både musikk og gjester.

-Rett som det var kom jeg hjem fra jobb til et hus fullt av folk, lyd og musikk, forteller Ellen. Det kunne være Kinky Way som la planer for en konsert, eller Veslefrikkfolk som planla en forestilling, eller noe helt annet. Bamse var engasjert i så mye forskjellig!

Storfamilien! Fra venstre: Ingeborg, Peer, Paal, Bamse, Ellen og Astrid. Foto: privat.

Colour my World

Ellen traff Bamse på et tannlegeball i Oslo.

-Vi fant tonen ganske fort, forteller Ellen, vi hadde jo så mye til felles. Begge hadde vokst opp på hotell for eksempel. Det er det jo ikke så mange som har. Vi hadde så mye å prate om!

På ballet spilte Bamse en marsj som het Maria Stuarts inntogmarsj.

-Den marsjen spilte han også i bryllupet vårt, forteller Ellen. I bryllupet spilte han også Colour my World, som er en låt fra et av Bamses favorittband Chicago. Men Bamse fargela min verden, med musikk blant annet.

Ellen og Bamse i finstasen på 17. mai. Foto: privat.

Musikk og kultur gjennomsyret hele Bamses liv, og i tillegg til å spille i flere ulike bandkonstellasjoner var han aktiv både i revy- og teatermiljøet i byen. Bamse spilte i korps og storband, han sang i operakoret og var også en stor støttespiller i barnas mange ulike aktiviteter.

Fanklubben Mork-Knutsen

Når én i familien Mork-Knutsen foretar seg noe følger resten av familien opp som publikum og støttespillere. Når Bamse skulle til London for å spille med originalmedlemmer fra The Kinks ble dermed både Ellen og barna med.

-Astrid kan jo alle tekstene til Kinkslåtene som Kinky Way bruker å spille, sier Ellen.

Astrid ler og nikker. Familien har fulgt Kinky Way tett, og vært på alle konsertene de har kunnet komme på. Familien Mork-Knutsen er et stort gruppeprosjekt.

-Vi tøyser med at vi er hverandres fanklubb, sier Astrid, og så langt det lar seg gjøre så stiller vi opp. Vi er opptatte av å støtte hverandre i de andres prosjekter. Og vi hjelper hverandre der vi kan. Hadde Peer og Paal konsert kunne pappa være lydmann, og omvendt. Vi har alltid vært en familie som stiller opp for hverandre.

Her dirigerer Astrid et norsk kor da hun gikk på skole i Frankrike. Bamse sitter på en benk foran, med headset og filmer. Dette var i perioden med immunterapi. En stor musikalsk begivenhet for far og datter. Foto: privat.

Alltid en sang på lur

Som tannlegestudent ble Bamse med i tannlegebandet Hæla i taket, som fremdeles holder koken. Bamse ledet bandet i mange år.

-Når Hæla i taket spilte på landsmøter for Tannlegeforeningen kunne det plutselig være tusen i publikum, forteller Ellen.

Bamse var en sosial fyr, og blir av mange beskrevet som en humørspreder av rang.

-Bamse var alltid populær å ha med på fest, forteller Ellen, for han hadde alltid en sang på lur! Han spilte og underholdte på fest, og laget mange morsomme tekster på sanger vi allerede kan. Jenter som kommer og som jenter går for eksempel, ble til tenner som kommer og tenner som går. Bamse var så kreativ, og så flink med ord. Han var helt unik. Det var et eventyr å være gift med ham.

Tannlegebandet «Hæla i taket» spiller! Foto: privat.

Det begynte med Veslefrikk

Bamses Kinky Way-eventyr startet faktisk med Astrid. Astrid spilte nemlig teater i Veslefrikk, og i 2008 skulle Veslefrikk sette opp musikalen Annie. Bamse hadde vært med som lydmann for Veslefrikk i flere år, men i denne musikalen skulle han ha noen småroller på scenen også. Men Bamse var ikke den eneste voksne på scenen. Magne Skibsted Jensen og Jørn Back hadde også roller i musikalen.

-I kulissene ble pappa kjent med Magne og Jørn, forteller Astrid. Og Jørn var lidenskapelig opptatt av Kinks. Pappa hadde jo hørt en del på Kinks han også, det var jo musikkmessig hans æra. Men det var sånn Kinky Way startet, i kulissene til Annie.

En annen ting de voksne snakket om i kulissene til Annie var å melde seg på audition til operakoret.

-Det var bare Bamse som gjennomførte akkurat det, forteller Ellen, han begynte i operakoret og ble med så lenge han kunne være med. Og det koret, det holdt sammen også etter at det ble nytt operakor i oppsetningene på festningen. Bamse hadde stor glede av operakoret.

Kinky Way ble til i kulissene på Annie. Her ser dere deler av ensemblet på scenen. Til høyre i bildet ser vi Bamse, som spilte livvakten til Roosevelt, stående mellom Roosevelt (Magne Skibsted Jensen) og Annie (Sanne Kvitnes). Foto: privat.

Ti år med Kinky Way

Kinky Way holdt sin første konsert i Ankergården i 2009. I årene som fulgte ble det mange konserter med Kinky Way.

-Kinky Way ble utrolig viktig for Bamse, forteller Ellen. De har hatt det så mye gøy sammen i bandet, samholdet og musikken var helt nødvendig for ham. Alle i bandet har hatt sitt gjennom de årene de har spilt sammen, og de har backet hverandre gjennom mye. Men jeg tror Bamse var en fin type å ha med i bandet også.

Bamses bandkamerater i Kinky Way er klare på at en motor i bandet er borte. Bamse var en drivkraft. Dessuten var han veldig god til å se andre.

-Noe av det viktigste budskapet han hadde til oss andre var at vi må trekke hverandre opp, forteller Ellen. Bamse var en veldig god lagspiller, og han sa alltid: vi kommer oss ikke opp hvis vi ikke hjelper hverandre.

-Pappa var veldig flink til å se hva andre var gode til, sier Astrid, han var så god til å se hvor andre hadde sine styrker.

Et av høydepunktene i Kinky Ways karriere var da originalmedlemmer fra The Kinks kom til Halden for å spille med Kinky Way i kultursalen i 2011. Det var mye Bamses fortjeneste at coverbandet fra lille Halden ble kjent med de legendariske Kinks-gutta i London.

-Det var typisk Bamse at han tok kontakt med originalmedlemmer fra The Kinks i London, sier Ellen. Bamse var en visjonær. I alle sammenhenger. Og da Kast Off Kinks var her i Halden og spilte inviterte han like gjerne hele gjengen til garden party her i hagen.

Ellen ler. Så blir hun alvorlig igjen.

-Samholdet i Kinky Way hjalp Bamse som kreftpasient, det er jeg overbevist om. Da Bamse ble syk så vi samholdet i bandet veldig godt. På de siste konsertene kom Jørn og Magne og hentet og bar utstyr fordi det ble vanskelig for Bamse å bære tungt, det er sånne små ting i hverdagen som betød mye. Bandet var rundt ham hele tiden.

Bamse spiller med Kinky Way og originalmedlemmer fra The Kinks i kultursalen i 2011. Foto: Cliff James.

Tannlege og radiolog

Musikken spilte en viktig rolle i Bamses jobbhverdag også. I tannlegepraksisen som Ellen og Bamse drev sammen på Dyrendal lød det ofte musikk ut fra Bamses kontor.

-Han hadde jo en høyttaler i hvert hjørne av rommet, forteller Astrid, sånn at lyden skulle treffe tannlegestolen helt perfekt. Men noen ganger måtte tannlegesekretærene banke på døren og si; jeg hører ikke hva pasientene sier i telefonen, du må skru ned lyden!

Ellen ler. Hun mener de fikk mange pasienter inn i praksisen både på grunn av Bamses musikk og måten han møtte pasienter på. Bamse hadde alltid tid til en prat, tidsoptimist som han var.

-Men du vet, han ble jo veldig forsinket innimellom, for han snakket seg bort i lange samtaler om musikk med pasientene.

Bamse var brennende engasjert i arbeidet sitt.

-Han var veldig glad i jobben sin, forteller Ellen. Han likte veldig godt å være tannlege, men han elsket å være radiolog! Bamse var regnet som dyktig radiolog, for han hadde lang klinisk erfaring før han ble spesialist. Kirurgene elsket å samarbeide med ham fordi han visste hvordan ting fungerte i praksis. Bamse var universitetslektor ved Universitetet i Oslo og pendlet til Oslo 2 dager i uka i 25 år.

Bamse i tannlegeklinikken på Dyrendal. Foto: privat.

Bamse gjorde seg bemerket også i det internasjonale fag- og forskningsmiljøet innen kjeve -og ansiktsradiologi. Han var visepresident i en internasjonal organisasjon og fikk venner fra hele verden. Bamse hadde alltid et bilde fra Halden på forelesninger og foredrag, han var veldig stolt av hjembyen sin. Bamse ble utnevnt som æresmedlem av Østfold Tannlegeforening, ble forfremmet til Kommandant i Mastodontordenen. Høsten 2019 mottok Ellen Den norske tannlegeforenings hederstegn på vegne av Bamse.

Foruten musikken, tannlegepraksisen, radiologien og musikken var Bamse engasjert på mange andre fronter. Han var blant annet en habil seiler, og var både nestleder i Halden Seilforening og direktør i Haldens klub. Hvor enn han gikk engasjerte Bamse seg.

Ellen og Bamse på Dyrendal Tannhelsesenter den 3. juni 2015. Denne dagen feirer Ellen og Bamse både 20 års bryllupsdag og at Bamse har vært tannlege i 30 år i Halden. Foto: privat.
Bamse blir æresmedlem i Østfold Tannlegeforening høsten 2016.

To år i gave

Januar 2016 kom beskjeden. Kreften hadde spredd seg. Bamse ble gradvis mer og mer syk. Snart orket han ikke en gang å jobbe. Men en dag gikk Bamse på et foredrag om immunterapi.

-Bamse kom hjem den dagen og sa; skal jeg ha noe håp om å bli frisk er det gjennom immunterapi. Jeg visste at det var veldig dyrt. Vi begynte å gjøre klart huset for salg, vi visste ikke hva fremtiden ville bringe, men så kom jeg på at jeg kanskje burde sjekke forsikringen vår. Jeg ringte IF, og damen på telefonen sa de kunne dekke immunterapbehandlingen, dersom Bamses tilstand passet med kriteriene til Aleris.

Det ordnet seg! Ellen og barna trodde nesten ikke sine egne øyne og ører. De trengte ikke å selge Bamses barndomshjem på Enerbakken for å dekke behandlingen. Immunterapien ble redningen for Bamse, den ga ham og familien to og et halvt år i gave.

22. september 2016. Etter noen få uker med immunterapi kunne Bamse reise til Arendal og holde kurs. Her ble han intervjuet om dette av NRK radio. Foto: privat.

-På grunn av immunterapien fikk Bamse mange nye opplevelser, sier Ellen. Han var hundre prosent sykmeldt før immunterapien, han bare lå. Kort tid etter at han starter behandlingen blir han hundre prosent arbeidsfør igjen, og gjenopptar sitt gamle liv. Han reiser mye, spiller i band og får oppleve at sitt tredje barnebarn komme til verden. Han får tilbake livet. Noe av det første han sa da effekten av immunterapien satte inn var; Jeg vil ha min egen konsert, med mitt band. Og det klarte han å få til.

Høsten 2016 kunne Bamse invitere til en egen konsert, med eget band, på Herregårdskafeen.

Bamse med sitt «Under cover band» på Herregårdskafeen høsten 2016. Foto: privat.
Flere nye opplevelser: Ellen og Bamse på Svalbard i 2017. Foto: privat.

Da Bamse ble syk ble han engasjert i Kreftforeningens arbeid. Immunterapi ble et tema som ble svært viktig for ham, Bamse ønsket at behandlingen skulle bli gjort tilgjengelig for flere kreftpasienter, og han gledet seg over den rivende utviklingen innen kreftforskning.

-Kreftforeningen ble svært betydningsfull for Bamse, forteller Ellen. Det er derfor vi ønsker at overskuddet fra jubileumskonserten skal gå til Kreftforeningen.

Overlege Andreas Stensvold på kreftavdelingen på Kalnes og Bamse var på TV 2 i forbindelse med Kreftforeningens 80-årsjubileum den 22. desember 2018. Foto: privat.

Kinky Way-jubileum uten Bamse

I fjor rundet Kinky Way ti år. Bandet hadde lenge snakket om å lage en jubileumskonsert, men i januar 2019 døde Bamse. Ingen orket å tenke på en jubileumskonsert.

-Bamse var veldig opptatt av Kinky Ways tiårsjubileum, forteller Ellen, de hadde jo snakket om hvordan de skulle feire jubileet. Men Bamse hadde nok ikke tenkt at det skulle bli en minnekonsert for ham.

Ellen har fulgt planleggingen inn mot konserten i februar. De andre i bandet har vært nøye på å inkludere henne og familien underveis.

-Konsertprogrammet gjenspeiler Bamses musikkengasjement på en god måte, sier Ellen. Det synes jeg er veldig fint.

Kinky Way har invitert artister og band som har hatt en betydning i Bamses liv til å bidra på konserten i februar. På gjestelista finner vi blant annet Frank Skovrand og Kai Andersen, og tannlegebandet Hæla i taket naturligvis. Alle Bamses fire barn skal bidra på konserten. Bamses sønn Peer, som også er tannlege, har vært med Kinky Way i mange år, og skal naturligvis stå på scenen lørdag 1. februar.

-Det var viktig for Bamse at Peer kom med i bandet, forteller Ellen, Peer er en god gitarist. Det betyr mye for oss at han er med. Peer spiller forresten også i Hæla i taket!

Peer Mork-Knutsen spiller gitar med Kinky Way i kultursalen 2018.
Bamse backstage på kultursalen med Frank Skovrand og Kai Andersen etter sin opptreden på Folk i Halden 2018. Frank Skovrand og Kai Andersen blir begge å se på minnekonserten i februar. Foto: privat.

Musikkglede

Ellen og Astrid både gleder og gruer seg til konserten i februar.

-Det blir selvfølgelig veldig rart at Bamse ikke er på scenen, sier Ellen.

-Det blir sterkt å se Kinky Way spille uten pappa, sier Astrid. Pappa hadde en så fantastisk tilstedeværelse på scenen. Han elsket jo rampelyset, og selv om han var god på å trekke frem andre så elsket han oppmerksomheten også.

Selv om det nok blir noen tårer på jubileumskonserten er Astrid og Ellen opptatt av at konserten skal handle om musikkglede.

-Det var veldig viktig for pappa å dele musikkglede, sier Astrid. Den beste måten å hylle pappa på er at musikerne har det gøy på scenen, og deler sin musikkglede med oss i salen. Pappa sa jo til og med om sin egen begravelse: Den skal ikke være tung og trist. Det siste han vil er at alle skal sitte og være lei seg.

-Ja, vi er alle opptatt av at konserten skal være en blanding av blues og rock’n roll, sier Ellen, som en hyllest til Bamse. Bamse ville at vi skulle minnes ham med glede.

I Bamses begravelse foreslo presten en noe uvanlig avslutning på seremonien i kirken. I stedet for at alle sto tause med bøyde nakker når kista ble båret ut, skulle entertaineren Bamse applauderes ut av kirken. Og slik ble det: kisten ble båret ut til taktfast applaus.

Kultursalen kommer til å fylles av venner og bekjente av Bamse lørdag 1. februar. Men Ellen og Astrid håper at det dukker opp mange som ikke har hørt Kinky Way spille før også.

-Selv om vi kommer til å være mange som kjente Bamse i salen skal det være en konsert for alle, sier Ellen. Det er jo en rockekonsert, med masse fine rockelåter!

Gjorde inntrykk på folk

Ellen og familien er overveldet over alle henvendelsene familien har fått etter Bamses død. Bamse betyr veldig mye for veldig mange, og kondolansene har strømmet inn fra kollegaer og musikkvenner fra alle verdenskanter etter at han gikk bort i januar i fjor. Det kom både minnemusikkvideoer på sosiale medier og kondolanseprotokoller tilsendt i posten.

-Noen ganger føler jeg at jeg var gift med en kjendis, ler Ellen.

-Jeg fikk en melding fra en på Facebook, forteller Astrid, som ville fortelle meg om hvor mye inntrykk pappa hadde gjort på ham. Og han hadde bare truffet ham to ganger! Pappa var en fyr som gjorde inntrykk på folk.

Bamse betød mye for mange. Han var en fyr som gjorde inntrykk på folk hvor enn han gikk. Foto: privat.

Jubileums- og minnekonserten med Kinky Way holdes altså lørdag 1. februar klokken 19.30. Billetter finner du her.

Her kan du se hvilke gjesteartister som dukker opp på konserten:

 

 

Kommentarer

kommentarer