Vakkert om Hedvig Sofias kvaler

Kan man elske en bror hvis hender er røde av blod? Dette spørsmålet stiller Karl XIIs storesøster Hedvig Sofia seg i teaterstykket Elskede bror.

I et vevert og vakkert intimteater i Konservativen lørdag kveld inviterer skuespiller Cecilie Jørstad til å utforske forholdet mellom Karl XII og hans søster Hedvig Sofia. Hvordan er det å være søster til en krigerkonge? På en liten scene plassert midt i Rosenlundsalen formidler Jørstad Hedvig Sofias historie. Uten andre kulisser enn Rosenlundsalens falmende tapet og et par gamle støvler får vi servert Hedvig Sofias kvaler.

Hedvig Sofia kommer til Halden som engel, hun har forlatt sin jordelegeme og søkt til Halden for å få svar på sitt store spørsmål: Kan man elske en bror som har forårsaket så mye lidelse og død? Kan hun finne svaret her, i Halden, hvor hennes bror trakk sine siste åndedrag?

Cecilie Jørstad skildrer krigerkongens søster stilsikkert og vakkert. Foto: Ellen Midtfjeld.

Hedvig Sofia elsker sin bror. Men hun forstår ham ikke. Hun forstår ikke hans blodtørst, og hans iskalde strøk. Vi får noen glimt av krigerkongens barndom, og Hedvig Sofia maler et bilde av en uimotsagt og sadistisk ung Karl. Forholdet mellom søsknene er allikevel nært, Karl redder blant annet Sofias liv når slottet deres brenner. Når Karl reiser ut i krigen skriver han brev til søsteren sin. Men der ute er ute er han krigerkonge, en tyrann. Blodtørstig, og illsint når ting ikke går som han vil.

Hedvig Sofias hvileløse sjel får kanskje aldri fred for dilemmaet som rir henne, og noe klart svar får vi aldri. Er det lov å elske en tyrann av en bror? De fleste tilskuerne i Rosenlundsalen lørdag kveld har nok gjort seg opp en mening når de rusler ut i augustkvelden etter teaterstykket er over. Kanskje ja. Kanskje nei.

Gikk du glipp av Elskede bror? Fortvil ikke, stykket spilles i Rosenlundsalen også i morgen. Klokken 14. Men vær tidlig ute, for i kveld var det utsolgt!

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer