Mysteriet Myrna Vep er i kjømda

Kulisser og kostymer til grøsserfarsen Mysteriet Myrna Vep har ankommet Halden by! Om snaue to måneder er det premiere i Fredrikshalds Teater.

Jeg finner en lattermild gjeng i en sittegruppe inne under Konservativens lave tak mandag kveld, det leses høyt fra manus, og produksjonsgruppa rundt teateroppsetningen av Mysteriet Myrna Vep er i farsemodus. Johnny Nilsen og Ketil Ravneng sitter med hvert sitt manus foran seg, begge skal gestalte fire roller hver i stykket. Det er nemlig hele greia med den grøssete dørfarsen Myrna Vep – det er et kakofoni av roller og replikker og sceneskifter, og alt skal gjennomføres med kun to skuespillere på scenen.

Latter på leseprøve. Lydassistent Magnar Østby, skuespiller Johnny Nilsen, pr-ansvarlig Halvor Nome, skuespiller Ketil Ravneng og regissør Ole Christian Øen.

Mysteriet Myrna Vep er et skuespill i tre akter av Charles Ludlam. Handlingen er satt til ærverdige Mandacrest gods, som ligger ute på de øde og tåkete engelske heder. Der bor Lord Edgar Hillcrest med sin hustru Lady Enid, samt tjenestepiken Jane og vaktmester Nicodemus. Men Mandacrest har en dyster fortid. Lord Egars forrige hustru forsvant nemlig sporløst for noen år siden…

Johnny og Ketil. Eller Lord Edgar og Lady Enid. Eller tjenestepiken Jane, og småskumle Nicodemus. Eller noen andre. Bare de holder styr på det sjøl, så skal nok vi klare å henge med. Eller ikke. Moro blir det lell.

Johnny leser sine Lord Edgar-replikker med svulstig og rojal røst, og Ketil svarer som en høyst tilkneppet overklasse-lady. Plutselig bytter Ketil rolle, fra den forfinede Lady Enid til den mumlende Ringeren-i-Notre-Dame-lignende tjeneren Nicodemus.

– Du har åtte sekunder på det skiftet der, bryter regissør Ole Christian inn.

Kostymør Mariette Mellegård sitter med en bekymra nyve mellom øya. Det er hun som skal sørge for sceneskiftene der Ketil skal forvandles fra en kjolekledd adelskvinne til en pukkelrygget tjener med rufsete kappe på få sekunder. Kostymøren har en avgjørende rolle i dette teaterstykket! Og apropos kostymer;  Kostymene har  endelig ankommet Halden, sammen med en mengde interessante kulisser og rekvisitter er de samlet nede i kulisselagerets kjeller.

Vi vandrer ned i samlet flokk for å inspisere:

Kostymør Mariette finner Lady Enids sjokkrosa silkekjole.

I kulisselageret finner vi dyrehoder, hodeskaller, parykker, monsterhender, en peis (!), hvitløksranke, diverse utstyr til bevertning, og en lang rad med kjoler og diverse andre gevanter hengende på en garderobestang.

Peisen på Mandacrest gods, importert fra Sverige. Uhumsketen inni er av lokal art.
Et beist på en benk.
Diverse monstertilhehør.

Ketil og Johnny prøver kostymer, hatter og parykker – og med det samme de har fått klærne på, faller de umiddelbart inn i sine roller.

Nicodemus og Lord Edgar.

Så er det på tide å prøve kjoler!

Kostymør Mariette er allerede i sving.
Tjenestepiken Jane og Lady Enid.

Mysteriet Myrna Vep med Ketil og Johnny i front ligger an til å bli en hysterisk affære. Men det skal ikke bare være morsomt, det skal faktisk være ganske skummelt også! Har du strøm på pacemakeren? Dette er ikke for folk med svakt hjerte. Her skal det skremmes, både før, under og etter forestilling.

– Vi må jo sørge for at vi har masse –PIIIIP– i pausen, sier regissøren, og dessuten skal vi jo ha –PIIIIIIP— på –PIIIIP–, og dessuten —PIIIP– i –PIIIIP—-.

Beklager sensuren. Men av rene og skjære underholdningshensyn er mye av dette er naturligvis strengt hemmelighetsbelagt. La oss nøye oss med å si: kom hvis du tør!

Kom hvis du tør. Men ta med en hvitløksranke, for sikkerhets skyld. Denne er nemlig laget av plast, og vil neppe holde blodtørstige vampyrer på avstand.

Mysteriet Myrna Vep har premiere i Fredrikshalds Teater torsdag 14. oktober!

Billetter kommer snarlig for salg på Ticketmaster. Følg med på Haldencompagniets Facebookside!

Bak, fra venstre: Halvor Nome, Johnny Nilsen, produsent Catharina Heide Amundsen. Foran, fra venstre: Ketil Ravneng, Mariette Mellegård og Ole Christian Øen.

Har du aldri hørt om Mysteriet Myrna Vep før? Ta en kikk på denne traileren fra den gang Anders Hatlo og Johannes Joner satte opp Myrna Vep på Centralteateret. Da kommer du i riktig stemning:

 

Kommentarer

kommentarer