Luke Elliot slipper ny plate i Halden

Fredag 8. mai skal den kritikerroste singer- songwriteren Luke Elliot lansere sin nye plate The Big Wind her i Halden, på platesjappa Sjokk Rock ved jernbanestasjonen.

Jeg stikker oppom Kleiva Studio for å ta en prat med Luke Elliot før den store slippdagen. Luke og Freddy Holm er i gang med å spille inn en strømmesession med Luke ved et flygel i Freddy stue. Opptaket skal sendes ut til diverse medieaktører for strømming i juni, og det er noen store navn på lista av mottagere av videoen, blant annet Rolling Stones i Paris. Luke tar seg en liten pause sånn at vi kan ta en prat ved Freddys kjøkkenbord.

En rar tid å være artist i, eller hva?

-Definitivt. Vi har måttet flytte alle våre planlagte slippkonserter og turnéer til høsten, og nå ser det ut som vi må flytte dem videre til våren. Det er utrolig trist. Vi hadde planlagt femten konserter i Norge, fem i Sverige og konserter i både Tyskland og Frankrike. Og så skulle vi til Statene. Men ingen ting er avlyst, det er bare utsatt!

For oss i Halden byr imidlertid Lukes korona-sitasjon på en helt uventa treat. Luke skulle egentlig ha vært i London for å lansere den nye plata si, men siden han ikke får reist noe sted blir det slipp i Halden i stedet. Dermed finner vi Luke Elliot på platesjappa Sjokk Rock i Blokkusgata 5 på fredag, der skal han selge og signere plater. Alt på koronamessig vis selvfølgelig.

-Det er sprøtt at jeg skal være her i Halden på releasedagen, sier Luke, men dette er faktisk et veldig ålreit sted å slippe plata på når jeg ikke kan dra til London. Plata er jo spilt inn her i byen, og jeg kjenner mye folk her. Det er ganske passende.

Fire år har gått siden Luke debuterte med suksessalbumet Dressed for the Occasion. Albumet ble møtt av strålende kritikker fra anmeldere over hele verden.

-Jeg har sett frem til å få ut denne plata nå, forteller Luke. Det har tatt lang tid. Vi har hatt både økonomiske og tekniske utfordringer underveis her, men da vi først kom oss i studio løsna hele greia. Jeg føler at jeg har landa på en sound med denne plata, nå vet jeg hva slags musikk jeg egentlig vil lage.

Her kan du høre Lukes første album, Dressed for the Occasion:

The Big Wind er spilt inn i Halden. Noe er spilt inn i Freddys studio i Busterudkleiva, noe i Athletic Sound.

-Prosessen med denne plata har vært helt annerledes enn med mine tidligere utgivelser. Åtti prosent av musikken ble laga ferdig før det var så mye som en tekststrofe på plass. Etter at musikken var på plass, satte jeg meg ned og skrev tekst som passa til. Det funka utrolig bra, selv om man bokser seg inn i en kreativ prosess som kan være utfordrende til tider. Musikken forteller sin egen historie, det nytter ikke å bare slenge på tilfeldig tekst. Jeg liker denne arbeidsmetoden, tror jeg vil benytte meg av den på fremtidige plater også. Jeg er en prokrastinerer, men dette tvinger frem tekstskrivinga på en effektiv måte.

Det foregår stadig noe ute i Freddy stue, nå høres lett plinkplonking fra et eller annet strengeinstrument. Freddy har begge beina godt planta i dette plateprosjektet, og den svenske komponisten Bebe Risenfors har også vært involvert.

Kommer du i studio med en ferdig sang, eller jobber dere frem låtene sammen?

-Det siste. Når jeg kommer i studio med Freddy og Bebe har jeg en idé, og så begynner vi å jobbe. Sakte men sikkert blir det en låt. Det er forøvrig helt fantastisk å jobbe med Freddy, han er en multiinstrumentalist i verdensklasse. Han har en intuitiv forståelse av musikken, og er en gave til alle musikere som får jobbe med ham.

Legger han mye av seg selv i musikken din?

-Ja, masse. Vi krangler hele tiden, men du må spørre ham om hva han synes om plata, Freddy, kom hit!

Musikken slutter brått ute i stua, og Freddy kommer ruslende.

-Dette blir en veldig bra plate, sier Freddy, kanskje den beste Luke har laga så langt. Det har vært en lang prosess, vi har brukt mye tid på noen av sangene. Singelen All an board tok et helt år å gjøre ferdig for eksempel. Men sluttresultatet har blitt utrolig bra, både låtmessig og produksjonsmessig.

-Plata har blitt veldig bra, istemmer Luke, jeg er vanvittig fornøyd. Reaksjonene på plata så langt har vært veldig gode også, bedre enn vi har forventa.

En av mottagerne for innspillingsseansen i Freddys stue samme dag er som nevnt Rolling Stones i Paris, de har kåra Lukes nye plate til månedens album. Ikke småtteri det.

-Det er kult, sier Luke. Og jeg er veldig glad for at plata ble så bra som den ble. Det har gått fire år siden debutalbumet, og da må man prestere. Når det har gått så lang tid siden forrige plate så har man to valg; enten lager man et bra album, eller så kan man bare gå hjem.

Okei folkens, her er det bare å kjenne sin besøkelsestid. På fredag finner dere sjølveste Luke Elliot på platesjappa Sjokk Rock fra 17 og utover, der vil han selge og signere plater utover kvelden. Der vil du også finne Lise Backstrøm, som slipper sin New Noise-singel Hold on Magnolia samme dag:

Forsidefoto: Jørn Veberg

Kommentarer

kommentarer