Tilbake til vikingtiden!

Av Ane Ofelia Helgesen

Den kulturelle skolesekken har brukt over to år på å sette opp skuespillet om Kong Jell, Ved den tredje sol.

Byens ungdomsskoleelever har sett et stykke de aldri kommer til å glemme på Fredrikshald Teater. Dette er et godt gjennomført skuespill, med både gode skuespillere og kule rekvisitter som blir brukt.

Vi får møte en familie som består av Kong Jell og dronning Astrid. Sammen har de barna Tuva, Gorm og en fostersønn som heter Jørund. De lever på en gård. Der blir vi også kjent med bestemor Bergdis og farmor Fryd.

Monia Berger og Asgeir Borgemoen spilte dronning Astrid og kong Jell.

Familien får besøk av en annen familie, og kong Jell har lyst til å dra ut på tokt med dem. Men han blir stoppet da han får en viktig beskjed fra en mektig kvinne. Og farmor Fryd vet også at hun snart skal dø, men hun vil ikke dø før hun har fått tilbake smykke henne alltid brukte når hun var yngre. Hun tror ikke at ektemannen hennes Lodin kommer til å kjenne henne igjen i himmelen. Og det begynner å haste når datteren til kong Jell blir kidnappet.

Lars Hammer er vikingvennen til Kong Jell.

 

Jeg syntes dette teaterstykket var veldig godt gjennomtenkt med både rekvisitter, bakgrunnen og kostymene. Men manuset var litt tynt, jeg syntes det ble litt kjedelig å følge med noen ganger, det ble liksom så tomt. Men mesteparten av tiden koste jeg meg med alt det kule og spenene som skjedde på scenen.

Alle skuespilleren spilte rollen de hadde fått veldig bra og tok det på alvor. Men det var en jeg la litt ekstra merke til: Toke. Karakteren Toke var gammel og veldig søt, og han har et veldig stort hjerte. Men vi må heller ikke glemme Kong Jell, han hadde den kraftigste vikingstemmen du kan få tak i.

Kong Jell og Toke. Toke ble spilt av Marcus Hannestad.

Som jeg har sagt tidligere, så var dette stykke godt gjennomført og gjennomtenkt. Det er ikke rart at det tok to år å lage dette! Regissør Dag Sørlie har gjort en fantastisk jobb her. Han har fått alt på scenen til å passe perfekt sammen.

Kostymene er helt perfekt til dette skuespillet, det ser ut som de kommer rett fra vikingtiden. Det skaper mye stemning i rommet, og man lever seg mer inn i hvordan det var i vikingtiden. Kostymedesignerne har gjort en fantastisk jobb med alle detaljene.

Fine kostymer i Kong Jell. Her: Liv Anne Fossbråten.

Lyden var helt fantastisk, jeg ble overaska over hvor moderne musikk de brukte til dette stykket, men det gjorde de spennende scenene til å bli enda mer spennende. Lyset var også et virkelig pluss! Når ravnene kom og danset ble det blått, svingene lys med litt skummel musikk, da følte jeg virkelig stemningen! Til og med her har de gjort en super jobb.

Jeg er veldig imponert over dette stykket. Det var alltid noe å følge med på der oppe. Dette er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme, og det håper jeg de andre som så det også syntes.

 

Alle foto: Ellen Midtfjeld

Kong Jell er satt opp av Den lokale kulturelle skolesekken, ved Kirsti Andersen. Elever fra Rødsberg har skrevet anmeldelser av teaterstykket som et ledd i norskundervisningen, og vi har plukket ut tre anmeldelser som blir publisert i KanDusi.

På scenen, i tillegg til elever fra Veslefrikk og folk fra Vinir Vikinglaug:

Asgeir Borgemoen

Alma Øverby Svendsen

Monia Berger-Lund

Liv Anne Fossbråten

Aud Pettersen Solberg

Marcus Hannestad

Lars Hammer

Jonathan Andersen

Nina Garder

Veronica Mittet

Jonas Borge Stafsengen

Martin Kingsrød Larsen

Elida Aam

Jennie Ellen Margrethe Carlsen

Nøkkelroller: 

Manus: Kristin Søhoel (stykket er ført i pennen av Søhoel, men utarbeidet i samarbeid med elever fra Gimle skole)

Regi: Dag Sørlie

Produsent: Geir Andersen

Kostymer: Marit Røed

Musikere: Diako Mesgari, Nadia Cuellar Krause fra Halden Kulturskole. Ole-Hermann Huth, fiolin og Andre Fjørtoft i DNBE.

Inspisient: Ylva Berger Nyborg

Lyd: Espen Jamne van Groningen

Lysdesign: JMD

Lysavvikler: Magnar Østby.

Koreografi: Veronica Mittet.

Kommentarer

kommentarer