Svingende juletoner fra Halden storband

Søndag kveld bød Halden Storband på en svingende julekonsert i Brygga kultursal!

Fullsatt sal, plassert i kohorter vel og merke, men vi fikk gå på konsert! Og det forventes julestemning når Halden Storband m/gjester byr på svingende juletoner. Spørsmålet er bare hvor mange toner inn i konsert vi må før jula griper tak.

Jeg vet ikke hvor mange toner de har rukket å spille jeg, eller om det holdt med Bjørn Ingvaldsens tydelige opptelling og bandets fokus sekundene før første tone fyller salen, men smilet brer seg under maska og der forblir det resten av kvelden. Etter en svingende god start i ekte storbandstil kommer kveldens konferansier tuslende ut på scenen. Ja, det tusles for det er selveste skomaker Andersen som har tatt seg turen.

Er det sjølveste? Eller er det bare en lokal variant? Geir Andersen har tatt med seg noen Juleselskapet-leker og dratt på storbandkonsert.

Jeg vil tro de fleste i salen har et nostalgisk forhold til Jul i Skomakergata, skomaker Andersen og Tøflus. Tøflus var ikke med i dag, men Jon Blund tok turen sammen med søte leketøy fra Juleselskapets siste forestilling. Grunnlaget er lagt for en strålende førjulskveld når Margrete Gaulin Simensen kommer inn som første solist og gir oss «Winter Wonderland». For en stemme! Helt perfekt start på kvelden!

Hun forsetter med «Man with the Bag» før Sindre Dybvikstrand blir introdusert og sammen hiver de seg inn i den ultimate julestemningssangen; siste innslag på Disney jul hver julaften, «When you wish upon a Star». Halden Storbands myke toner dannet et musikalsk teppe som smyger seg rundt skuldrene, får deg til å slappe av og lar roen senke seg. Det er bare å nyte harmoniene i stemmene til Margrete og Sindre og den magien de lager sammen med bandet.

Margrete Gaulin.

Sindre forsetter alene med «Holly Jolly Christmas» før han fortsetter med en låt fra 40-talle som visstnok skal være verdens mest fremførte låt ifølge skomaker Andersens introduksjon. Sindre har absolutt stemmen som passer «The Christmas Song». Han har den lune, fine klangen som bare forsterker det musikalske varme teppet du allerede er omsvøpt av.

Sindre Dybvikstrand.

Men å bli værende helt i julestemningsørska går jo ikke. Det fyres opp noen hakk når damene i TRES entrer scenen og sammen med Sindre fremfører «It’s the most wonderful time of the Year». Skomaker Andersen mener på at Sindre nok har ”The most wonderful time” der oppe, alene med damene. Det svinger most wonderful iallfall, så de har det garantert moro!

Alle solister er introdusert og kvelden fortsetter slag i slag med kjente hits, gode sangopplevelser og drivende gode arrangementer.

Storbandet er så gjennomført gode på sjangeren de spiller. Personlige gode prestasjoner fra hver og en som er på scenen, fremført med en enorm trygget og selvsikkerhet gjør dem til et band det er gøy å høre på. De kan sine saker. Det er sikkert og visst, og de beviser det låt etter låt gjennom hele konserten.

Både Margrete, Sindre og TRES får utfolde seg på i Storbandets stødige musikalske grunnlag. Nissen kommer til by’n det drømmes om hvit jul og det gripes etter håp i «Grown up Christmas List».

«Neste låt er egentlig ikke en julesang, men det har liksom blitt det allikevel» forteller skomaker Andersen. «Ja, og med tanke på at kjønnsrollene er litt snudd på hode for tiden har jeg og Margrete funnet ut at vi snur på rollene i sangen. Nå er det hun som prøver å få meg til å bli og skjenke meg full» skyter Sindre inn «Ja, ja.. ta på deg skjerf sier nå jeg» kontrer skomaker Andersen til humring fra salen før Sindre og Margrete gir oss «Baby it’s cold outside». Snudde kjønnsroller eller ikke. De synger utrolig godt sammen og de harmonerer godt sammen med bandet.

Etter en liten pust i bakken for bandet, og «på stedet sitt still og vent» for publikum, starter de på’n igjen. Om du hadde trodd de hadde brukt opp godsakene i første avdeling, så tok du feil. Det hagler med gode opplevelser!

Vi får hint av varmere strøk med «Mele Kalikimaka», det synges om misteltein og nyttårsaften og om Rudolf, Frosty og Suzy Snowflake.

Det er vanskelig å velge favoritter, men noen sanger skilte seg allikevel ut. TRES og Storbandets versjon av «Mary did you know» var rett og slett fantastisk. Damene spiller god på styrkene hver og en har i stemmen og utfyller hverandre helt perfekt med tette fine harmonier. Må heller ikke glemme Sindres fremførelse av «Blue Christmas» eller Margretes nydelige «Christmas time is here». Rett og slett vakkert.

Den avslappede og humoristiske stemningen Storbandet og konferansier skomaker Andersen har holdt gjennom hele konserten smitter av. Et lite blikk utover publikum og det er få som klarer å sitte helt sitte når drivende gode storbandrytmer fyller salen.

«Have yourself a merry little Christmas” synger Sindre som en hilsen fra alle på scenen til alle i salen før Storbandet avslutter med et arrangement på «We wish you a merry Christmas», fullt av krumspring og finurlige tvister, en forfriskende versjon av en ellers så tradisjonell sang.

For en kveld! Halden Storband ladet kanonen med gode arrangement, dyktige musikere, flotte sangere og nostalgi, fyrte av og etter min mening: traff blink. Takk for svingende flott julestemning!

 

Skomaker Andersen: Geir Andersen

TRES: Inger Marie Vierli Vold, Kristin Harboe, Gro Janet Haug Mo

Søte leketøy: Barn fra Juleselskapet.

Kommentarer

kommentarer