-På tide å slå ned noen absolutte stolper

Det siste året har vi sett politiske ledere som lyver, og som misbruker sin posisjon. Vi har sett politikere som sender pornografisk materiale til barn, og som deretter prøver å sjekke opp mindreårige. Vi ser politiske ledere presentere åpenlyse løgner i TV ruta, mens vi alle blir mer blaserte og lurer på hva som skjedde med demokratiet vårt.  

Ingen er feilfrie. Vi har alle gjort ting vi angrer på, eller ting vi ikke er like stolte av – men nå er det likevel på tide å slå ned noen absolutte stolper.

Stolpe nummer en.

Voksne maktpersoner skal ikke flørte med, utnytte eller ligge med barn. Det hjelper ikke å gjemme seg bak at hun / han var jo tross alt var 16 eller 17. Det er ikke greit at voksne maktpersoner opptrer på denne måten.

Stolpe nummer to.

Partiets ungdomsorganisasjon er et politisk verksted for unge mennesker, ikke en sjekkearena for etablerte partipamper.

Stolpe nummer tre.

De som styrer landet, skal ikke lyve til oss. Vi har ikke krav på å få vite absolutt alt om våre politiske ledere, hva de har gjort – eller hva de har tenkt. Men, når de velger å snakke – da må de snakke sant.

Stolpe nummer fire.

Alle gjør feil, alle har gjort ting vi angrer. Er du tatt med buksene på knærne, ikke bruk unnskyldningene eller de spissfindige formuleringene som armeen av kommunikasjonsfolk tilbyr deg. Si det som det er. Jeg dreit meg ut, det beklager jeg. Det skal ikke gjenta seg, og jeg er klar for å ta konsekvensene av mine handlinger.

Å være folkevalgt er et privilegium. La oss være enig om at dette privilegiet ikke skal brukes til egen vinning, eller forlystelse.

Kjønnsdriften og manglende vurderingsevne ved høyt inntak av alkohol er jevnt fordelt langs den politiske aksen. Men det tegner seg likevel et bilde av to typer politiske ledere når vi ser hvordan denne krisen møtes, og håndteres.

Vi ser ledere som står i stormen, som lytter, tar ansvar – og utøver lederskap. Men vi ser også ledere som gjemmer seg, glemmer – og håper det går over. Det siste er ikke lederskap.

Det har åpenbart vært en ukultur i deler av norsk politikk, slik kan vi ikke ha det. Min oppfordring til deg som velger er derfor å følge med på hva partiene og de politiske lederne nå gjør for å rydde opp i ukulturen.

Arve Sigmundstad

Gruppeleder

Halden Arbeiderparti

Kommentarer

kommentarer