Stemningsrapport fra Haldens valgvaker

KanDusi reiste rundt i Halden på valgkvelden for å ta temperaturen på valgvakene rundt i byen. Felles for alle var optimisme. Og masse kaffe.

Valgvake på Os

Kveldens første valgvakestopp ble avlagt på Rødts valgvake, hjemme hos Rannveig Lade i halv ni-tiden. Rødt-gjengen trodde riktignok at det var den bestilte pizzaen som banket på, men det var ingen nevneverdig skuffelse å spore i selskapet av den grunn. Tvert i mot var stemningen svært god, forventningene var høye før første prognose.

Rødt-flagget hentes inn fra gaten til ære for fotografen på Rødts valgvake. Fra venstre: Erling Rennemo-Melsom, Liv Ekra Ornsäter, Ingelin Ekra Ornsäter, Jan-Erik Andersen, Rannveig Lade og Mathias Signebøen.

– Det er ingen av partiene som har gått så mye prosentvis frem som det Rødt ser ut til å gjøre, sier Erling Rennemo-Melsom fornøyd, vi ser ut til å tredoble.

– Rødt har aldri vært så aktive i valgkampen noen gang, legger han til, vi gikk faktisk tom for brosjyrer underveis.

– Vi ble kåret til partiet med best profilering på facebook nasjonalt, skyter Jan-Erik Andersen inn.

KanDusi forlot åstedet tjue minutter før den første prognosen tikket inn, da gikk valgdagsturen videre til:

Arbeiderpartiets valgvake

På Arbeidernes Jeger- og fiskeforenings lokaler på Høvleriet var stemningen også god blant de drøyt 20 oppmøtte på vaken, i hvert fall til den første prognosen ble klar klokken 21. En noe skuffet, men fattet gjeng var enige om at ingen ting var avgjort, og at mye kunne endre seg før alle stemmer er talt.

Tommel opp rett før prognosen lander på Arbeiderpartiets valgvake.

– Det er alt for tidlig å miste håpet, dette kommer til å bli en thriller langt utover natten, sier Roger Scherva, ingen ting er avgjort.

– Jeg er veldig spent på om vi får inn fire fra Østfold, det har jeg god tro på. Jeg er jo ganske spent på hvordan det vil gå i Halden, det har vært turbulent det siste året – men jeg håper vi klarer å riste av oss dette og få et anstendig resultat.

– Det blir forholdet mellom småpartiene som vil avgjøre det hele, avslutter han.

Høyres valgvake på Bryggerhuset Syd

På Bryggerhuset Syd var det særdeles god stemning da KanDusi entret lokalene kvart over ni, bare minutter etter den første prognosen ble presentert på storskjerm i kaféen.

Det gledes på Høyres valgvake på Bryggerhuset Syd.

– Jeg tror det blir fire nye år, sier en meget fornøyd Elin Lexander, vi blir veldig motiverte av denne første prognosen.

Ordføreren og Fredrik Holm var ute en snartur, men resten av gjengen i Høyre var til stede og alle var i svært godt humør.

– Jeg tror vi vinner valget fordi det vi har gjort sammen med FrP i disse fire årene har gitt resultater, både lokalt og på landsbasis, sier Lexander.

– Halden har vært en tung Ap-kommune i mange år, og det vi har oppnådd her er ganske flott – vi får nå bekreftelse på at det vi har gjør i Høyre fungerer.

– Men jeg har fremdeles litt vondt i magen, dette blir veldig spennende, avslutter hun.

Mageknipen til tross; Høyre og Lexander smilte bredt da KanDusi forlot Bryggerhuset Syd for å kjøre videre til:

KrFs valgvake

Forsiktig optimisme preget gruppen med Krf-ere hjemme hos ekteparet Lillås.

Krfs valgvake hos ekteparet Lillås, fra venstre: Ånen Nøding , Kristin Farstad, Frode Bilsbak, Øystein Lillås og Aud Lillås.

– Vi er veldig spente på om Line Hjemdal kommer inn på Stortinget, sier Øystein Lillås, det hadde vært flott. Vi er jo litt skuffet, prognosen var litt dårligere enn forventet. Vi er jo naturligvis opptatt av dette med sperregrensen.

– Det har vært en vanskelig valgkamp, skyter Kristin Farstad inn, vi er et verdiparti og står plantet godt i midten. Vi passer jo i midten, men der er det fryktelig vanskelig å stå til tider.

– Der blåser det nordavind fra alle kanter, sier Frode Bilsbak.

Øystein er enig i at det ikke alltid er lett å stå i midten.

– Jeg har stått på stand og fått kjeft for at vi ikke går til Ap den ene dagen, og dagen etter får jeg kjeft for det motsatte, ler han.

I dét Knut Arild Hareide entrer TV-skjermen for å tale på KrFs valgvake i Oslo sniker KanDusi seg ut og kjører til siste stopp på valgvaketuren:

Senterpartiets valgvake

Det var brede smil rundt hele bordet i Inger Haugenes TV-stue på Stenrød. Etter prognosen å dømme har Senterpartiet doblet resultatet siden forrige valg.

Senterpartiet har god grunn til å smile denne valgdagen, de gjør sitt beste valg siden 1993.

– Vi er kjempefornøyde, sier en glad Anne Kari Holm, vi har jo sett at det har gått bra det siste året, men vi var jo veldig spente på om det ville holde helt i mål.

Senterpartiet ser ut til å gjøre det beste valget siden 1993, da hadde partiet 16, 8 % oppslutning.

– Nå får vi en stor stortingsgruppe. Om ikke vi skal bli med og danne regjering så må vi bli lyttet til nå. FrP og Høyre må forstå at de må legge om politikken noe. Dette valget gir oss innflytelse!

– Ja, de andre partiene må ta hensyn til oss nå, sier Inger Haugene, de kan ikke bare kjøre videre uten å høre på oss.

Anne Kari Holm passer på å skryte litt av Inger Haugene, det ble et plutselig mannefall i valgkampen for Halden Senterparti sin del. Dårlige hofter og sykehusopphold har gjort at Inger har måttet dra lasset. Hun har vært konstituert leder i valgkampen.

– Hun har gjort en kjempejobb, sier Anne Kari.

– Jeg er fornøyd med valgkampen, sier Inger, jeg har sagt hele tiden at jeg tror det blir ti prosent på oss. Dette er veldig gøy.

 

SV, FrP og Venstre hadde ingen valgvaker i Halden denne valgkvelden.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer