Skaper magiske øyeblikk

Når Berta Badehette dukker opp, med rød nese, blått hår og et stort smil, blir det litt mindre skummelt for de minste å være på sykehus.
Tekst/foto: Anne Grete Melkerud, Sykehuset Østfold

Hun dukker opp som en fargeglad overraskelse blant de hvitkledde medarbeiderne i barne- og ungdomsklinikken på Kalnes. På et blunk har hun fått det meste av oppmerksomheten, og trillende barnelatter høres i gangene.

Linda Porsmyr-Rønningen, alias Berta Badehette, er sykehusets nye klovn. Sammen med den heller ulenkelige lekehunden Teo, skaper hun gode øyeblikk for og med de yngste pasientene. Hun gir barna noe annet å tenke på.

– Hver dag jeg har på meg kostymet skapes magiske øyeblikk. Latter som triller, blinkende øyne. Det blir en helt annen stemning i rommet. Jeg gleder meg alltid til å komme hit, sier hun.

Stortrives i jobben

En dag i uka er sykehuset arbeidsplassen hennes. Resten av arbeidstiden tilbringer hun som pedagogisk leder i Haugeløkka barnehage.

– Jeg har vært litt klovn i barnehagen også, og da jobben som sykehusklovn ble lyst ut, var jeg ikke i tvil om jeg skulle søke. Jeg kan leke, tulle og tøyse. Samtidig må jeg jo trå litt varsomt. Barna som er på sykehus, er i en sårbar situasjon, sier hun.

Både små og store blir fascinerte av den livlige klovnen. Hun tryller fram ballongfigurer, er høyt og lavt, og er noen ganger litt rampete.

– Jeg var sammen med en familie her og stemningen var litt tung. Men den ble en helt annen etter at jeg fikk pappaen til å sette seg på en prompepute, sier hun og smiler.

Avleder barna

Medarbeiderne i barne- og ungdomsklinikken har god erfaring med å legge til rette for de små, men samtidig vet barna at de som går i hvitt, også er de som gjør litt vonde ting.

– Klovnen har en helt annen rolle. Hun kan avlede barna slik at undersøkelser går lettere, og hun gir barna som venter på operasjon og som faster, noe helt annet å tenke på. Vi er veldig glad for at vi har fått Berta Badehette hit. Det er en superflink klovn, sier seksjonsleder Ina Kristin Hanssen.

Ønsket i avdelingen er å ha en klovn til stede mer enn en dag i uka.
– Det betyr at vi kan glede enda flere barn. Vi ser jo at dette gjør en stor forskjell, sier seksjonslederen.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer