Sommerskolesommeren!

Sommeren 2021 ble den store sommerskolesommeren i Halden! I løpet av sommeren har nær på tusen Haldenbarn fått ride, danse, spille teater, synge, strikke, drive med idrett, passe dyr og mye mye annet gjennom kommunens sommerskole. Helt gratis.

Det er siste sommerskoledag, og jeg blir med sommerskoleansvarlig Eva Denis på en liten rundtur der vi besøker ulike aktiviteter kommunens sommerskole har hatt å by på. Første stopp er Kamperhaug gård.

– Dette er jo verdens fineste jobb, sier Eva når vi klyver ut av kommunens elbil på Kamperhaugs store tun.

Eva har blomster i en bøtte i baksetet, hun er rundt og besøker alle sommerskolens samarbeidspartnere for å takke dem for godt samarbeid. Det er Eva som har sydd sammen sommerskoletimeplanen, og organisert det hele. Eva er sommerskolenavet.

Har det gått bra?

– Det har gått fantastisk bra, svarer Eva mens hun henter frem en flott blomsterbukett til Kamperhaug gård fra baksetet. Det har virkelig gått over all forventning!

Sommerskolen 2021 har gått over all forventning. Her koser Elise Lexerød og Sofie Rypestøl Meyer med Kamperhaugs kosehund: Chukka!

Tre hyggelige ungdommer kommer oss i møte. Dette er noen av de ungdommene som har vært så heldige å få sommerjobb gjennom kommunens sommerskoleprogram. Det er nemlig litt av sommerskolepakka: At lokale ungdommer skal få jobbe på de ulike sommerskolestedene.

Snart fylles tunet av forventningsfulle barn. De gleder seg til en ny sommerskoledag på Kamperhaug gård.

 

 

Er det gøy her, spør jeg en gjeng unger som har klatra opp på et piknikkbord på tunet.

– Jaa, svarer de i kor.

Jeg blir med dem bort til hestehagen for å se på hestene. På vei ned til innhegningen skravler barna ivrig om alt de har opplevd på Kamperhaug den uka. Om hundene på gården, om hestene og alle rideturene. Og grisene. Om hvor gøy det er.

Elise elsker å ri på hest!

Ellen Ødegaard fra Inn på tunet er også på Kamperhaug. Inn på tunet er et alternativt undervisningsopplegg for barn og unge som faller utenfor skolen. Gjennom Inn på tunet tar Kamperhaug gård i mot barn som får en alternativ læringsarena på gården. Sjefen Thor Grønnerød er også på plass, han har hatt henda fulle med sommerskoleopplegg for kommunen denne sommeren.

Eva og jeg skal besøke flere steder denne siste sommerskoledagen, så vi må videre. Vi vinker til barna, som straks skal ta fatt på sin siste Kamperhaugdag denne uka. Eva kjører oss inn til byen, til Halden kampsportsenter i Jernbanegata. Vi går inn hoveddøra, det er helt tyst der inne. En lang rad med oppstilte sko er det eneste vitnet om at det er folk på huset. Vi går opp i andre etasje, og der finner vi tjue barn på mattene. Instruktør Gzim Nikaj går rundt og instruerer. Her har barna lært om selvforsvar, spark, styrketeteknikker, tøying og mye mer.

 

 

Respekt er viktig på Halden Kampsportsenter.

– Vi driller mye på respekt her denne sommerskoleuka. Det skal være orden i sko og klær, og vi skal ha respekt for hverandre. Og det skal ikke være masse støy i rommet, vi skal jobbe under rolige forhold.

Det er virkelig rolig i rommet, til tross for at det er tjue unger i gang på mattene. Vi får en liten smakebit på det de har lært. Ivrige unger hopper og sparker og demonstrerer.

Saif (12) er god på Tornadospark!

– Tornadosparket er et av de vanskeligste sparkene vi har, forteller Gzim, og disse ungene lærte det på noen timer. De er kjempeflinke.

– Det er så gøy her, forteller Saif, jeg har vært her begge ukene! Det er kjempegøy å lære selvforsvar, og noen ganger hvis vi er flinke, så får vi en bonus.

Hva er bonusen da?

– Kanonball for eksempel. Alle her elsker kanonball!

Neste sommerskolestopp er Halden danseskoles Dansecamp på Risum. Etter litt vandring i gangene, finner vi glade dansebarn i skolens blackbox i kjelleren. Her har det vært Dansecamp hele uka, over 70 barn har deltatt! Nå øves det til forestilling. Halden danseskole tok ingen koronasjanser under planleggingen, og satset på digital fremvisning etter endt dansecamp. Men før livestrømming må alt sitte. Utganger og innganger og rekkefølger. Sommerskolesjef Sara Stang Møller er glad for samarbeidet med Eva og kommunen.

Sara Stang Møller og Eva Denis.

– Vi har jo hatt Dansecamp i fire år her på Halden Danseskole, men i år kjøpte kommunen ut to uker til sommerskolen sin. Så i år har det vært gratis å delta. Det har vært to kjempefine uker med masse dansing!

Jeg rekker å snakke litt med noen dansebarn før de skal inn i salen og terpe på dansen sin for siste gang før den strømmes live ut til foreldrene.

Har det vært gøy her denne uka?

– Veldig!

Cassandra, Fiona og Melody.

– Vi har vært med på begge ukene, forteller Fiona. Vi har faktisk vært på alle Dansecampene, helt siden danseskolen startet med dem i 2018.

– Vi har fire forskjellige timer hver dag, forteller Cassandra; en med hiphop, en med jazz og en med moderne dans. Og så er det én overraskelsestime hver dag, med gjestepedagog. Der har vi hatt step, ballett og mye mer. Det har vært kjempegøy.

Inne i blackboxen er pedagog Marie i full gang med å instruere en dansegruppe.

– Ingen elefantføtter, roper hun når barna løper over gulvet før de starter dansen sin.

Ingen elefanter takk!

 

 

Vi forlater dansebarna i den mørke blackboxen, og kjører videre til Veslefrikks lokaler på festningen. Der er det tacolunsj! Ylva, Martin og Aurora står og serverer barna lefser, mais, saus og kjøttdeig og mye annet digg. I dag, på siste sommerskoledag, skal barna få se reklamefilmen de har brukt uka på å lage. Veslefrikk har hatt totalt fire uker med sommerskole i sommer.

Ylva Berger Nyborg serverer taco til sommerskolebarna.

– Vi har hatt sommerteaterskole den første og tredje uka, forteller Ylva. Da laget barna teaterstykkene, og bestemte alt fra handling til kostymer. Det ble kjempemorsomt. Temaet var drøm, og innafor det laget de kjempefint teater, som vi jobba med ute hele uka. Det var nemlig naturteater!

På Veslefrikk har de støpt og pyntet masker i sommer også! Foto: Aurora Berger Grosvold.
Fine masker, ikke sant? Foto: Aurora Berger Grosvold.
Aurora Berger Grosvold, Martin Kingsrød Larsen og Ylva Berger Nyborg jobber på Veslefrikks sommerskole!

Veslefrikk har vært både ute og inne i sommerskoleukene. To av ukene har gått med til å lage film. Denne siste uka har temaet vært reklamefilm, og snart skal barna få se det ferdige resultatet. De skal bare spise taco først. Jeg og Eva drar nedover mot byen, og lar barna spise i fred.

Eva er fornøyd med sommerskolen. Det har vært en sommer fylt av aktiviteter, og alt har vært helt gratis. Sommerskole for alle.

– Jeg føler meg så heldig, sier Eva mens vi kjører forbi golfbanen, det har vært så moro å få være med på dette. Nå blir jeg litt vemodig, det er så rart at det er slutt nå! Jeg håper vi kan gjøre det igjen, det er jo så mange som har hatt glede av dette.

Disse aktørene har deltatt på årets sommerskole:

Halden golfklubb

Idd sportsklubb

Halden padleklubb

TTIF fotball

Halden tennisklubb

KVIK Halden

Fredrikshald bryteklubb

Klatring på grensen

Fredrikshald turnforening

Halden håndball

Halden frisbeeklubb

TTIF håndball

Halden frivilligsentral

Geeks esport

Inspiria

Halden danseskole

Halden kampsportsenter

Veslefrikk

Halden Drum Corps

Inn på tunet, Kamperhaug gård

Domino

Kulturskolen

Dennis Karlsson, grafitti Verdensbro

Hov rideskole

Halden Svømmeklubb

Kommentarer

kommentarer