New Noise #12

Årets første New Noise-singel er ute! Det er Haldens egne gullstrupe Lise Backstrøm som fyller lydsporet på singel #12 fra det ultralokale labelet.

-Lise Backstrøm er Haldens best bevarte musikkhemmelighet, sier Tom Skjeklesæther på telefonen. Det er mange som er flinke til å spille og synge i Halden, men Lise er i en egen klasse.

Det er hun virkelig. Lise er ikke ofte å se på Haldens scener, men når hun først tar plass bak mikrofonen er det ventetiden verdt.

Det gjenoppståtte plateselskapet New Noise, som hadde sin første aktive periode på åttitallet, tok nylig opp tråden med å presse ny lokal musikk i vinylformat. Planen er å slippe fire singler i året med lokale musikalske skatter fra ulike tidsaldre. Noen dagsaktuelle, noen historiske. Det er 25 lokale musikkentusiaster som står bak labelet i dag, med Tom Skjeklesæther og Freddy Mathisen i front.

Årets første trykksak fra New Noise er altså med Lise Backstrøm. På singelens A-side synger Lise en coverversjon av Jason Molinas Hold on Magnolia.

-Dette er en låt Lise spilte inn for noen år siden, forteller Tom, men den simelthen bare ut på fysisk format. Det er en word class innspilling og versjon av denne låta, vi snakker skyhøyt nivå. Den har ligget ute på strømminga lenge, men den har aldri blitt skikkelig promotert. Jeg tror at hvis denne blir oppdaga av de riktige folka vil den fort være på et filmsoundtrack. Den er spilt inn i Freddy Holms studio, og det er Freddy som har produsert låta, og han spiller også alle instrumentene. Alle pollettene faller ned på denne låta; sangen, stemmen, spillinga og produksjonen. Det en strøken låt. B-siden er også en nydelig låt, den heter Blush.

Hold On Magnolia ble spilt inn av Jason Molina i 2003. Lise ble introdusert for låta først ti år senere.

-Denne låta dukket opp for meg fordi Ed Pettersen var på besøk i byen, forteller Lise. Jeg hørte Freddy og Ed snakke om den amerikanske musikeren Jason Molina. Han døde, bare 39 år gammel og vi hørte på låten hans «Hold On Magnolia» Jeg ble sittende å høre på teksten og tenke på den stakkars fyren, og jeg husker at Freddy mente jeg burde gjøre en egen versjon av låta. Jeg ante ikke hva han hadde i tankene, fordi det vet man aldri helt med ham, men etter at han hørte hvordan jeg hadde lyst til å tolke den, lagde han et forslag. Helt rolig, med en tikkende klokkelyd i bakgrunnen som jeg synes funker som et symbol på at Molina kanskje tenkte at det gjaldt å «bare holde ut litt til, selv om man vet at det tikker mot slutten på livet» Så ble den sånn. Det tikker av gårde og teksten sitter i førersetet.

Hør Lises nydelige versjon av Hold on Magnolia her:

Da Lise hørte at New Noise skulle starte opp igjen i fjor tenkte hun at hun måtte få seg en platespiller.

-Å gi ut lokal musikk på vinyl-singler er så tøft, sier hun. Jeg håper alle følger med New Noise fremover, den jobben gutta gjør med dette plateselskapet er fantastisk kult.

I mars fikk Lise en telefon fra Tom S, med spørsmål om hun ville bruke to av låtene sine til den neste utgivelsen.

-Jeg ble 100% glad, forteller Lise. Det er en stor ære, det er ikke noe annet å si om det. Dette blir den femte i rekken av singler, skiva mi ble gul – og jeg elsker gult – og det har vært så gøy å få være med på. Tom er så proff og nå kan jeg ikke annet enn å håpe på at abonnentene ikke hater låtene mine. A-siden er Hold On Magnolia og på B-siden vil det bli litt mer fart og kjør med en egenkomponert låt som heter Blush.

Tidligere New Noise-singelslipp har blitt markert enten med konserter eller med prat/avspilling-session på Reis. Men akk, hvem vet når vi får muligheten til å gå på en sånn happening igjen?

-Det hadde vært kult å få spille låtene på Siste Reis en kveld når viruset er jaget ut av landet, sier Lise, men det er ingen konkrete planer om dette.

Det tar kanskje en stund før vi får høre Lise synge denne låta live, men den som møter opp på platesjappa Sjokk Rock fredag 8. mai får i hvert fall muligheten til å kjøpe singelen! Der står nemlig New Noise og Lise fra klokka 17 og utover for å selge – og signere singler. Dit kommer også Luke Elliot for å selge sin nye plate. Mer om det til uka!

Foto av Lise på hovedbilde og cover: Veronica van Groningen.

Kommentarer

kommentarer