Russen er rosa for kreftsaken

Hvert år kler Haldenrussen seg i rosa en dag i oktober for å øke bevissthet rundt brystkreftsaken. I mars arrangerer russen «Krafttak mot kreft», der de samler inn penger til forskning på og bekjempelse av kreft. 

I oktober er det alltid én rosadag på Halden vgs. Da kler hele russekullet seg i rosa, og i gangene på Porsnes blir det veldig synlig hvem som er årets russ! I kantina myldrer det av rosa russ i dag, her er det sjokkrosa badekåper, lyserosa pyjamaser, rosa fluffy tøfler, rosa solbriller, rosa capser og luer og og rosarosarosa så langt øyet kan se.

– Rosadagen handler om bevisstgjøring, forteller årets russepresident Celine Sva Gøperød.

Rosaaksjonen skal skape oppmerksomhet rundt brystkreftsaken, og som den symbolske brystkreftsløyfen er rosa er russen også rosa en dag i oktober. I november kler russen seg i blått for å skape oppmerksomhet rundt prostatakreft.

Selma Torbjørnsdatter Larsen er inkluderingsminister i russestyret. Celine Sva Gøperød er årets russepresident.

– Mange grupper har samlet inn penger i forkant av dagen, forteller Selma, de har lagt ut bilder på Instagram for eksempel, og bedt om likes. For så og så mange likes donerer de penger til saken. Så folk har faktisk bidratt med litt penger til saken. Men denne dagen er først og fremst for å skape oppmerksomhet, og så leder disse to dagene opp mot innsamlingen vi har i mars.

I mars avholder russen på Porsnes «Krafttak mot kreft»-aksjonen, der de går fra hus til hus med bøsser for å samle inn penger til kreftsaken. Men Covid lurer i kulissene.

– Vi er jo litt bekymra for at vi ikke får lov å gå med bøsse, sier Celine, det er jo tradisjonelt en dag der russen samler inn veldig mye penger. Men hvis vi ikke får lov til å gå med bøsse til så får vi gjøre noe digitalt.

Rosa lunsj. Foto: privat.

Rosadagen er den første greia russekullet gjør i samlet flokk. Russestyret er på plass, de er hele femten medlemmer i år. Celine har samlet et russestyre som skal favne hele kullet.

– Målet var å få et så mangfoldig styre som mulig, forteller hun. Vi har representanter fra påbygg, musikk, idrett og studie og så har vi representanter fra vandre, buss og van. Og så er vi jevnt fordelt mellom jenter og gutter. Vi skal jo helst fremme interessene til alle.

Hvordan tror dere russetiden blir?

– Målet vårt er å få til så mye feiring som mulig innenfor rammene vi har, sier Celine. Men vi er jo avhengige av at det er åpent for å ha arrangementer med mange. Det vet vi jo ikke noe om ennå. Vi har nok gitt opp forhåpningen om en normal russetid. Vi vet jo ikke om vi kan ha ball en gang.

– De store russetreffene blir nok ikke noe av, sier Selma, men jeg håper vi som er russ her på skolen kan feire litt sammen. Vi må gjøre det beste ut av det.

Vanligvis stiller russekullet opp på et rosabilde for KanDusi, men i år kan vi jo ikke samle så mange på samme sted! Russen har derfor sørget for å ta kohortvise bilder i stedet, alle som er avbildet sammen er altså også i samme klasse.

Sjekk årets russekull på rosadag:

Celine og Selma oppfordrer til å gi en slant til brystkreftsaken på Vippsnummer 2266!

Årets russestyre! Bak fra venstre: Signe, Albert, Celine, Julie, Selma og Ingrid bak. Andreas sitter i midten. Live, Theodor og Anesa sitter foran. Fire medlemmer i styret var ikke med på bildet; Dennis, Amalie, Criss og Sander.
Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer