Stian spiller Haydn «på fjorten trompeter»

Trompetist i Det Norske Blåseensemble Stian Aareskjold har spilt inn Haydns trompetkonsert med tretten ulike trompetstemmer og én solostemme, og siden laget en musikkvideo i Fredrikshalds Teater, til glede for verden i koronaens tid.

Denne våren skulle Det Norske Blåseensemblets trompetist Stian Aareskjold egentlig ha vært solist i F.J. Haydns legendariske trompetkonsert i Blåseensemblets konsertrekke Bach – Haydn – Bach. Men så entret Covid 19 verdensscenen, og konsertrekken ble avlyst. Dette falt naturligvis Stian tungt for brystet. Ikke bare hadde han øvet i månedsvis, han hadde endatil fått spesiallaget trompeten han skulle spille på!

-Stian er en musiker som liker å utfordre seg selv, forteller markedssjef i DNBE Christer Elnes. Han bestemte seg for å fremføre trompetkonserten på klaffetrompet, som er instrumentet Haydn skrev konserten for opprinnelig! I Norge finnes det kun ett eksemplar på Ringve museum, ellers ingen. Så Stian fikk bygd en replika som han skulle bruke på denne konserten.

Da det ble bestemt at konsertene måtte avlyses av smittevernshensyn tok den dyktige trompetisten et dristig valg.

-Stian dro hjem og arrangerte ut trompetkonserten for 14 trompeter, forteller Christer. På klaffetrompet og barokktrompet!

Stian Aareskjold. Foto: Veronica van Groningen.

-Jeg hadde allerede arrangert konserten for Blåseensemblet, forteller Stian Aareskjold. Så jeg hadde jo notene inne på datamaskinen min. Dermed måtte jeg sette i gang og se hva som var mulig å spille på klaffetrompet og hva som var mulig å spille på naturtrompet. Litt jobb var det, men jeg satt jo også plutselig med godt med tid. Så da ble det til slutt 14 stemmer.

Stian spilte inn trompetkonserten i sitt eget hjemmestudio, på fjorten trompeter, og til frustrasjon for enkelte naboer..

-Jeg er faktisk overrasket over resultatet! sier Stian. Det ble mye bedre enn man skulle tro at 14 trompeter kan bli! Men det viser jo rett og slett hvor mye som bor i denne klaffetrompeten. At denne versjonen består kun av de to typene trompet som Haydn selv skrev for i den samme konserten er rett og slett litt kult. Jeg tror Haydn hadde smilt av dette innslaget på julebordet for komponistene julen 1800!

Haydns trompetkonsert er noe alle som lever av å spille klassisk trompet må studere.

-Dette er et av de aller viktigste verkene for trompet, forteller Stian, skrevet av en av de aller største komponistene. Jeg tror mange ofte ikke tenker på Haydns trompetkonsert som en komposisjon av Haydn. Det er det vanligste stykket man må spille på prøvespill og man spiller det gjerne på sin eksamen. Så det å få «ta tilbake» denne geniale konserten, med å få spille den på klaffetrompet har betydd utrolig mye for min forståelse av konserten, men også min følelse for den. Så får vi bare håpe at jeg kan spille hele live ved en senere anledning.

Etter at trompetkonserten var spilt inn, dro Stian, Christer Elnes og et kamerateam til Fredrikshalds Teater for å filme en musikkvideo av Stian i fjorten ulike posisjoner i teaterets vakre ballsal.

Stian spiller trompet i ballsalen. Foto: Christer Elnes.
Klippene legges til, ett for ett. Foto: Christer Elnes.
Når alle filmklippene settes sammen ser det slik ut! Stian til høyre, Stian til venstre og Stian i midten. Slik fyller man ballsalen i Fredrikshalds Teater med vakker trompetklang fra fjorten trompeter. Foto: skjermdump fra videoen.

Til tross for koronaens begrensninger finner både Stian og de andre musikerne i Blåseensemblet måter å fylle dagene sine.

-Det er virkelig en spesiell tid. Men jeg må jo si at det finnes mye å glede seg over også. Blåsensemblet er på gang! I egne stuer! Vi spiller inn videoer, vi planlegger masse spennende prosjekter som skal være til glede for folk i Halden og i hele verden. Så når vi sitter mer isolert enn noen gang, og tar opp konserter på video, så håper jeg vi når ut til enda flere enn vi pleier, og at vi kan betyr noe for de som trenger litt ekstra å glede seg over i denne spesielle tiden. Og så gleder jeg meg utrolig til å få spille for vårt publikum igjen da, selvfølgelig!

Her på Blåseensemblets Facebookside kan du følge med på digitale påfunn og annet de legger ut i koronaens tid.

Her finner du Blåseensemblets nettside.

Kommentarer

kommentarer