Fredag kveld gjestet Odd Nordstoga Brygga Kultursal. Det var ikke et ledig sete noe sted, og publikum tok ham varmt imot fra første strofe. Sangen ”Sofaen du satt i” var starten på en to timers berg-og dalbane med historier og musikkopplevelser.
Odd Nordstoga ga for noen uker siden ut platen ”Dette landet”. Den har fått gode kritikker, akkurat som de fleste andre plater han tidligere har utgitt. Han har tidligere uttalt til kandusi.no at han på konsertene spiller en god miks av nye og gamle låter, og det var ingen tvil om at publikum var klare for begge deler.
Nordstoga har en fantastisk evne til å fortelle historier som knytter publikum litt nærmere sangene hans, og det viste han allerede før den tredje sangen.
Da kom det en lang historie om at noen syns det er stas å kjøre til Oslo.
– Men det kan være enda mer stas å kjøre for eksempel til Haugesund. For da må du kjøre mot Drammen og deretter inn på E134. Og det er en fin vei. I alle fall et stykke. For etter hvert blir det så trangt at du kan bli deprimert. Men så dukker skiltet til Vinje kommune opp, forteller Odd og ler. Hele salen ler med han når han fortsetter å fortelle om hjemstedet sitt, og ender opp med at linken til dette er at låta er skrevet av Stein Versto som også er fra Vinje.
Låta heter ”Kom heim” og synges på en så inderlig og kjær måte som få andre enn Nordstoga klarer.
De neste sangene kom på rad og rekke, som ”Bestevenn” og «Hemmeleghet». Så introduserte Nordstoga publikum for en ny fase i konserten; knekkebrødfasen.
– Det er nå vi presenterer sunt og oppbyggende stoff, sa han og begynte på en lang forklaring om at han trodde han hadde fått en forespørsel fra NRK om å skrive en sang til grunnlovsjubileet.
– Men det var visst ingen forespørsel. Og jeg var allerede så klar for å skrive en sang så da ble det en sang allikevel.
Han fortalte om morens forhold til indianere, og indianeres forhold til naturen og hvordan dette helt logisk henger sammen med hans eget forhold til Norge. Resultatet ble tittelsporet ”Dette landet”. Publikum gynget med til en låt som på mange måter er typisk Nordstoga i god folkemusikkstil.
Halvveis ut i konserten skjedde det noe magisk i salen. Første tonen av en av Nordstogas gamle klassikere, ”Frøken Franzen”, gjorde at publikum brøt ut i spontan applaus. Det var åpenbart et kjært gjenhør for mange. Deretter kom det flere publikumsfavoritter på rad og rekke. ”Heim te mor”, ”Oppå himmelen” og «Kveldssong for deg og meg». Det var absolutt allsang-tendenser i salen og i ”Oppå himmelen” inviterte Nordstoga alle til å være med i koret.
– Det er fire ting vi skal huske på her nå, sier han og snakker om hvordan Allsang på festningen fungerer for at det skal bli Allsang og engasjement. Han forklarte publikum at det er fire stikkord de må huske på.
– Festning, karismatisk, Moholt og frelst.
Konserten avsluttet (egentlig ikke) med Texas, og Texas ble det.
Det kokte i salen, eimen av bygdefest lå tungt. Publikum avsluttet med stående applaus og trampeklapp, som naturlig nok lokket Nordstoga og hans band ut på scenen igjen. De bød på tre sanger til, deriblant hans egne favoritt fra den nye plata, Diesel og bensin.
Det er ingen tvil om at haldenserne er begeistret for Nordstoga. I salen var det folk fra tidlig tenårene og enda litt yngre til godt opp over pensjonsalder. Felles for alle var at de hadde et stort smil når de gikk ut av salen.
Kandusi.no trakk to vinnere av konsertbilletter til denne konserten og de var veldig glade for at de hadde vunnet.
– Det var fantastisk bra, en helt ny opplevelse, fortalte Linn Helen Nygård Aadahl og Arthur Butt.
Andre som var strålende fornøyde med kveldens konsert fra familien Golden fra Enningdalen. De hadde tatt turen til kultursalen og oppsummerte det med at det hadde vært en fin konsert.
Wenche Erichsen hadde med seg barnebarnet sitt, Luna, på 8 år.
– Det var kjempebra! Hele pakka var bra. Det er vel dette vi kan kalle hel ved, sa Erichsen. Luna har begynt å spille fele og fulgte nøye med på hva han med fela på scenen også gjorde.
– Kanskje jeg en dag blir like god.
Det var mange i salen som var på konsert med Nordstoga for første gang. Det er naturlig nok lett å tro at det blir mye folkemusikk siden det er det han tidligere har frontet bredt, så mange var nok overrasket. En av de som var begeistret er Malin Moe og Sigbjørn Tinjar.
– Jeg har bare hørt litt på Nordstoga før og er kjempeoverrasket over hvor bra det var. Han er jo mye mer enn bare en spellemann, sa Moe. Sigbjørn har hørt noe mer på Nordstoga før og visste på den måten hva han gikk til.
– Han byr på et rikt spekter av musikalske opplevelser, det var en veldig flott konsert.
Kommentarer