Sank gratis (utskjelt) middag i nabolaget!

Av Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog cand. scient.

Det har vært sommerlig i Halden den siste uken. Fuglene kvitrer, sommerfuglene flagrer og det dufter av grillmat over hekken fra naboen. Og når den første sommervarmen kommer, skyter det opp en supersunn, saftig og herlig grønn plante over alt. Den blir til en nydelig forsommersuppe – helt gratis! Vi snakker selvsagt om den utskjelte brenneslen.

Stikker og brenner

De fleste av oss kjenner brenneslen av utseende, og mange har fått respekt for den om vi har vært så uheldige å brenne oss på den. Så når du skal sanke brennesle for å spise, bør du utruste deg med gummihansker, hagehansker eller engangshansker for å unngå utrivelige overraskelser. Nå i mai og juni er brenneslen på sitt aller beste og mest næringsrike. De små skuddene på 10-20 cm er friske, lysegrønne og sprø, ikke som de seige, svartgrønne brenneslebladene på fullvoksne planter.

Ugress? Ja, takk!

Kanskje du har en hage som har brennesle – eller kanskje du kan luke litt hos naboen? Jeg plukket mine i utkanten av plenen vår, der den skrår ned mot Schultzedalen. Du finner også brennesle i skogholt, langs veier og i parker. Styr gjerne unna de mest trafikkerte veiene, eksos og veistøv er ikke delikat. Plukk så unge skudd du ser, med stilk og det hele. Ta brenneslen med hjem og skyll den godt før bruk.

Neslesuppe

2 porsjoner

100 g nesler

7 dl vann

2/3 ss grønnsaksbuljong

1 strøken ss maisenna

1 dl vann

1 dl matfløte

½ ts sennepspulver eller Dijonsennep

Salt og pepper etter smak

Riv bladene av de skylte brenneslene, kast stilkene. Grovhakk bladene. Kok opp 7 dl vann med grønnsaksbuljongen og ha i brenneslebladene. La det småkoke på middels varme i 7-10 minutter, eller til bladene er møre.

Rør ut maisenna i 1 dl kaldt vann til jevning. Rør inn jevningen i suppen. Rør så inn matfløten og sennepspulveret. Smak til med salt og pepper. Du kan la suppen være som den er, eller kjøre den i blender eller stavmikser til du har en jevnere suppe. Server gjerne pyntet med friske løvetannblomster, hardkokte egg, krutonger eller biter av spekemat.

Så sunn er brenneslen

Neslen er grundig studert de senere år. Folkemedisinsk bruk av nesle, mot alt fra forstørret prostata, revmatisk artritt, diabetes, betennelser og bakterier viser seg å holde vann. Dette skyldes at brenneslen inneholder en hel rekke antioksidanter og andre aktive virkestoffer, slik som kolin, lecitin, serotonin, kaempferol, quercetin, agglutinin med mer. I tillegg er den fem ganger så rik på jern, kalsium og vitamin C som spinat, og den inneholder dobbelt så mye protein og kostfiber som spinat. En riktig helsebombe, med andre ord – og helt gratis!

Kilde: Pharm Biol. 2013 Feb;51(2):170-80. Pharmacological and toxicological evaluation of Urtica dioica. Dar SA, Ganai FA, Yousuf AR, Balkhi MU, Bhat TM, Sharma P.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer