Strengevirtuos og stjerneforsker

Hot Club de Norveges ubestridte leder, Jon Larsen, legger Djangogitaren på hylla. Etter over 40 år som leder av bandet går han inn i pensjonisttilværelsen med en forskerstilling ved universitetet i Oslo. I morgen fredag spiller det legendariske bandet for siste gang på Vannvogna i Halden.

Må kunne gi alt.

På dette nivået må man gi alt, man må spille til blodet renner, bokstavelig talt, sier Hot Club-sjefen, som for over 40 år siden satte Django og stringswing- musikken på kartet i Norge. Hot Club de Norvege har i den forbindelse feiret jubileet med en omfattende turne, der de har spilt over 100 konserter fra nord til sør. Fredag kveld spiller jazzlegenden og bandet hans sin siste konsert sammen, på Vannvogna Konsert og Kunsthall.

Uten dramatikk.

Jon Larsen som har rukket å fylle 60 år, merker at kroppen ikke er 18 år lenger.

– Det går rett og slett ikke lenger. Jeg elsker musikk, og har slett ikke lyst til å slutte, men det kreves mye å opprettholde det internasjonale nivået i denne stilarten, det er en tid for alt , sier Jon.

Den som skal videreføre arven etter Jon Larsen er et ungt norsk gitartalent, Ola Erlien, sønn av bassisten Audun Erlien.

-Jeg har drevet med denne musikken et helt liv, men det er helt udramatisk at jeg slutter, fortsetter Jon. Sammen med Gildas Le Papè blir Ola Erlien en flott fronter for bandet i framtiden. Franske Gildas som foruten å spille i Hot Club, har vært gitarist i metallbandet Satyricon, og sammen med Ola Erlien vil de være med på å utvikle Hot Club de Norvegè i årene som kommer.

– Ola er en glimrende ung gitarist og utgjør en flott og spennende duo sammen med Gildas, mener JonDet er så intenst på dette nivået, man må enten gi alt eller gi seg på et tidspunkt. Derfor er det fint og riktig at unge krefter nå tar over frontlinjen av bandet og det er helt udramatisk at jeg nå slutter, forteller Jon Larsen. Bandet får det morsommere uten meg, og det er et høyst levende ensemble jeg nå overlater i de unges hender.

Produsent og forsker.

Jon Larsen som med sitt selskap har Hot Club Records har mere enn 600 produksjoner av norske band og gitartalenter bak seg.

– Felles for disse er at de har øvd mere enn andre, smiler Jon. Nå skal jeg sitte i salen med løsbart og solbriller, og kun nyte musikken fra scenen. Larsen gjorde en stor oppdagelse for noen år tilbake, nemlig at stjernestøv er å finne overalt, i veistøvet rundt oss, i form av mikrometeoritter. Jeg skled uventet inn i forskningsverden for 10 år siden, og for fire år siden fikk jeg et gjennombrudd. Jeg har siden skrevet flere bøker om temaet, forteller Jon.

Ola Erlien , Gildas Le Papè og Jon Larsen, The future, present and the past. 3 generasjoner gitarister som har vært og skal være HotClubs utvikling i årene som kommer.

Den snart pensjonerte jazzgitaristen får imidlertid ingen fritidsproblemer. Som følge av oppdagelsen går han nå til en forskerstilling ved universitet i Oslo, og regner med at det vil bli en fulltidsbeskjeftigelse.

Jeg regner med at det blir en del reising rundt i verden, for å fortelle om oppdagelsen min, på universiteter og institusjoner. Slik vil jeg få hendene fulle, men på en helt annen måte enn i Hot Club de Norvegè, smiler Jon Larsen.

Viderefører arven

-Jeg tenker på Djangomusikken som samtidsmusikk, fortsetter Jon, et kontemporært musikalsk utrykk, uten regler. Det har alltid vært slik jeg har tenkt, og slik vi har utviklet bandet gjennom 40 år.

-Slik vil det nye Hot Club- bandet med nye aktører også utvikles i framtida og med hjertet.

Jon Larsen og Hot Club de Norvegè lover en helhjertet og svingende avslutning i Halden i morgen kveld, helt på grensen av den levende stringswing-sjangeren og med arven etter Django.

Hot Club de Norvege slik du møter dem for siste gang i Halden på fredag. Fv. Svein Aarbostad, bass. Gildas Le Papè, gitar, Finn Hauge på violin og munnspill, og den avtroppende sjefen: Jon Larsen på gitar.

Tekst: Harald Norvik.

Kommentarer

kommentarer