Når Fredrikshald Theaterselskab inntar vårt ærverdige teater våren 2020 blir det med klassikeren En Folkefiende!
De begynte så smått i sommer. De fordelte roller, sendte ut manus og begynte å kikke på replikker. Høsten går fort, og nå var det på tide å samle Theaterselskabet i samme rom. Manuset skal leses gjennom for første gang, replikker skal testes ut og skuespillerne skal smake på sine nye roller.
Stedet er Erlandsen. Sverre Stang ønsker velkommen bak disken i kaféen sin, han byr på kaffe og wienerbrød. Det går stadig i døra. Johnny Nilsen. Marcus Hannestad. Gro Janet Haug Mo. Jonas Borge Stafsengen. En etter en, renner de inn døra. Gjensynsgleden er stor, og skravla stiger etter hvert som flere kommer til. Sånn fortsetter det, til alle sitter samlet rundt det største bordet hos Erlandsen med manuset foran seg. Theaterskelskabs-sjef Ola Berglund tar ordet og ønsker velkommen. Ola gir ordet til Jan.
-Det er veldig hyggelig å se dere igjen, sier Jan, nå har vi vært gjennom to suksesser, og jeg håper vi seiler mot en ny en. Dette blir en noe annen sjanger, men vi håper at dette skal gå like bra som det andre vi har gjort.
Det nikkes rundt bordet. Jan snakker litt rundt replikker, lengde på stykket og de ulike rollene. Mens Jan snakker begynner Marie å ta mål i den innerste salongen. Marie skal sy kostymer til stykket, en real svenneprøve blir det! Men vi vet jo at Marie kan sy, så Theaterselskabet er nok i trygge hender.
Manuset skal leses, full konsentrasjon! Brødrene Berglund og PR-ansvarlig Halvor Nome lytter i bakgrunnen. Halvor hvisker til meg:
-Jeg leste i The New York Times at etter at Donald Trump kom til makten har En folkefiende har blitt satt opp i USA fire ganger så ofte som i foregående år. De skrev: Ibsen skrev stykket i 1842, men Trump har gjort det aktuelt igjen.
Halvor forteller at ingen amatørteatergrupper har spilt stykket i Norge noen gang. Det har blitt satt opp stykker av skuespillet, men altså aldri i sin helhet i amatatørform.
Treffer i tiden
Henrik Ibsen skrev En Folkefiende i 1882, og stykket ble uroppført i Christiania i 1883. I sentrum av stykket finner vi Dr. Stockmann, som oppdager at det nye Sundhetsbadet i byen er forgiftet. Sundhetsbadet er byens viktigste inntektskilde, så når Dr Stockmann varsler om helsefaren kommer han i konflikt med både byens folk og styre. Varsleren blir fienden, som i så mange andre tilfeller vi kjenner til. Stockmann utropes til Folkefiende.
En Folkefiende dukket opp i Jans hode fordi hovedkonflikten i stykket var bygget opp rundt forurensing.
-Om det var flaks, intuisjon, eller forutseenhet at Ibsen valgte dette som tema, skal ikke jeg si noe om, forteller Jan, men at det gjør stykket superaktuelt er sikkert. Det treffer i tiden. Nå er det ikke en småby på Sørlandet det er snakk om, men hele vår tilværelse. Greta Thunberg er vår tids Doktor Stockmann. Stykket kunne vært skrevet i forgårs! De samme mekanismene som rår i denne lille byen rår i verden i dag.
En folkefiende er et av Ibsens mest samfunnskritiske stykker, og er også et av hans mest spilte stykker. Det blir en ny vending for Fredrikshalds Theaterselskab å ta itu med Ibsen.
-Vi har tatt opp en del aktuelle temaer med Den Stundesløse og Jeppe på Berget, sier Jan, men disse Holbergstykkene vi har satt opp er jo først og fremst komedier – selv om de også har ganske klare budskap. Budskapet forsvinner kanskje litt i komikken. Med En Folkefiende blir det noe annerledes, her er det et sterkt budskap og ikke så mye komikk. Noe komikk blir det selvfølgelig, stykket har jo noen farsepregede trekk til tider. Blant annet er det en del komikk det å gjennomskue disse avisfolkene for eksempel, som jo anser seg selv som fritenkere.
Theaterselskabet har bestemt at stykket skal settes opp i den tiden det ble skrevet, så når alle mål er tatt skal Marie i gang med å sy kjoler og drakter som hører århundreskiftet 1900 til.
-Stemningen er god, forteller Jan etter manuset er lest gjennom, folk ser ut til å synes at dette skal bli spennende. Stykket er litt langt, så jeg må nok stryke en del. Språket er litt snirklete, vi får se om vi forenkler det litt! Dette blir spennende.
Henrik Ibsen
En folkefiende
PERSONERNE
Doktor Tomas Stockmann, badelæge. Johnny Nilsen
Fru Stockmann, hans hustru. Gro Janet Mo
Petra, deres datter, lærerinde. Veronica Mittet
Peter Stockmann, doktorens ældre bror, byfogd og politimester, formand i badebestyrelsen o. s. v. Marcus Hannestad
Marta Kiil, garvermesterfrue, fru Stockmanns plejemor. Siv Stang
Hovstad, redaktør af «Folkebudet». Øyvind Høyem
Billing, medarbejder i bladet. Lars Hammer
Skibskaptejn Horster. Jonas Borge Stafsengen
Bogtrykker Aslaksen. Sverre Stang
En borger: Kristin Elida Veiulfsen Nielsen
Henrik Ibsen. Erling Günther
Deltagere i et borgermøde, mænd af alle stænder, nogle kvinder og en flok skolegutter. (Ennå ikke besatt) (Handlingen foregår i en kystby i det sydlige Norge.)
Kommentarer