Ny utstilling i Tungegården

Kvartetten visningsrom fortsetter med å stille ut samtidskunst i fire av Tungegården/Fargespills vinduer i gågata.

Kunstnerne som er invitert er profesjonelle, og bor i – eller har tilknytning til Østfold. Ved å bruke vinduene når vi ut til mange, også de som sjelden eller aldri går på et galleri. Vi ønsker også å skape en spennende visuell opplevelse i byen vår.

Utstillingsrommene er i fire av de store vinduene som vender ut mot bybrua og krysset mellom Svenskegata og Storgata, på den lille trekantede plassen med bysten av Peder Kolbjørnsen. Utstillingene skal oppleves fra gateplan.

Lørdag 12. september blir det ny utstilling! Denne gangen med kunstner Gerd W. Matre. Utstillingstittel er «Samspill»

Denne månedens kunstner er Gerd Matre. Hun bor på gården Børstad utenfor Sapsborg, hvor hun og mannen driver økologisk med storfe og sau. Arbeidene hennes er en refleksjon over det gjensidige nytteforholdet som har pågått i tusenvis av år mellom mennesker og dyr. Installasjonen i vinduene er laget av greiner og kvister som er blitt beitet på av sau. Spor av sauenes tenner kan sees på stammene der barken er gnagd av, og som igjen danner en særegen overflate – som et ornament eller mønster. Installasjonen kan også sees på som en fortelling; trærnes vei fra rydding av jordekanter til sauenes innhegning for å bidra med å drøye maten i vårknipa. Den buede formen som kan leses i de fire vinduene er også en påminnelse om den varsomme helheten som finnes i naturen, – og om sammenhengene som er der selv om vi ikke kan se dem.

Gerd W Matre om utstillingen Samspill:

Samspill er en stedsspesifikk installasjon laget av grener og kvister som har blitt beitet på av sau. Spor av suenes tenner kan sees på stammene der barken er gnagd av og danner en særegen overflate, som et ornament eller mønster.

Siden 2002 har jeg bodd på Børstad gård i Sarpsborg, der min mann og jeg driver en økologisk gård med storfe og sau. Det tette samspillet mellom mennesker, natur og dyr har i disse årene vært sterkt til stede i produksjonen av mine verk.

Når man rydder jordekanter og tynner skog kan man dra småtrær inn på sauenes beite. Avhengig av treslag og årstid vil de forsyne seg med det de liker best.

Arbeidene er en refleksjon over det gjensidige nytteforholdet som har pågått i tusenvis av år mellom mennesker og husdyr. Det er grunnlaget for vår fastboenhet og kulturutvikling.

Tegningen i vinduene er en lek med vårt behov for å skape orden og temme omgivelsene. Vindusinstallasjonen kan også leses som en tekst som forteller en historie om trærnes vei fra rydding av jordekanter til sauenes innhegning for å bidra til å drøye maten i vårknipa.

Den buede formen som kan leses gjennom de fire vinduene er en påminnelse om den varsomme helheten som finnes i naturen, og sammenhengene som er der selv om vi ikke kan se dem.

Utstillingsåpning  er lørdag 12.09.20 kl 13.00

Utstillingen kan sees fram til 08.10.20

Velkommen til Kvartetten Visningsrom, med god avstand og medbrakt ansvar.

Kvartetten består av fire profesjonelle kunstnere fra Halden: Maja Sjøstrøm, som også er initiativtager, Trond Arne Vangen (Spinneriet), Øivind Koppang Eriksen og Elise Jarem.

Kommentarer

kommentarer