«Kloke mennesker har understreket hvor viktig det er å reise» Torbjørn Færøvik

Torsdag kveld går Orientekspressen fra Bryggerhuset. Da kommer historiker og forfatter Torbjørn Færøvik for å fortelle om spennende reisemål fra sin siste bok:  Orientekspressen. En vårreise.

Orientekspressen sluttet å gå for mange år siden, men da den fremdeles var operativ gikk turen daglig fra Paris til Istanbul. Filmatiske og skjønnlitterære gjengivelser av den berømte togreisen fremstiller den ofte som luksuriøs, og muligens noe mer dramatisk enn den var i virkeligheten.

Orientekspress sans mord

Torbjørn Færøvik tar verken for seg glamorøse romanser eller bestialske knivmord i sin reiseskildring Orientekspressen. En vårreise. Til gjengjeld får man presentert en rekke attraktive reisemål sett gjennom Færøviks øyne. Færøviks Orientekspress starter imidlertid ikke i Paris, slik den originale togturen gjorde. London er utgangspunktet for Færøviks togreise. Reiseboken tar endatil leseren videre fra Orientekspressens opprinnelige endestasjon i Istanbul, hele veien til Samarkand i Usbekistan.

Ankara, Erzurum, Kars, Batumi, Tblisi, Baku, Turkmenbasji, Asjkhabad, Mary, Turkmenabat og Bukhara. Færøvik har sett og skildret steder vi knapt har hørt om.

Samarkand, siste stopp i Færøviks reisebok.

Personlig reise gjennom Orienten

Færøviks reiseskildringer er svært personlige, krydret med historie, kulturhistorie og samtidsbetraktninger for hvert stoppested. Det å reise har i seg selv en egenverdi for Færøvik:

«Kloke mennesker har understreket hvor viktig det er å reise, å være i bevegelse, å oppdage seg selv og enda viktigere: å oppdage andre. De har også funnet ut at reisen ikke må ha et spesielt geografisk mål.

(Orientekspressen. En vårreise: side 9)

Tre Bragepriser

Torbjørn Færøvik er forfatter og historiker, og har bakgrunn som journalist i NTB, Arbeiderbladet og NRK. Færøvik fikk Cappelenprisen i 2006 for sitt forfatterskap, og er den eneste norske forfatteren som har vunnet tre Bragepriser. Færøvik fikk Brageprisen for:
«India – Stevnemøte med skjebnen» i 1999, «Kina – En reise på livets elv» i 2003, og for «Maos rike – En lidelseshistorie» i 2012.

Forfattermøtet med Torbjørn Færøvik på Bryggerhuset Syd torsdag kveld er arrangert av Halden Litteraturforening.

Inngang for ikke-medlemmer kr: 150,-

Inngang for medlemmer kr: 100,-

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer