Romandebuterer med bok fra Halden

Gunn Helene Arsky har alltid drømt om å gi ut en roman. Etter å ha publisert over 15 fagbøker på de store forlagene har nå turen endelig kommet til å gi ut en skikkelig feelgood-roman med handlingen lagt til Halden.

Det er altså ingen novise som nå nærmer seg ferdigstillelse av sin første roman, med tittelen Ellas Tilstedeværelse. Likevel føler Gunn Helene seg som nettopp det.

– Jeg har deltatt på en rekke skrivekurs før dette manuset manifesterte seg. Men skrivingen har stort sett dreid seg om å formidle faget mitt, ernæringsfysiologi. Siden 2018 har jeg endelig hatt tid og utholdenhet nok til å skrive en hel, sammenhengende historie.

Gunn Helene Arsky. Foto: Veronica van Groningen.

Hva handler romanen om?

-Ellas Tilstedeværelse er en feelgood underholdningsroman som handler om å stå på egne ben, tørre å satse, om vennskap og yoga – og den store kjærligheten. Handlingen begynner i Oslo, men flyttes raskt til Halden. Vi følger Ella (27) gjennom en vinter og en vår. Idet vi møter Ella, har hun tilsynelatende alt: en kjæreste hun elsker, en trygg bolig og drømmejobben i en bokhandel på Karl Johan. I løpet av én novemberdag snus alt på hodet, og Ella havner via tilfeldigheter i Halden. Her må hun prøve å bygge et nytt liv som yogalærer, men dette skjer ikke uten komplikasjoner. Yoga er et sentralt tema i boken, og også vennskap, selvutvikling og kjærlighet. For skal vi egentlig tro på Ella når hun sier at hun aldri kan elske noen igjen?

Du er jo yogalærer, og har flyttet til Halden. Er det mye av deg selv i denne boken?

-I boken har jeg trukket veksler på egne erfaringer med å flytte til Halden fra Oslo, å skape et yogastudio og ikke minst alle de fine menneskemøtene som jeg har hatt i Halden. Men Ella er på ingen måte meg, jeg har ikke opplevd det hun opplever, og ingen av bokens karakterer er bygget på virkelige personer.

Hvorfor er handlingen lagt til Halden?

– Jeg valgte dette grepet av mange grunner. For det første at Halden er en utrolig trivelig by, med vakre steder, gater og parker som skaper en perfekt ramme rundt en hyggelig fortelling. I tillegg syns jeg at romaner generelt blir bedre om de foregår på mindre steder – både for de som bor der, og kan kjenne seg igjen i beskrivelsene, men faktisk også for de som ikke kjenner stedet ut og inn. Et tettere og mindre miljø gir mer nærhet til karakterene, sier Gunn Helene.

Hvilke miljøer beskriver du?

-Tista står sentralt i boken, som et sted hovedpersonen Ella stadig kommer tilbake til når hun trenger en tenkepause. Trehusbebyggelsen i sentrum, vår stolte festning, flere av byens kafeer og spisesteder er med. I tillegg er Busterudparken ramme for et lite oppgjør, og Ella svipper innom butikker som Køhn bokhandel, Rema 1000, Clas Ohlson og flere.

Når kan vi lese Ellas Tilstedeværelse?

– Jeg er i innspurten med å lese korrektur på bokmanuset nå, etter å ha hatt det ute hos flere pilotlesere, deriblant min gode venninne Ida her i Halden. Planen er å levere filen til trykk i juni. Og så er boken klar i oktober.

Ellas tilstedeværelse utgis på eget forlag. Gunn Helene forklarer valget slik:

– Forlagsbransjen i Norge sliter, og jeg er en utålmodig sjel. Derfor startet jeg Delfin forlag. Jeg har flere bøker i hodet, så det kan bli flere utgivelser fra Halden fremover, sier hun lurt.

Her kan du bestille – eller støtte utgivelsen av Gunn Helenes roman.

Kommentarer

kommentarer