Julestemning i St. Peter kirke

Julestemninga datt ned som et teppe over nordsiden da Halden damekor sang sin tradisjonelle Luciakonsert i St. Peter kirke mandag kveld.

Etter all sannsynlighet var Luciakonserten til Halden damekor den siste konserten jeg var på i år. «Men det orker jeg ikke å snakke om», som konferansier Gro Ohlgren sier fra talerstolen. Sånn er det bare. Men tenk så heldige vi var, vi som fikk klort til oss en plass i St. Peter kirke mandag kveld.

Det er lite som gir så heftig julestemning som korsang i en kirke, det skal være umulig å slå sånn rent juleteknisk. Og jula kommer sannelig dalende ned i skjul med Halden damekor mandag kveld. Allerede under Luciasangen kommer gåsehuden, og underveis i Betlehems stjärna må jeg svelge den første klumpen i halsen. Det hele er så sart og fint, og ikke minst noen utrolig flotte arrangementer. Det kan egentlig bare bli jul med det samme, tenker jeg der jeg sitter.

Men heldigvis blir det ikke jul på momanget, det er fremdeles mange fine julesanger som skal synges. Et blandet og fint repertoar presenteres, her er det både tradisjonelle norske og svenske julesanger, men også amerikanske carols – og ikke minst pop fra søttitallet. Vi får høre alt fra en vakkert og dynamisk fremført Jul, jul strålande jul (klump i halsen nummer to) til Lennons juleklassiker War is over. Baryton Halvor Kjerkreit synger O Helga natt så vakkert så vakkert, og når koret kommer inn på refrenget reiser nakkehårene seg for alvor.

Halvor synger O helga natt.

Vi får både flott solosang og fiolinspill servert av Halvor, akkompagnert av Marte-Kari Nilsen Melkerud på piano. Gro Ohlgren inntar talerstolen med jevne mellomrom, og snakker på sitt tørrvittige og fine vis.

– Jeg må forklare litt hvorfor jeg skravler så mye, sier hun på en av turene opp til talerstolen, det er fordi disse damene må få trekke pusten innimellom.

En time går alt for fort i selskap med disse damene. Jeg glemmer pressekonferanser, jeg glemmer huskelister og alt annet tull. Jeg bare er i musikken, og kjenner på julefreden.

Tusen takk for deilig sang, og julestemning som garantert kommer til å holde hele veien inn, til tross for gråvær og tingenes tilstand.

Dirigent Svein-Gerhard Soma Hordnes får en blomst av leder for koret Wenche Nilsen.
Halvor Kjerkreit synger, dirigent Svein-Gerhard dirigerer.

 

Kommentarer

kommentarer