Roon Staal spiller i Berg kirke

Søndag 14. april returnerer den nederlandske musikeren Roon Staal til sitt barndoms Halden for å spille konsert i Berg kirke.

Musiker Roon Staal bor i Nederland, men tilbragte sine første fem leveår i Halden. I dag er han på rekognosering før en konsert han skal ha i Berg kirke i april.

– Jeg ble født i 1980, forteller Roon. Tre måneder senere flyttet hele familien vår til Halden, da hadde pappa fått seg jobb ved IFE.

For Roon ble årene i Halden definerende, enda han bare bodde her til han var fem.

– Denne vakre, norske naturen gjorde inntrykk på meg. Et av de første minnene jeg har av musikk, er fra Halden. Jeg husker at foreldrene mine hadde besøk av noen venner, og de spilte musikk på kvelden. Jeg lå i barnesenga, og de spilte filmmusikken fra Once upon a time in the west. Det gjorde inntrykk.

De første året bodde familien fra Nederland i Halden sentrum, og siden flyttet de ut til Hafsrød gård.

– Jeg reiste ut dit i går, forteller Roon. Det er så flott der ute, jeg føler meg så heldig som fikk lov til å bo her i Halden i fem år.

Familien flyttet tilbake til Nederland i 1985, men ingen av dem glemte Norge og Halden. Roon er den yngste i søskenflokken på fire, og rakk ikke å lære seg norsk. Brødrene og søstrene hans derimot, gikk på skole i Halden og lærte seg å snakke norsk. Alle har gode minner fra Halden.

– Jeg husker best de små tingene, forteller Roon. Noen butikker, veiene inn til Halden, lukter og lyder. Det er veldig fint å være her igjen.

Musikken har alltid vært til stede i Roons liv. Da han var liten, la moren merke til at han likte å synge. De spilte Kim Larsen i bilen, og sang med av full hals.

– Det er veldig melodiøs og fin musikk, jeg elsket å synge med. Da vi flyttet tilbake til Nederland, meldte mamma meg inn i et kor. Det å synge falt meg veldig naturlig.

Dirigenten i koret ville stadig ha Roon til å synge solo i koret. Da han var 11 fikk Roon rollen som Gavroche i en oppsetning av Les Miserable.

– Jeg innså at jeg faktisk hadde et talent, jeg hadde noe på en scene å gjøre. Jeg elsket teateret, og hadde det utrolig gøy på scenen.

Roon fortsatte å spille teater, og vant endtatil priser for en av sine musikalroller. Men det som lå i kortene for Roon, var å turnere med egen musikk. Roon skrev egen musikk allerede som tenåring, og hele sitt voksne liv har han reist verden rundt og spilt piano og sunget.

– Jeg elsker å spille og synge, men jeg vil gjerne holde konserter i Norge også. Jeg har aldri turnert her.

Roon bestemte seg for å gi Norge et forsøk. Da han var i Halden i fjor sommer, tipset vertskapet der han bodde ham om Berg kirke. Roon tok kontakt med Berg kirke, og fikk i gang et samarbeid.

– Jeg elsker å spille i kirker, akustikken er så flott der. Dessuten er det en så fin, rolig stemning i kirker.

Hva slags musikk skriver du?

– Det er i folksjangeren, og jeg skriver mye om kjærlighet. Vi blir født, og vi dør, og i mellomtiden elskear vi masse. Kjærlighet er det viktigste i livet. Jeg er en fyr som elsker livet, og musikken min kan også handle om det. Kjærligheten til universet, og livet. Det er jo et under at vi lever.

Roon har flere album ute på Spotify. Her kan du lytte til hans seneste album; Dreamland  (2022).

Roon bruker bestandig å legge inn noen coverlåter i setlista si.

– Jeg elsker Simon & Garfunkel, så jeg gjør ofte en låt av dem. Jeg liker å synge John Denver-låter også. Ofte starter jeg med Abbas I have a dream.

Den som kommer til Berg kirke søndag 14. april vil kanskje også få høre historien om den gangen Roon tok med seg Art Garfunkel på en liten sightseeing-tur rundt i Halden. De kjenner hverandre nemlig godt…

Søndag 14. april altså dere, klokken 19 i Berg kirke!

Her kan du lese mer om konserten og kjøpe billetter!

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer