Pengedrysseren

Styreleder i Sparebank1stiftelsen Kjell Hagen må ha Haldens beste jobb. Sammen med styret i stiftelsen får han lov til å drysse millioner av kroner på mange fine prosjekter, foreninger og arrangementer i byen vår. 

Hvis du har vært på en premiere en gang i teateret, eller i kultursalen, eller på en snorklipping av et eller annet slag – da har du sikkert sett ham. Kjell Hagen sitter ofte på første rad, men han stikker seg sjelden frem. Kjell har aldri hovedrollen, men han er en muliggjører! Gjennom Sparebank1stiftelsen får Kjell og styret hans dele ut millioner som muliggjør veldig mye fint her i Halden.

Fra kontoret sitt på Wiels plass har Kjell Hagen panoramautsikt mot byen og festningen. Der sitter han og ser ut over byen han drysser penger på. Der ute skal det arrangeres fotballturneringer, konserter og teateroppsetninger, parker skal oppgraderes og jubileum skal feires, bøker skal skrives og korpsuniformer kjøpes inn.

Tistedalsmusikken har fått drahjelp av Sparebank1stiftelsen. Foto: Nina Røsnæs.

– Det er ganske mange ting som ikke hadde blitt realisert hvis det ikke hadde vært for Sparebankstiftelsen, sier Kjell. Det høres kanskje litt brautende ut, men det er jo sant. Vi er heldige her i byen som har denne stiftelsen, og jeg føler meg heldig som får lov til å være med å bidra til det som skjer i byen

Sparebank1stiftelsen forklart

Hva er egentlig Sparebankstiftelsen, og hvor får de pengene sine fra? Det startet 1. 11. 2011. Da ble Halden Sparebank en del av Sparebank 1 Østfold Akershus.

– Halden sparebank hadde gjennom 175 års drift lagt seg opp en betydelig kapital, forteller Kjell, og de ville ikke at kapitalen skulle forsvinne ut av distriktet. Derfor opprettet de en stiftelse, som fikk kapitalen. Stiftelsen brukte kapitalen som eierandel i den nye banken, sånn at vi fikk egenkapitalbevis der. Vi eier nå cirka 25 prosent av den banken. Hvert år får vi utbytte, akkurat som alle andre egenkapital-beviseiere. Dette utbyttet skal vi fordele ut i distriktet. Når banken går godt, får vi mer penger å dele ut.

Sparebank1stiftelsen støtter Ladies Tour of Norway. Foto: Kenneth Asbjørnsen.

Det er altså en sammenheng mellom bankens drift og størrelsen på Sparebankstiftelsens pengesekk, men stiftelsen og banken er to helt adskilte enheter. Styret i stiftelsen bestemmer helt og holdent hvordan de disponerer utbyttet.

– Målsettingen vår er å bidra til kreativitet, positivitet og vekst i lokalområdet vårt, forteller Kjell. Og da snakker vi om hele området, for noe av støtten går faktisk til Sarpsborg. Sparebanken hadde i sin tid et avdelingskontor der. Men i all hovedsak går støtten til Halden.

Hvor mye fordeler dere i løpet av et år?

– I år har vi et budsjett på 20 millioner, opp gjennom årene har budsjettet ligget på et sted mellom 15 og 20 millioner. Vi runder nå snart 100 millioner i utdelte midler, etter ti år. Det er mye penger.

Sparebank1stiftelsen gjorde sitt for å hjelpe musikalen «Den hvite Dame». På bildet ser du Kjell Hagen med de fire produsentene Simen Glopp, Tomas Glans, Hanne Hagerup og Tom Willy Prangerød.

Haldens rike foreningsliv

Gaveområdene Sparebankstiftelsen skal dele ut penger til er kunst og kultur, idretts- og friluftsliv, foreninger og lag med bred støtte ut mot allmennheten, og stedsutvikling.

– Vi ser at kaka blir ganske jevnt fordelt. Vi har fått til en bredde i utdelingen, og det er vi glade for.

Pengene Kjell og styret skal fordele går til alt fra konserter og fotballturneringer til lekeapparater i parken og historieseminar på festningen. Byens mange foreninger får også sitt.

Fredrikshaldfest i 2018. 300-årsmarkeringen av Karl XIIs død ble sponset av Sparebank1stiftelsen. Foto: Nina Røsnæs.

– Det er et finmasket nett med foreninger i denne byen, det er mellom 100 og 150 foreninger i dette distriktet! Det er et mangfold så du nesten ikke vil tro det. Mange av dem er svært virksomme, og fanger opp mange mennesker som holder seg i aktivitet gjennom dette. I styret snakker vi mye om ensomhet, og at det er viktig å ha noe å engasjere seg i. Det er viktig for styret at vi skal fortsette å ha et rikt tilbud i denne byen, derfor gir vi en del støtte til de ulike foreningene for å opprettholde dette tilbudet.

Fredrikshald Kystlag er en av byens foreninger som har fått støtte av Sparebank1stiftelsen. I 2015 fikk foreningen støtte til museum i Søndre sjøbod. Her er kystlaget i ferd med å sjøsette vadeka Petra i september i år. Foto: Ellen Midtfjeld.

Søknadene og millionene

I år skal de altså fordele tjue millioner kroner på ulike prosjekter i Halden. Men hvordan bestemmer man hvilke prosjekter som skal få et lite eller stort pengedryss?

Det er Kjell som får alle mailene. Innboksen hans fylles av drømmer på vent, prosjekter som trenger et lite økonomisk spark for å bli en realitet. Bak mailene i innboksen ligger det også arbeid. Noen har sittet, kanskje i timevis, og formulert en søknad som best de kan i håp om å få realisert en drøm de har. Den første sorteringen er det Kjell som gjør. Små prosjekter og summer kan han godkjenne selv, men de store søknadene med de store summene skal drøftes i styret.

– Alt over femti tusen skal tas opp i styret. Vi møtes annenhver måned, og da har jeg sendt ut noen søknader til resten av styret som vi skal vurdere sammen.

Hageanlegget på Rød Herregård fikk 100 000 i støtte til videreutvikling fra Sparebank1stiftelsen i 2019. Foto: Ellen Midtfjeld.

I styremøtene vurderes søknadenes regnskap og budsjetter og finansieringsplaner.

– Vi får søknader av alle slag. Fra de unge uerfarne førstegangssøkerne til de som har søkt om støtte i flere omganger.

Som Juleselskapet?

– Juleselskapet er et godt eksempel. De har jeg fulgt siden starten, helt siden de søkte om støtte i Halden Sparebank. Det er jo ekstra moro. Det som preger søknadsmassen er at det er folk bak som mener godt. Folk som ønsker å ta tak i ting, og sette i gang fine prosjekter i byen vår.

I fjor satte Juleselskapet opp musikalen Peter Pan. Sparebank1stiftelsen har støttet Juleselskapet siden 2011, de tjue foregående årene har teaterensemblet fått støtte fra Halden Sparebank. Foto: Ellen Midtfjeld.

Det verdifulle styret

Foruten Kjell Hagen sitter det fire andre i Sparebankstiftelsens styre.

– Styret består av folk med ulik fagkunnskap, og bakgrunn. De er alle veldig verdifulle på hver sin måte. Siden vi har så ulike bakgrunner kan vi lettere tolke finansieringsplaner og regnskap på riktig måte.

Blir det mange diskusjoner?

– Ja, vi diskuterer gjerne på hvert styremøte! Men etter enhver meningsutveksling finner vi frem til en fornuftig løsning.

Sparebank1stiftelsen er med og støtter Opera Østfolds oppsetninger på festningen. Her har Hanne Bærkas-Buer vært på premieren til Il Trovatore i juni 2019.

Ildsjelene

Styret i Sparebankstiften heier på de mange ildsjelene i byen. Kjell synes det er mange av dem her i Halden, og engasjementet deres imponerer ham.

– Det er veldig mange som jobber frivillig i denne byen, i hele distriktet. Det er mange som har et engasjement ut over det normale. Det er mange fine ideer og masse pågangsmot der ute, men ofte er det ikke penger. Da kan vi være den faktoren som gir penger sånn at de får satt i gang med prosjektene sine. Men det er jo ildsjelene som er selve drivkraften bak det hele.

Sparebankstiftelsen har noen temaer de brenner litt ekstra for.

– Integrering er også viktig for oss. Vi ønsker å bidra til å jevne ut ulikhetene, og dette gjelder også fattigdomsproblematikken som vi dessverre har her i byen. På dette området jobbes det mye i Halden, det er positivt. Det gjøres mye arbeid for å jevne ut forskjellene her i byen, og det vil vi gjerne bidra til.

Fargespill Østfold 2019. Fargespill er en kulturfest av dimensjoner, og integrering på sitt beste. Både organisasjonen og forestillingen har fått støtte fra Sparebank1stiftelsen. Foto: Ellen Midtfjeld.

Kultur koster

Ikke mange har en så god innsikt i kulissene til byens mange prosjekter som Kjell. Han vet hvor mye arbeid og innsats som ligger bak når noe skal arrangeres, og hvor mange som er involvert.

– Det slår meg ofte når jeg sitter på en premiere på et teaterstykke eller på en konsert. Jeg vet jo at det koster både tid og penger.

Publikum ser ofte bare sluttresultatet: Forestillingen, konserten. Parken. Fotballcupen. Men mange har stått på for å muliggjøre prosjektet før vi får se resultatet.

– Jeg skulle ønske at den jevne haldenser kunne fått sett litt bak kulissene noen ganger, for å se hvor mye arbeid som ligger bak. Hvor mange mennesker som er i sving. Utrolig mye tid går med, jeg blir veldig imponert. Det er lyd, lys, scenearbeidere, regissører, kostymer som skal sys. Og ting koster hvis man skal ha litt kvalitet. Dette reflekteres egentlig ikke i billettprisen. Vi har kanskje lett for å ta ting litt for gitt.

Inger Ånnerud får en blomst av Kjell når hun går av som scenemester på Fredrikshalds Teater i desember i fjor. Foto: Johannes Granseth.

Premierene

Få har sett så mange premierer på teaterstykker og konserter i Halden som Kjell.

– Jeg prøver å være på plass på premierer og innvielser når vi har innvilget søknader. Jeg ønsker å vise at når vi gir støtte så er det ikke bare for å hive ut hundre tusen hit og dit, jeg vil jo vise ansiktet for å vise at vi som stiftelse bryr oss.

Ofte er det mange følelser på premierene, mange har jobbet på spreng for å få en forestilling på beina eller et prosjekt opp og gå. I talene blir det ofte både tårer og takknemlighet.

Er det mye takknemlighet rettet mot deg?

– Ja, det blir jo litt av det. De setter så stor pris på pengene de har fått, det er rørende å se all den takknemligheten. Jeg er en lettrørt mann, det er ikke til å komme unna. Men jeg må få presisere at jeg ikke er alene om dette altså. Styret er med hele veien. Men noen må jo ta oppgaven med å være spydspissen ute, og den oppgaven har falt på meg. Det er en takknemlig oppgave.

Det blir for mye for Marcus Hannestad når publikum reiser seg i jubel etter premieren på «Jeppe på Berget» i Fredrikshalds Teater mars 2018. Sparebankstiftelsen bidro til at teateroppsetningen ble en realitet. Foto: Ellen Midtfjeld.

Du er lettrørt altså? Hvordan går det på alle disse premierene da?

– He he, det går dårlig det. Men jeg har blitt såpass voksen nå at jeg bryr meg ikke om det. Det er ektefølt, og det er vel fint?

Hvor mange snorer har du klippet?

– Noen har det jo blitt. Men ordføreren leder nok der!

Noen snorer har Kjell allikevel klippet. Her klipper Kjell snoren til Ungdomssamfundet under åpningen i november 2017. Foto: Ellen Midtfjeld.
Kjell er ofte på plass når noe stiftelsen har støttet går av stabelen. Den kulturelle skolesekken og Østfoldmuseene arrangerte «Jul på Rød» for ungdomsskoleelever i Halden tre år på rad. Her er Kjell med på Kristin Søhoels omvisning på Rød Herregård i forkant av juleselskapet. Foto: Ellen Midtfjeld.
Etter omvisning var elevene med på juleselskap på Rød. Her ser dere Elisabeth Stenvard og Marcus Hannestad spille ekteparet Tank i herregårdens ballsal. Hvis du ser bak husfruas kjole kan du såvidt skimte Kjell. Det er sånn vi er mest vant til å se ham, litt i bakgrunnen og uten å stikke seg nevneverdig frem. Foto: Ellen Midtfjeld.

Morsom reise

Kjell har sittet som styreleder i Sparebankstiftelsen siden den ble opprettet i november 2011. I november 2021 fyller altså Sparebankstiftelsen 10 år. Stiftelsen har gjort unna noe av jubileumsfeiringen på forskudd.

– Vi vedtok tidligere i år at vi skulle gi 6 millioner til etablering av bymuseet i Fayegården. Det blir nok ikke ferdig til jubileet neste år, men de er i gang. Det er vår jubileumsgave til byen.

Etter å ha delt ut penger til diverse prosjekter i snart ti år sitter Kjell igjen med stort sett bare gode minner.

–I løpet av de ti årene jeg har sittet som styreleder har jeg ikke mottatt ett eneste negativ tilbakemelding.

Kjell kan føle takknemlighet selv, over at han får lov til å være med på å bidra. Når han sitter på en premiere, eller går på kunstgresset på Strupe, eller passerer lekeplassen i Busterudparken der barna henger i lekeapparatene kjenner han gleden over å få være med å bidra.

Forrige helg kunne Kjell meddele Uddaspillet om at de hadde fått svimlende 1 million i støtte! I juni neste år blir det Uddaspill i Vadet i Tistedal. Spillet er basert på Frithjof E. Byes romantrilogi om Alv Udda. På bildet ved siden av Kjell sees en av Byes etterkommere, og en av initiativtagerne til Uddaspillet, Ola Narten Svendsen.

Kjenner du hele Halden?

Kjell slår opp latterdøra.

–Ikke ved navn. Men jeg kjenner unektelig veldig mange i byen. Jeg har jo jobbet med dette i mange år og treffer mange, og jeg er også veldig glad i å treffe mennesker og prate med dem.

Har du en fin jobb?

– Ja. Det er en utrolig givende jobb, og det er mye glede. Det har vært en helt utrolig morsom reise å få være med på.

Fredrikstencup; et av Sparebankstiftelsen støtteprosjekter.

Kommentarer

kommentarer