En vikingopplevelse

Av Julie Lie

Den kulturelle skolesekken har nå brukt to år på oppsettingen av den tredje sol, vikingstykke basert på Jellestad skipet.

Mandag 7. mars sto skuespillerne klare på scenen i Fredrikshald teater og skulle fremføre vikingskuespill for 7. klasse på både Gimle skole, Berg skole og 8. klassingene fra Rødsberg ungdomsskole.

Handlingen og stykket er basert på en kongefamilie på vikingtiden, stykket er inspirert av Jellestadskipet.

Familien består av barna Tuva, Gorm og Forster sønnen Jørund. Han er gift med Astrid og bor med bestemor Bergdis, farmor fryd og trellen Toke.

Farmor fryd er klar for å dø, men først må hun finne smykket hun fikk fra sin avdøde mann. Dette ble stjålet av overfallsmenn, men ikke av grunnene hun tror…

Stykket forteller en historie som kan fremstå ganske uferdig, men skuespillerne har evnen til å utdype mer, som gir stykke mer karakter. Jeg syns selve handlingen var vanskelig å følge med på grunn av et ganske flatt manus. Selve stykket viser ett fint buskap om blant annet tilgivelse og familie. Men som sagt ble jeg skuffet over dramaturgien og manus, det visste en historie som kunne være forvirrende og vanskelig å følge med på. Uten å tenke på dette var skuespillerprestasjonene helt utrolige, disse er noen av de beste amatørskuespillerne jeg kunne forestilt meg for stykket, de reddet det virkelig inn.

Asgeir er som den fødte viking, på spillemåten og som karakter på scenen. Han ga meg følelsen av en ekte vikingkonge, og dronning Astrid spilt av Monia berger var også fantastisk på scenen og ga en fin utstråling.

Monia Berger og Asgeir Borgemoen spilte Dronning Astrid og Kong Jell.

Alma Øverby spilte karakteren Tuva midt i blinken, hun levde seg inn i rollen som nysgjerrig kongsdatter, hun var lidenskapelig og hadde masse innlevelse.

Ravnene, disse danserne overasket meg utrolig, de lagde utrolig bra stemning på scenen. Når de danset var da jeg følte meg mest inn i stykket, de var fantastisk flinke!

Alle skuespillerne hadde fantastisk utstråling, og det så ut som de hadde det utrolig morsomt på scenen, man kan se det brenner for dette!

Regi et på scenen ga fine bilder og mer dybde, men som sagt etter prestasjonen fra skuespillerne forventet jeg bra regi, og det fikk jeg.

Det jeg likte aller best med stykket var scenografien, og kostymene. Hadde jeg sett scenen og kostymene for seg selv ville jeg trodd dette var et proft stykke, helt fantastisk!

Jeg ble skuffet over lyden, de brukte ikke mygger. Dette ga et stort minus i min bok, dette gjorde det vanskeligere å følge med og leve seg inn, lyset derimot var utrolig fint, det var et fantastisk virkemiddel!

For meg personlig var ikke dette stykket en kjempe-wow, men det kunne vært det. Det ga meg et vikingskuespill uten utdypning. Jeg ble skuffet, dette kunne passet veldig bra for noen, men ikke alle. Det som kunne gjort dette bedre hadde vært mer fokus på historien og manus, mer følelser som for eksempel humor, sorg eller frykt. Jeg savnet virkelig mer komedie i dette. Jeg likte ideen av dette, ikke hvordan de utførte det, det føltes halvferdig.

Allikevel vil jeg si de gjorde alt de kunne ut av det, de gjorde en fantastisk jobb på og med scenen! Dette var nok ikke noe for meg, men for de som kanskje liker historiebaserte ting, og vil ha en teateropplevelse kunne dette passet perfekt.

Alle foto: Ellen Midtfjeld

Kong Jell er satt opp av Den lokale kulturelle skolesekken, ved Kirsti Andersen. Elever fra Rødsberg har skrevet anmeldelser av teaterstykket som et ledd i norskundervisningen, og vi har plukket ut tre anmeldelser som blir publisert i KanDusi.

På scenen, i tillegg til elever fra Veslefrikk og folk fra Vinir Vikinglaug:

Asgeir Borgemoen

Alma Øverby Svendsen

Monia Berger-Lund

Liv Anne Fossbråten

Aud Pettersen Solberg

Marcus Hannestad

Lars Hammer

Jonathan Andersen

Nina Garder

Veronica Mittet

Jonas Borge Stafsengen

Martin Kingsrød Larsen

Elida Aam

Jennie Ellen Margrethe Carlsen

Nøkkelroller: 

Manus: Kristin Søhoel (stykket er ført i pennen av Søhoel, men utarbeidet i samarbeid med elever fra Gimle skole)

Regi: Dag Sørlie

Produsent: Geir Andersen

Kostymer: Marit Røed

Musikere: Diako Mesgari, Nadia Cuellar Krause fra Halden Kulturskole. Ole-Hermann Huth, fiolin og Andre Fjørtoft i DNBE.

Inspisient: Ylva Berger Nyborg

Lyd: Espen Jamne van Groningen

Lysdesign: JMD

Lysavvikler: Magnar Østby.

Koreografi: Veronica Mittet.

Kommentarer

kommentarer