Skaperglede i trygge rammer

Tirsdag kveld fikk de flinke barna ved Halden teaterskole vise frem det de har jobbet med dette høstsemesteret i en førjulsvisning på Blackbox!

På Halden Teaterskole jobber pedagogene med å skape trygge rammer der barna kan slappe av og utforske kreativiteten sin i eget tempo. Hvert semester avsluttes med en lukket visning for slekt og venner, der barna får vist frem hva de har jobbet med de siste månedene.

I løpet av kvelden ble det både Asbjørnsen & Moe, Emil i Lønneberga, Shakespeare og musikal på visning i Blacbox. Ikke verst, eller hva?

-Et av målene med teaterskolen er at elevene skal få oppleve å stå på scenen slik som i dag, forteller teaterpedagog Charlotte Fjell Lindman, men før vi kommer dit jobber vi med at barna skal bli trygge på hverandre og trygge på gruppa. Vi jobber med samholdet først, og så jobber vi med teaterbiten etterpå.

Den fysiske tryggheten er også viktig for Charlotte og teaterskolen. Barna øver seg på å tørre å være fysiske med hverandre. Ta hverandre i hånda for eksempel. Etter som ukene går ser teaterpedagogen stor forskjell på barna.

-Det er ikke alle barn som kommer hit som tør å holde hender, forteller Charlotte, kanskje spesielt gutter og jenter. Men etter at de har vært her en stund så tør de å ta på hverandre og være fysiske.

De ulike gruppene har ulike mål. Den minste gruppa tok for seg Lindgrenklassikeren Emil i Lønneberget.

Gruppe 1 laget en liten medley av de ulike umulige situasjonene Emil i Lønneberget til stadighet havner i.

For barna i musikal-gruppa ble det aristokratisk med et lite utdrag av musikalen Aristokattene. En hel gjeng med katter kom strømmende ut på scenegulvet.

Innimellom kom det snakkende pianoet fra Pianostredet Figurteater rullende inn på scenen. Dramainstruktør Daniel Sandvik og dramapedagog Håkon Mørland besørger figurteaterdelen av teaterskolens tilbud.

Daniel Sandvik har et morsomt piano. Det kan snakke, og inni pianoet bor det en del underlige figurer.

Den eldste gruppa tok for seg ingen ringere enn selveste Shakespeare på visningen!

Jonathan har akkurat funnet ut at han har fått tildelt en jente-rolle i teaterstykket og er en smule oppgitt. Emmy har fått rollen som mann, og skal få tårene til å renne hos publikum…
Drama med Shakespeare…
Ann-Charlott spiller en grufull og fryktinngytende løve i «Midtsommernatts-arbeiderne».

Daglig leder for Halden teaterskole Sverre Magnus Heidenberg er svært fornøyd med kveldens visning.

-Det vi driver med her er teaterutvikling, sier Sverre, vi jobber mye med form her på teaterskolen. Vi vil vise barna bredden i teateret. Men det er også utrolig viktig å skape trygghet, og å få være leken i trygge rammer. Målet er å få barna til å bli trygge og få tillit til å spille med hverandre. Men det handler også om det fysiske, å bli trygg i egen kropp.

Charlotte Fjell Lindman, Sverre Magnus Heidenberg og Sara Stang Møller.

Sara Stang Møller er administrativ leder for teaterskolen, det er hun som tar seg av den daglige driften.

-Vi lærer jo bort dramateknikker, sier Sara, det handler ikke bare om å stå på scenen men å lære hva vi kan få til med de ulike teknikkene. Vi vil vise barna hele prosessen, ikke bare den biten der de står på scenen.

Sverre og Sara ser også at barna vokser og finner sin plass gjennom å gå på teaterskolen.

-De utvikler seg masse! sier Sverre. Det er kjempegøy å se! Her utfordrer vi barna, men de skal få utvikle seg i eget tempo. Tryggheten er det viktigste.

Halden teaterskole har ikke som hovedmål å ha flest mulig oppsetninger i løpet av et år, men heller utvikle og bygge teaterglede og kunnskap som man kan bygge videre på.

-Her på teaterskolen kan barna få utvikle seg samspill med andre i trygge rammer, sier Sara.

Teatergruppe 2 satte opp Askeladden og de syv hjelperne på kveldens julevisning. Den ufyselige storebroren til Espen Askeladd; Per (Tarjei), er ute og frister løkka.
Hedda er et skip som kan gå både til lands og til vanns.
Hedda har syv vintre og syv somre inni seg, og tør ikke åpne munnen.
Sara deler ut premiereroser til barna.

Produksjon:

Daglig leder og teknisk produksjon: Sverre M. Heidenberg

Produsent: Sara Stang Møller

Inspisient: Catharina Heide Amundsen

Lyd og lys: Angelika Lava Hallmann og Magnus Kallar

Teknisk assistent: Eva Mena

Inspisient-assistent: Isa-Lill Lauvik

Kommentarer

kommentarer